Gå til hovedinnhold

Hei! Hva kan vi hjelpe deg med?

Hvordan beskattes aksjeutbytte?

Eier du aksjer og mottar utbytte vil dette som hovedregel være skattepliktig inntekt. Hvilket land  aksjene dine er notert– og på hvilken konto du eier dem –avgjør skattesatsen og tidspunktet skatten må betales.

 

  • Eier du aksjer på en Aksje- og fondskonto som privatperson skattlegges aksjeutbytter løpende.
  • Eier du aksjer på en aksjesparekonto eller en investeringskonto betaler du ikke løpende skatt på utbytte. Skatten blir utsatt til du tar ut pengene fra kontoen.

 

Skattesatsen for aksjeutbytter og aksjegevinster er 37,84 % i 2023. I 2022 er skattesatsen 35,2 % hvis salget skjedde i perioden 1. januar til 5. oktober, og 37,84 % hvis salget skjedde i perioden 6. oktober frem til 31. desember 2022.

Skjermingsfradraget reduserer skatt på utbytte. Eier du aksjen ved årsskiftet får du godskrevet skjermingsfradrag, som enkelt sagt er kostprisen på aksjen (tillagt eventuelt ubenyttet skjermingsfradrag fra tidligere år) multiplisert med en skjermingsrente.

Stammer aksjeutbyttene fra et utenlandsk selskap, er det et generelt prinsipp at utbyttet kommer til beskatning (kildeskatt) der utbyttet anses opparbeidet (i kildestaten). Denne skatten kalles kildeskatt, og er som regel på 15 %, med visse unntak. For å unngå dobbeltbeskatning finnes det visse mekanismer for å kreve fradrag for kildeskatten i norsk skatt, slik at dobbeltbeskatning unngås – men kontotypen avgjør om du kan kreve fradrag for betalt kildeskatt eller ikke. Les mer her.  

Les mer om skatt på utbytte her.

Svarte dette på spørsmålet ditt?

Tilbake