Gå til hovedinnhold

Verdsettelse av aksjer basert på multipler

Prismultipler er nøkkeltall som ofte brukes av investorer for å vurdere om en aksje er billig eller dyr. Eksempler på slike multipler er “pris/bok” (P/B) og “pris/fortjeneste” (P/E), som er forholdstall som indikerer hva markedet er villige til å betale for selskapets bokførte verdier og fortjeneste på et gitt tidspunkt. Slike nøkkeltall kan være behjelpelige for å sammenligne selskaper i samme bransje, og  gi investoren en indikasjon på hvilke selskaper som kan være over- eller undervurderte. Likevel kan verdivurderinger basert på slike multipler føre til gale beslutninger. Jeg ønsker derfor å presentere tre fallgruver en investor kan gå i ved å bruke P/E og P/B multipler.

 

1. En høy multipel, slik som en høy P/B eller P/E, trenger ikke nødvendigvis bety at en aksje er overvurdert i forhold til sine konkurrenter. Innbakt i multiplene er nemlig markedets oppfatning av selskapets fremtidige vekst, altså markedets oppfatning av selskapets fremtidige bokførte verdier og fortjeneste. At et selskap har høyere multipel enn et annet selskap i samme bransje trenger derfor ikke nødvendigvis å indikere at selskapet er overvurdert, men at markedet forventer en høyere vekst.

 

2. En annen fallgruve ved multipler er at de er basert på regnskapstall, som kan inneholde ekstraordinære poster og andre regnskapsmessige verdivurderinger som ikke gir et korrekt bilde av selskapets finansielle situasjon. Å bruke regnskapstall uten å justere for engangstilfeller og korrekte verdier kan derfor føre til feilaktig beregning av selskapets multipler.

 

3. Jeg ønsker også å fremheve effekten av selskapets gjeldsgrad på prismultipler. Dersom to selskaper er helt identiske utenom deres gjeldsgrad, vil selskapet med størst gjeld ha en lavere P/E-verdi. Dette kan dermed føre til den gale konklusjonen om at selskapet med størst gjeld er undervurdert i forhold til sin konkurrent, men egentlig skyldes den lavere P/E-verdien en høyere gjeldsgrad og dermed større risiko.

 

Hovedpoenget med dette innlegget er å få leseren til å reflektere omkring de utfordringene en investor kan møte ved å stole fullstendig på multipler, uten å undersøke om slike fallgruver kan være tilstede. Multipler kan likevel være nyttige til å gjøre en rask og grov vurdering av et selskap, så lenge man har kjennskap til de feilene en kan begå ved å stole fullstendig på dem.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer