Årsskiftet 2016/17

Opp

Nyttig informasjon om årsskiftet

Dette må du tenke på

Her har vi samlet informasjon som er nyttig for deg om årsskiftet, viktige frister, hvor du finner årsrapporten, skattetips og mye mer. Har du spørsmål kan du sende oss en melding når du er innlogget eller ringe oss på 03023 (+47 23 33 30 23 fra utlandet).

Se over porteføljen din, ta gjennomtenkte beslutninger og aller viktigst - vær ute i god tid.

Få hjelp til å flytte verdipapirer

Ta kontakt med flytteservice, så hjelper vi deg med å samle sparingen på ett sted. Det er helt kostnadsfritt å flytte verdipapirer gjennom Flytteservice.

Viktige frister*

Flytting av IPA, IPS og Investeringskonto Zero

Åpne konto uten BankID

Registrere en konto for manuelt uttak

Overføring mellom Nordnet-kontoene dine

Overføring av norske og utenlandske verdipapirer mellom kontoer

Avslutte konto

Uttak av penger på andre måter enn med uttaksfunksjonen

Innbetalinger fra utlandet

Innskudd til Nordnet-kontoen din

Uttak til en konto utenfor Nordnet**

*Husk at dette er Nordnets frister som gjelder for at vi skal kunne utføre endringen før årsskiftet. Ønsker du for eksempel å sette inn penger er du også avhengig av dagligbanken din og deres frister.

**For å sikre å få gjort uttaket før siste bankoverføring 30. desember.

Mer informasjon

Skattetips

Skatt på gevinst

Selger du verdipapirer før nyttår må du betale skatt på gevinsten i 2017 (i selvangivelsen for 2016). Venter du til over nyttår vil du ikke måtte betale gevinstskatten før i 2018. Dette gjelder for Aksje- og fondskonto.

Har du en Investeringskonto Zero vil du også måtte betale gevinstskatt i 2017 hvis du realiserer gevinst før nyttår. Husk at realisasjon på Investeringskonto først skjer når du tar pengene ut av kontoen og ikke når du selger. Det beregnes da hvor mye gevinst du skal skatte i forhold til hvor mye du tar ut av kontoen din. Tar du ut alt, betaler du skatt av hele gevinsten/avkastningen.

Vær også klar over at gevinstskatten (prosentsatsen) på Aksje- og fondskonto kan øke i 2017 (se oversikten i tabellen). Så selv om du dytter skatteregningen frem i tid, vil den trolig bli litt høyere når du først må betale den. Skattesats for Investeringskonto Zero kan synke, men det er ikke sikkert før 1. februar. Les mer herlenke til et annet nettsted.

Fradrag for tap

Selger du verdipapirer med tap før nyttår vil du få fradraget i 2017 (i selvangivelsen for 2016). Merk at du etter loven må ha en reell kursrisiko før du eventuelt kjøper tilbake de samme aksjene som du realiserte tap i for at skattemyndighetene skal godkjenne fradraget. Har du for eksempel sittet med aksjene i flere år, selger de, og kjøper de tilbake etter lunsj kan skattemyndighetene foreta en såkalt gjennomskjæring. Du kan da risikere å ikke få godkjent fradraget siden det åpenbart og utelukkende er skattemessig motivert.

Husk at på Aksje- og fondskonto vil du sannsynligvis få høyere fradrag ved å vente med å realisere til 2017 (se oversikten i tabellen). Dette grunnet endringer i skattereglene med økt skatt på gevinst. Så alternativet blir da penger «nå», eller vente med å realisere til etter nyttår, og dermed få igjen mer penger i 2018. Skattesatsen på Investeringskonto Zero skal senkes i følge forslaget og fradraget blir derfor lavere.

Skattesats inntektsåret 2016 
Aksje- og fondskonto28,75 %
Investeringskonto Zero25 %
Skattesats inntektsåret 2017 
Aksje- og fondskonto29,76 %
Investeringskonto Zero24 %

Årsoppgaven

Når får jeg årsoppgaven min?

Årsoppgaven din vil bli tilgjengelig for deg på nordnet.no under menypuntet Min konto og Årsoppgave i løpet av januar. Du kan skrive den ut eller lagre den på datamaskinen din.

Til Årsoppgavenlenke til et annet nettsted (du må være innlogget for å se siden).

Oversikt over handlene dine i 2016

Vil du se en oversikt over realisasjonene dine i 2016 før årsoppgaven er lagt ut kan du også se dette i realisasjonsoppgaven din. Realisasjonsoversikten oppdaterer seg løpende i gjennom året med èn dags forsinkelse. Realisasjonsoversikten er kun tilgjengelig for Aksje- og fondskonto.

Til Realisasjonsoversiktenlenke til et annet nettsted (du må være innlogget for å se siden)

Bedriftskunde

Informasjonen du trenger

I årsoppgaven du får av oss finner du informasjonen du trenger til regnskapet for selskapet ditt. Alle typer transaksjoner og bevegelser er inkludert og du kan enkelt lagre den som PDF og sende til regnskapsføreren din når den er klar i løpet av januar.

Fullmakt til regnskapsfører

For at vi skal kunne oppgi kontospesifikk informasjon til regnskapsføreren din eller kunne bekrefte at du er kunde av oss, må du fylle ut en Innsynsfullmakt. Så snart vi har fått en Innsynsfullmakt fra deg, kan vi hjelpe regnskapsføreren din med å få levert regnskapet i tide.

Innsynsfullmakt til Regnskapsførerlenke til et annet nettsted

Finansielle verdipapirer kan både øke og minke i verdi. Det er en risiko for at du ikke får tilbake pengene du har investert. Før du investerer i et fond bør du lese prospektet som er tilgjengelig hos fondsforvalter og nøkkelinformasjonen du finner på ordreleggingssiden og på fondets produktside på nordnet.no.