Gå til hovedinnhold

Norwegian og Komplett Bank

De siste ukene har Verdi gjort noen endringer i våre porteføljer. I forrige uke tok vi inn Komplett Bank og solgte posisjonen i XXL. I tillegg tok vi inn Norwegian Air Shuttle uken før, noe trigget av det raske fallet aksjen har hatt fra 240 til kjøpskursen på 194,90. Den siste måneden har vår portefølje i skoleduellen hatt en negativ utvikling, ned 3,16%, mot OSEBX som falt 2,28% i samme periode.

Norwegian

Norwegian ble etablert i 1993 og hadde sin første flygning i 2002. Siden har selskapet vokst til å bli en av de største aktørene på det nordiske markedet. I 2016 fløy Norwegian 29,3 millioner passasjerer og omsatte for 25,95 milliarder NOK. Norwegian satser på fortsatt stor vekst, og forventer i 2018 en vekst i total produksjon på 35%, målt i ASK (total kapasitet, antall setekilometer fløyet). Av de 250 flyene Norwegian har på bestilling, forventes 25 av de å settes i drift i løpet av 2018. Den store flybestillingen er mye av årsaken til Norwegians store gjeld på ca 539 kroner per aksje. Tross den store gjelden har Norwegian en NAV (verdi på eiendeler minus gjeld) på ca 227 kroner. Vi mener derfor (som Bjørn Kjos selv) at dagens kurs på 186 er for lav. Kjos kjøpte selv aksjer den 14. sept for 200 millioner til en kurs på 240, og drev med det kursen opp ca 9%.

På tross av i våre øyne en begrenset nedside, er Norwegian den desidert mest shortede aksjen på Oslo Børs, med en short-andel på hele 18,53% i følge finanstilsynet. Sparebank 1 Markets mener i sin rapport at short-andelen er betydelig høyere da finanstilsynet kun rapporter summen short-posisjoner over en viss prosentandel. I 2017 har flere lavprisselskap hatt en god utvikling, mens Norwegian så langt i år er ned 38%. Noe av dette kan forklares med at Norwegian henger litt etter konkurrentene på driftsmarginer. Ryanair dedikerte en hel side i sin siste rapport til å snakke ned Norwegian.

Alt i alt mener vi Norwegian er et interessant priset bet. Den store gjelden kan by på problemer dersom inntektene svikter, men samtidig ser vi stor potensiell oppside i aksjen.

Verdi har tatt Norwegian inn i både skoleduell-porteføljen og veldedighetsfondet vi forvalter.

Komplett Bank

Komplett Bank er en relativt ny spiller i consumer finance markedet, men har siden oppstarten i 2014 bygget opp en betydelig utlånsportefølje på ~5,5 milliarder. Med store vekstambisjoner ser Komplett til det svenske og finske markedet, da den høye veksten vi har sett de siste årene i Norge har bremset opp. I første kvartal 2018 starter Komplett opp virksomhet i Sverige, og har allerede skaffet en betydelig markedsandel i Finland. Selskapet guider at totale utlån skal opp til 9 milliarder i løpet av neste år. Etter en vellykket notering på Oslo Børs 10. november hentet selskapet inn over 400 millioner frisk kapital til å finansiere videre vekst.

Mulige utfordringer for Komplett kan være økt konkurranse i markedet og eventuelle nye reguleringer. Den ekstreme lønnsomheten vi har sett i bransjen tiltrekker nye aktører som kan være med å skvise marginene til Komplett. Nye reguleringer slik som økte kapitalkrav eller maksgrenser på utlånsrenter vil og presse marginene og svekke lønnsomheten til selskapet.

Sett opp mot konkurrentene mener vi at Komplett attraktivt priset med P/B 1,87 (18e) og ROE på 26% (18e). Som en ny aktør i markedet har Komplett gode muligheter til å ta opp konkurransen med mer etablerte spillere som Bank Norwegian.

Verdi har tatt Komplett Bank inn i både skoleduell-porteføljen og veldedighetsfondet.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer