Årsskiftet 2017/18

Opp

Nyttig informasjon om årsskiftet

Dette må du tenke på

Her har vi samlet informasjon som er nyttig for deg om årsskiftet, viktige frister, hvor du finner årsrapporten, skattetips og mye mer. Har du spørsmål kan du sende oss en melding når du er innlogget eller ringe oss på 23 33 30 23.

Se over porteføljen din, ta gjennomtenkte beslutninger og aller viktigst - vær ute i god tid.

Merk at et nytt regelverk for handel i verdipapir (MiFID II) innføres 3. januar. Den innebærer blant annet at selskap som handler i verdipapir må ha et LEI-nummer for forsatt handel. Les mer om LEI her.

Få hjelp til å flytte verdipapirer

Ta kontakt med flytteservice, så hjelper vi deg med å samle sparingen på ett sted.

Viktige frister*

Overføring av norske og utenlandske verdipapirer mellom kontoer

Overføring av verdipapirer mellom Nordnet-kontoer

Avslutte konto

Flytte fond mellom Nordnet-kontoer

Overføre aksjer og fond inn til Aksjesparekonto fra andre Nordnet-kontoer

Åpne konto uten BankID

Overføre Aksjesparekonto inn til Nordnet fra andre banker.

Overføre aksjer og fond inn til Aksjesparekonto fra andre banker.

Åpne Investeringskonto Zero

Flytting av IPA og Investeringskonto Zero

Uttak av penger på andre måter enn med uttaksfunksjonen

Innbetaling fra utlandet

Husk at dette er Nordnets frister som gjelder for at vi skal kunne utføre endringen før årsskiftet. Ønsker du for eksempel å sette inn penger er du også avhengig av dagligbanken din og deres frister.

Mer informasjon

Skattetips

Skatt på gevinst

Selger du verdipapirer før nyttår må du betale skatt på gevinsten i 2018 (i skattemeldingen for 2017). Venter du til over nyttår vil du ikke måtte betale gevinstskatten før i 2019. Dette gjelder for Aksje- og fondskonto.

Har du en Investeringskonto Zero vil du også måtte betale gevinstskatt i 2018 hvis du realiserer gevinst før nyttår. Husk at realisasjon på Investeringskonto først skjer når du tar pengene ut av kontoen og ikke når du selger. Det beregnes da hvor mye gevinst du skal skatte i forhold til hvor mye du tar ut av kontoen din. Tar du ut alt, betaler du skatt av hele gevinsten/avkastningen.

Vær også klar over at gevinstskatten (prosentsatsen) på Aksje- og fondskonto og Aksjesparekonto kan øke i 2018 (se oversikten i tabellen). Så selv om du dytter skatteregningen frem i tid, vil den trolig bli litt høyere når du først må betale den.

Fradrag for tap

Selger du verdipapirer med tap før nyttår vil du få fradraget i 2018 (i skattemeldingen for 2017). Merk at du etter loven må ha en reell kursrisiko før du eventuelt kjøper tilbake de samme aksjene som du realiserte tap i for at skattemyndighetene skal godkjenne fradraget. Har du for eksempel sittet med aksjene i flere år, selger de, og kjøper de tilbake etter lunsj kan skattemyndighetene foreta en såkalt gjennomskjæring. Du kan da risikere å ikke få godkjent fradraget siden det åpenbart og utelukkende er skattemessig motivert.

Skattesats inntektsåret 2017

 

Aksje- og fondskonto og Aksjesparekonto

29,76 %

Investeringskonto Zero

24 %

 

Skattesats inntektsåret 2018

 

Aksje- og fondskonto og Aksjesparekonto

30,59 %

Investeringskonto Zero

23 %

Årsoppgaven

Når får jeg årsoppgaven min?

Årsoppgaven din vil bli tilgjengelig for deg på nordnet.no under menypuntet Min konto og Årsoppgave i løpet av januar. Du kan skrive den ut eller lagre den på datamaskinen din.

Til Årsoppgaven (du må være innlogget for å se siden).

Oversikt over handlene dine i 2017

Vil du se en oversikt over realisasjonene dine i 2017 før årsoppgaven er lagt ut kan du også se dette i realisasjonsoppgaven din. Realisasjonsoversikten oppdaterer seg løpende i gjennom året med èn dags forsinkelse. Realisasjonsoversikten er kun tilgjengelig for Aksje- og fondskonto.

Til Realisasjonsoversikten (du må være innlogget for å se siden)

Bedriftskunde

Informasjonen du trenger

I årsoppgaven du får av oss finner du informasjonen du trenger til regnskapet for selskapet ditt. Alle typer transaksjoner og bevegelser er inkludert og du kan enkelt lagre den som PDF og sende til regnskapsføreren din når den er klar i løpet av januar.

Fullmakt til regnskapsfører

For at vi skal kunne oppgi kontospesifikk informasjon til regnskapsføreren din eller kunne bekrefte at du er kunde av oss, må du fylle ut en Innsynsfullmakt. Så snart vi har fått en innsynsfullmakt fra deg, kan vi hjelpe regnskapsføreren din med å få levert regnskapet i tide.

Innsynsfullmakt til Regnskapsfører

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Før du investerer i et fond bør du lese prospektet som er tilgjengelig hos fondsforvalter og nøkkelinformasjonen du finner på ordreleggingssiden og på fondets produktside på nordnet.no.