Velkommen til Kundeservice

Hva kan vi hjelpe deg med?

03023 Man-Fre 8.30-17.00

Kundeservice / Belåning og shorthandel

Søk om shorthandel

Shorthandel er kun tilgjengelig på Aksje- og fondskonto. For å legge opp for shorthandel trenger vi signert Shorthandelsavtale. I tillegg må du ha tilgjengelig belåning på kontoen din.

Last ned shorthandelsavtalelenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu

Søk om belåning

Send dokumentene til: Nordnet Bank, Postboks 302 Sentrum, 0103 Oslo

Slik gjør du en shorthandel

Når du ønsker å shorte en aksje legger du en helt vanlig salgsordre. Nordnet låner inn aksjen for deg.

Når du vil lukke posisjonen din kjøper du tilbake det antall aksjer du ligger short. Posisjonen er da lukket.

Hvilke aksjer kan jeg shorte?

​Du kan shorte både norske og utenlandske aksjer. Aksjer du kan shorte finner du på siden aksjer du kan shorte. Ønsker du å shorte en aksje som du ikke finner i listen kan du kontakte meglerbordet på telefon 23 33 30 23 (tast 1).

Hvor mye koster det å shorte?

Hvis du handler intradag betaler du kun kurtasje for shorthandel. Hvis du ikke stenger posisjonen din i løpet av dagen må du betale en shortsalgsavgift og en rentekostnad på verdipapirlånet. Du finner prisene for shorthandel over natten i prislistenlenke til et annet nettsted, åpnes i nytt vindu.

NB! Hvis du shorter samme verdipapir flere ganger blir du belastet avgiften flere ganger også.

Risiko ved shorthandel

Ved shorthandel spekulerer du i kursfall. Jo mer aksjekursen nærmer seg null, jo høyere blir fortjenesten din. Stiger aksjekursen er det i teorien ingen grense for hvor mye aksjen kan bli verdt og hvor stort tapet ditt kan bli. Dersom aksjen stiger med mer enn 100 % vil du tape mer enn du opprinnelig har investert. Derfor er det veldig viktig at du overvåker markedet aktivt dersom du har shortposisjoner.

Det er også risiko for at et verdipapirlån ikke kan tas opp, eller at lånegiver krever sine aksjer tilbake. I en slik situasjon må aksjene kjøpes tilbake, uansett hva aksjekursen er på det aktuelle tidspunktet.

Negativt utbytte

Ved utbetaling av utbytte er det den som shorthandler som skal betale utbytte til den som låner ut aksjene. Normalt vil en aksje falle i verdi tilsvarende utbyttet når det betales utbytte i en aksje, men ofte spekuleres det i at aksjen ikke skal falle så mye som størrelsen på utbyttet. Det kan derfor være ekstra risikabelt å ligge short i en aksje, når det skal betales ut utbytte.

Krav til egenkapital

Shorthandel krever omtrent 20 - 60 % egenkapital i sikkerhet utover posisjonens størrelse. Som sikkerhet vil derfor 120 - 160 % av posisjonens størrelse reserveres på kontoen din.

Du finner oversikten over sikkerhetskravene våre i listen aksjer du kan shorte.

Mer om

Belåning og shorthandel

Ring oss på

Gjelder det Aksjesparekonto?
Klikk her.

Mandag til fredag

8.30-17.00

Opp

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Før du investerer i et fond bør du lese prospektet som er tilgjengelig hos fondsforvalter og nøkkelinformasjonen du finner på ordreleggingssiden og på fondets produktside på nordnet.no.