Gå til hovedinnhold

Valutalån er ren spekulasjon

Å låne ute for å finansiere bolig i Norge er et dyrt, dårlig og helt ulogisk veddemål.

Det er trist å lese i dagens aviser om alle som har tapt store penger på valutalån. Jeg tror få har vært klar over hvilken risiko og kostnader dette innebærer, og at man vedder imot flere av de grunnleggende teoriene i internasjonal finans.

En rekke banker tilbyr valutalån, og informasjonen varierer veldig. Her er et par eksempler fra Sparebank1 SR-Bank og DNB. Et anerkjennende nikk går til Nordea som har et informativt blogginnlegg om temaet.

At kunder tar opp et langsiktig lån for å finansiere eiendomskjøp er vanlig og helt greit. Alle gjør dette. At folk er interessert i lavest mulig rente på sitt boliglån er også rasjonelt. Det å kombinere dette med et stort veddemål på retningen av en valutakurs er imidlertid helt ulogisk.

Spør en hedgefond-forvalter om han/hun er villig til å gjøre følgende:

  • Ta opp et lån med dyre gebyrer i en fremmed valuta via en norsk bank.
  • Bruke lånebeløpet til å shorte den fremmede valutaen usikret mot NOK.
  • Bruke de NOK du mottar for shortposisjonen som langsiktig finansiering av et illikvid investeringsobjekt (bolig) med løpende negativ avkastning (bo-og vedlikeholdskostnader).
  • Det illikvide investeringsobjektet brukes som pant for lånet, og risikoen sikres ikke på noen måte.
  • Lånet er på mange ganger din egenkapital og kostnadene betales løpende av din lønnsinntekt.

Forvalter kommer til å le høyt og lenge av deg før du kastes på dør.

Mitt poeng er følgende: Dersom kundene i disse bankene har ønsket å ta et stort veddemål på kursutviklingen på Sveitserfranc mot NOK så kan dette gjøres direkte i valutamarkedet på en langt billigere måte. Gebyrer ved etableringen og håndteringen av valutalånene er høye. Lønnsomt for bankene, men ikke for deg. Og er du egentlig klar over risikoen?

Valutaendring nuller ut rentefordel over tid

Mange har trolig latt seg blende av de lavere rentene i valutaen man låner i. Få (inkludert de som har solgt lånet) har etter min erfaring kjennskap til sentrale finansielle “grunnlover” som Renteparitetsteorien og Fisher-effekten. Disse tilsier i kortform at forskjellen i rentenivå mellom land for verdipapirer med samme løpetid og risiko skal tilsvare terminpremien* (eller rabatten) men med motsatt fortegn (renteparitet). En investor skal være nøytral til hvilken valuta det plasseres penger i fordi konkurranse i markedet sørger for at avkastningen blir lik. Sagt på normal norsk betyr dette at rentefordelen ville blitt spist 100% opp dersom du skulle sikret valutakursen i samme periode, og om du ikke sikrer vil du kunne forvente en valutakursbevegelse som nuller ut rentefordelen. Mer om dette her.

Slik må det faktisk være i de veldig likvide internasjonale kapitalmarkedene. Om det hadde eksistert en åpenbar og risikofri gevinst ved å låne i en valuta og plassere i en annen hadde hedgefond lånt 1000 milliarder og gjort nettopp det. Det gjør mange av de også dersom de mener kortsiktige muligheter oppstår. Kortsiktig er her dager/måneder, inntil bevegelsen stopper.

Sveitsiske Franc mot Norske Kroner siste 10 år.

Valutaer beveger seg, og tidvis mye

Det er store bevegelser i valutamarkedet. Mest tydelig de siste måneder har vært et rally i US Dollars som har styrket seg mot nær sagt alle andre valutaer. I går var det Sveits som var i fokus. Sentralbanken kuttet renten til minus 0,75%, men fjernet det “taket” de har forsøkt å holde mot Euro. Sveitserfranc’en CHF steg på det meste 30% mot Norske Kroner på noen få minutter. Jeg har aldri sett maken. I skrivende stund handles den 16% høyere enn nivået i går tidlig. De som sitter med valutalån har fått seg en dyrkjøpt leksjon i grunnleggende finans.

* Terminpris er kostnaden ved å sikre seg, dvs binde valutakursen for en viss periode.

Toppbildet er fra offisiell sveitsisk turistside.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd. For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter@KarlNordnet

Bør noen du kjenner også lese dette innlegget? Bruk linkene under for å dele det videre.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.01.2015 20:37

Bra innlegg! Er dessverre fortsatt mye kreativ rådgivning ute blant de tradisjonelle bankene. Dette kombinert med manglende forståelse for risiko og grådighet hos kundene gjør det mulig for at privat personer ender opp med slikt skrot. Vedder på at flere av de som har solgt slike lån ikke en gang selv har forstått risikoen ved produktet på sikt.

Gjest
Gjest
18.08.2015 07:59

De som jobber I bankene med valutalån til kundene burde ikke fått lov. Vi kjøpte bade I yen og sveitser franc for noen år siden. Ønsket primært yenen men ble nesten “nektet” for det var for stor risiko… Så da havnet vi på 50/50 yen og chf. Noe vi har angret på I ettertid… Vi fikk løst inn yenen til det vi ønsket av gevinst med sveitser francen sliter vi med… så det får bare stå til evig tid. Men – hør IKKE på de som liksom skal anbefale I banken. Stol på deg selv og dine vurderinger 🙂