Vil folkeskikk hjelpe?

Mange har hatt en venn eller bekjent opp igjennom årene som har sneket seg unna å betale en runde med øl, glemt å betale tilbake de 50 kronene man har lånt og stadig sniker seg unna å betale for felles gleder i gjengen. Samme person klager stadig over dårlig økonomi, men plutselig så har han en ny, dyr boblejakke. Likevel har han ikke betalt tilbake det han skylder flere i gjengen. Slike personer mister man etter hvert tilliten til og de blir skjøvet ut av gjengen. Dersom det er lite penger han skylder hver og en, kan man kutte bånd og gå videre. Problemene kommer når han har lånt en så stor sum fra deg at du trenger pengene tilbake for å betale neste husleie. Du vet ikke hvor mange andre vennen din har lånt penger av eller hvor store summer det er snakk om og ikke minst aner du ikke når du får igjen pengene dine, for forsikringene vennen din stadig gir om tilbakebetaling fester du ikke lit til lengre. Da har plutselig du like stort problem og må låne penger av noen andre for å dekke dine forpliktelser. Og så har man det gående.

 Man kan trekke paralleller til gjeldskrisen i Sør Europa i forhold til dette. Restauranteieren i en sør-europeisk by betaler bare noe av den skatten han burde og stikker resten av pengene i lomma og kjøper et basseng til hagen. Styresmaktene i landet får mindre inntekter enn det man burde ha, men tar ingen grep for å endre situasjonen og går til naboene og ber om lån for å få økonomien til å gå rundt. Og det går fint lenge. Naboer er både andre land og en god del banker.  Plutselig så trenger landet enda mer penger, og de som allerede har lånt ut penger blir skeptiske og vil ha mer betalt for å låne penger til landet. Etter hvert så ser man at landet ikke vil kunne betale tilbake det det har lånt og dermed flyttet mye av problemet over på de som har lånt bort pengene til landet. Ikke bare står man i fare for å tape mye penger som långiver, man føler seg også kraftig lurt. Når du da også husker at du har lånt penger til andre land, spekulerer du da på om det samme kan skje der og du blir skeptisk til det andre landet også. Og så har man det gående.

Hvem skal gjenskape tilliten? Ingen har klart det så langt. Er løsningen like enkel i teorien som den er vanskelig i praksis: Hvis alle betaler det de skal for sine goder i form av skatt og tilbakebetaler sine lån, så klarer alle å møte forpliktelsene sine? Altså at man etterlever vanlig folkeskikk? Men da har man kanskje ikke råd til oppvarmet basseng i hagen eller å gå av med pensjon i 50 årsalderen. Og så må man gi opp noe som ligger latent hos mange: Grådighet.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer