Virkelig kredittkvalitet – tilfellet Det Norske Oljeselskap

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Ratingbyråer som Moodys og S&P gir selskaper ulike kredittkarakterer eller ratings.  Disse karakterene er til uvurderlig støtte for investorer i kredittmarkedene, ved at de skiller mellom mer eller mindre gode kreditter. 

En innvending mot bruken av kredittkarakterer er at de ikke inkorporerer ny informasjon raskt.  Det finnes heldigvis en løsning.  Kvantitative kredittmodeller som baserer seg på den økonomiske egenkapitalen i selskapene.  Slike modeller aggregerer informasjon fra kreditt- og aksjemarkedet. 

Figuren under viser utviklingen i estimert misligholdssannsynlighet for Det Norske Oljeselskap.  Fallende kurve er bra.

 

Vi kan se to perioder med fall i kredittrisikoen for DETNOR;  august og oktober i fjor.  Dette faller sammen med oljefunnene på Johan Sverdrup feltet og siden oppgraderingen av anslaget på størrelsen av funnet.  Kvantitative kredittmodeller fanger opp slike endringer umiddelbart.

Aksjen med bokstavkoder viser hvilken kredittkarakter denne estimerte misligholdssannsynligheten svarer til.  DETNOR har ikke en rating fra de store byråene, men en rekke kredittanalytikere gir tilsvarende ratinger.   Flere av kredittanalytikerene gir DETNOR en kredittrating som er konsistent med kvaliteten før det store funnet på sokkelen. 

 Dette eksempelet viser styrken av kvantitative kredittmodeller.  Logikken er at når verdien av et selskaps aktive stiger, så stiger også kredittverdigheten.  Bruken av kvantitative kredittmodeller er et viktig komplement til tradisjonell kredittanalyse i forvaltningen av Alfred Berg Høyrente.

Arne Eidshagen; forvalter for Alfred Berg Høyrente

Alfred Berg
Alfred BergPartner
Fondsforvalter

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer