Hvordan realiserer jeg investeringskonto med lav skattesats i 2018?

En del kunder ønsker å realisere Investeringskonto Zero i år og få 23 % skatt på aksjegevinsten, fremfor å måtte betale over 30 % skatt neste år. Slik gjør du det på 1-2-3 – og får de skattede pengene tilbake på investeringskontoen i løpet av få dager.

Aller først: Er det smart? Les mer om dette resonnementet her.

Har du bestemt deg for å ta ut pengene og betale skatten i år (2018), kan dette gjøres på følgende enkle måte:

1. Selg verdipapirene slik at du har kontanter å ta ut av investeringskontoen.

Selger du aksjer tar det 2-3 dager før du har pengene på konto (handelsdagen pluss 2 dager). Selger du aksjefond eller rentefond tar det noe lenger tid, mellom 1 og 6 dager (vi sender ordren videre umiddelbart, men forvalteren bruker noen dager på oppgjøret).

2. Overfør pengene til en annen Nordnet-konto du har.

Velg «Min konto» øverst på nettsiden. Velg deretter «Overfør mellom Nordnet-kontoer». Velg «Investeringskonto Zero» som fra-konto og for eksempel «Aksje- og fondskonto» eller «Sparekonto» som til-konto. En slik overføring regnes skattemessig som et uttak av investeringskontoen og utløser skatteregningen. Du trenger altså ikke avslutte investeringskontoen for å utløse skatteregningen (i alle fall ikke hos Nordnet).

3. Overfør pengene tilbake til investeringskontoen, eventuelt til en aksjesparekonto – om du mener at det passer bedre for ditt sparemønster. Les mer om valget mellom de to kontotypene her.lenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

4. Kjøp de aksjene og fondene du ønsker. Du kan enten kjøpe de samme verdipapirene eller benytte muligheten til å bytte ut noen aksjer og fond med noen du mener er bedre. 

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Før du investerer i et fond bør du lese prospektet som er tilgjengelig hos fondsforvalter og nøkkelinformasjonen du finner på ordreleggingssiden og på fondets produktside på nordnet.no.