Aksjetips og analyse

17.06.2016 01:01:19

Oppsummering av semesteret

Bear fra start


Helt siden august 2015 har vi forvaltere vært tvilende til både aksje- og obligasjonsmarkedet. Allerede i oktober gikk flere av oss short basert på disse tankene. Dermed ble det en trøblete, men spennende omstilling å gå fra så bear til å se etter muligheter for å gå long og samtidig overholde konkurransereglementet.
Vi startet med en strategi vi valgte å kalle "tape minst". Denne var basert på at etter som markedene faller og vi ikke kan shorte i Nordnetkonkurransen, vil vi heller prøve å finne den mest stabile porteføljen og la alle andre tape mer enn oss. Dette fungerte en stund, men da markedene snudde og begynne å gå oppover ble denne trauste og stabile porteføljen for treg mot konkurrentene og vi lå dermed svært dårlig an relativt sett mot  de andre. Vi skulle gjerne holdt denne strategien dersom konkurransen varte mer enn et semester om gangen.

Innovate or die


For å i det hele tatt henge med de andres porteføljer måtte vi omstille oss og være til stede i det som skjer i markedene til enhver tid. Vi innså at vi måtte reagere og ikke predikere. Dette gjorde at vi omstilte oss og la fra oss "tape minst" - strategien.  Vi gikk høybeta og prøvde å plukke aksjer som var "hot". Tross at vi kom sent i gang med denne omstillingen, klarte vi å klatre oppover i rangeringen. Vi klatret fra siste plass til tredje plass.

Vi plasserte aksjene i to ulike kategorier: Keepers og bets. Keepers er aksjer som vi ser en fundamental verdi i, gjerne også teknisk. Felles er likevel at vi kan tåle motgang og bli med på litt nedtur. Her er aksjer som Bakkafrost, Marine harvest, XXL og andre kvalitetsaksjer der vi har tjent gode prosenter. Et av våre store feiltrinn var Bw LPG, et selskap vi liker godt, der vi til slutt måtte bite i det sure eplet og realisere 30% tap.

Bets er aksjer som enten slår inn nå og skikkelig bra eller rett ut. Gaming innovation group med 26% avkastning og Dry Ships med 64% avkastning var begge bets der vi føler vi traff godt. Dry Ships var en aksje vi hadde på watchlisten vår og heldige som vi var klarte vi å kjøpe på bunn og selge på topp. Så heldige var ikke med flere av de andre bets som i realiteten kostet oss noen prosenter og kurtasje hver gang.

Planen ved omstillingen var likevel klar:  Kjør høybetaportefølje og håp på at markedet holder til konkurranseslutt.

Døden på slutten


I løpet av den siste uken i konkurransen har porteføljen vår gått fra 13% avkastning på intradag topp til å avslutte med 3,5% + 0,8% i utestående utbytter fra XXL og Frontline. Vi gikk fra tredjeplass til å avslutte på en femte plass. Nedgang på 10% i løpet av en uka må kunne sies å være ganske katastrofalt. Dette er som følge av dårlig risikostyring. Vi hadde på forhånd hele fire salgsformasjoner i OBX og vel.. Brexit frykt var heller ikke helt uventet. Dette reagerte vi ikke på fordi vi håpet på at markedet skulle holde til konkurranseslutt. Dette straffet seg og vi har lært at håp kanskje ikke hører hjemme i hverken spekulasjon eller aksjemarkedet.

Forvalternes ord


Undertegnede er meget stolt av samarbeidet vi forvaltere i Aksjegruppen HiOA har fått til. Vi er en organisasjon i sterk vekst og det er utrolig moro å ha et så fantastisk team rundt seg. Utenom ukentlige møter har vi en egen chat. Her har det blitt sendt i like i underkant av 15 000 meldinger siden konkurransestart (!!). Forvalterne gjør en kjempejobb på å overvåke markedet og følge opp pågående case på alle mulige måter.

Vi er også utrolige takknemlige ovenfor Nordnet for at vi får være med på denne spennende konkurransen og ser frem imot neste semester.

Nedenfor deler vi med dere noe av grunnen til hvorfor vi har et bearish syn på markedet og hvorfor flere av oss sitter posisjonert for markedsnedgang. Dette er selvfølgelig tematikk som kan snakkes om i timesvis, men som en kortversjon.

Vi ser først på hva normale konsekvenser er av et flatt år. Potensialet for en ganske dyp nedgang er der, men dog ikke veldig signifikant i seg selv.

Evernote Camera Roll 20160411 193310

Trendanalyse er noe vi tror på og det har en viss forankring i akademia. Grafen under viser andel av aksjene i S&P500 - indeksen som er over 200 dagers glidene gjennomsnitt, som ofte er en temperaturmåler for bull/bear-marked.

Vi ligger nå altså lavt, det er med andre ord kun de store høyt vektene selskapene som holder indeksen oppe.

thumb_spx200r_1024

For å ta den tekniske biten, så skriker den også selg. Nedenfor viser S&P 500 ukeschart med 50 og 100 ukers glidende snitt. Den ene grafen er bare zoomet inn på inneværende kryss. Det vi ser er altså et dødskors. thumb_Screen Shot 2016-05-09 at 1.29.44 PM_1024

TearOff.html

Du er kanskje raskt med å si at: jamme gutter, dette er bare teknisk analyse og prediksjon, all akademia sier jo at dette bare er tull. Helt i orden sier vi, her er EPS-tall basert på internregsnap vs rapportert regnskap. Oppkjøp av egne aksjer er også for tiden rekordhøyt. Hva har det å si? Vel, ledere som har bonuser basert på feks  EPS har alle intensiver for å minimere antall aksjer og høyne aksjekursen eller annen type gaming for å få utbetalt penger. Vi ser at differansen mellom GAAP og Non-GAAP ikke har vært større siden 2008.

Evernote Camera Roll 20160521 155046

Nå skal vi ikke starte på obligasjonsmarkedet og kredittsituasjonen til bedrifter i verden. Men vi kan raskt skyte inn at 27% av utstedt gjeld i 06, 07 hadde B gradering. I dag har 71% av utstedt gjeld de siste to årene B gradering.

Happy crash!

Med vennlig hilsen
Peter Ozsvat Carlsson
Leder i Aksjegruppen HiOA

**Grafene er hentet fra trader og tidligere analysesjef i Aksjegruppen HiOA Joachim Sogn
FooterBanner

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Før du investerer i et fond bør du lese prospektet som er tilgjengelig hos fondsforvalter og nøkkelinformasjonen du finner på ordreleggingssiden og på fondets produktside på nordnet.no.