Gå til hovedinnhold

Vil du at sparepengene også skal ha ferie?

Gjeldskrisen i Sør Europa gjorde at vi gikk fra lett bris til full orkan på Oslo Børs i fjor sommer og ekstremværet herjet børsen i over to måneder. Hvis du vil reise bort på ferie i år uten å være urolig for sparepengene, kan rentefond være riktig sted for pengene.

Mange fondssparere har siden i fjor flyttet mer og mer penger fra aksjefond til rentefond fordi børsen har svingt såpass mye det siste året.  For de som ikke vil bekymre seg for eventuelle svingninger mens man har ferie i sommer, er alternativene sparekonto eller rentefond. Rentefond har historisk gitt bedre avkastning enn banksparing og det finnes også ulike typer rentefond man kan velge.

Rentefond er et samlenavn på både pengemarkedsfond, obligasjonsfond og høyrentefond. Alle typene figurerer nå på topplisten over de mest populære fondene å eie nå.

Pengemarkedsfondene kan kun investere i rentepapirer med en bindingstid på mindre enn 1 år. Pengene blir typisk utlånt til kraftverk, kommuner og statlige bedrifter. Pengemarkedsfond blir på en måte slik at du går direkte ut i markedet og får renten selv og ikke går via banken som tar en andel av renten for seg selv. Den andelen av renten som ville tilfalt banken, tilfaller i større grad deg. Du vil altså over tid få litt bedre avkastning på et pengemarkedsfond enn på sparekonto.

Obligasjonsfond kan plassere sine midler i rentepapirer uavhengig av rentebindingstid. Den vesentligste forskjellen mellom obligasjons- og pengemarkedsfond er at obligasjonsfondene varierer mer i kurs som følge av en renteendring. Samtidig vil avkastningen i et obligasjonsfond normalt være noe høyere over tid enn i et pengemarkedsfond.

Høyrentefond (high yield) er obligasjonsfond som inneholder obligasjoner på selskaper med lavere kredittverdighet det vil si at fondet består av selskapsobligasjoner med relativt sett høyere konkursrisiko enn typen selskaper en finner i vanlige obligasjonsfond. Et selskap med lavere kredittverdighet må betale mer renter til de som låner penger til de og derfor er det både høyest risiko og høyest avkastningsmulighet i denne typen rentefond. Likevel er risikoen kun en fjerde- eller femtedel av risikoen i et norsk aksjefond.

Når du skal velge et rentefond, velg et som har lavest mulig forvaltningskostnad. Du får dem helt ned i 0,15 prosent i årlig forvaltning. Hvor mye fondet koster i forvaltningshonorar er viktig for avkastningen du får.

Mvh Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer