Dagens verden
Hvis vi ser på forholdene i verdensøkonomien i dag, finner vi mange grunner til at en nøytral og desentralisert digital valuta er mer attraktiv enn en politisert sentralbankvaluta.
En avårsaken er at verdens sentralbanker har forpliktet seg til å støtte opp under finansielle aktiva og senke rentene i en slik stor grad at de nå for alle praktiske formål står med ryggen til veggen.
Flere sentralbanker har allerede satt minustegn foran kortsiktige lånerenter, det er ikke mye mer de kan gjøre hvis de vil stimulere økonomien ytterligere. Legg til en potensiell valutakrig på toppen av rekordlave renter. De eneste tiltakene de fortsatt kan innføre er å trykke mer penger gjennom obligasjonskjøp. Dette kan ende i ekstrem inflasjon på dollar, euro og yuaner før du mottar din første pensjonssjekk. Hvor mye er den verdt da?
Allerede i dag ser vi at disse handelskrigene egentlig er valutakriger. USA krever at Kina lar deres Yuan flyte fritt fordi det nærmest garantert vil bety høyere Yuan kurs mot dollaren. Kinesiske myndigheter har presset Yuan lavere gjennom flere år, for å øke eksporten fra eget land. Diskusjonene handler ikke om tariffer, det handler om rettferdig handel basert på fri prisdannelse i valutamarkedene.
Direkte angrep
USA truet Kina forrige fredag med direkte intervensjon i valutamarkedet. Finansdepartmentet gjorde det klart at USA potensielt kunne kjøpe Yuan for nærmere 146 milliarder dollar, for å presse kursen opp. Dette ville blitt starten på en ÅPEN valutakrig, hvis kineserne svarer på angrepet ved å selge flere Yuans. Da ville verden vært i en situasjon der to sentralbanker kriger om hvem som har mest penger til å ødelegge den andre sin politikk. Ganske ufattelig.
Det er et annet forslag på presidentens bord akkurat nå; en valutaskatt på dollaren. Dette vil svekke dollaren og sende Yuan høyere, gjøre USA mer konkurransedyktig og Kina mindre.
Slik er det globale valutamarkedet i dag. Sentralbanker og myndigheter bruker nasjonale valutaer til å føre krig, hjelpesløse forsøk på å stimulere økonomien, men blåser definitivt opp aktivabobler på veien.
Det er her kryptovaluta som Bitcoin skiller seg ut. Det maksimale antall bitcoin som vil eksistere til slutt er 21 millioner. Ingen flere mynter kan produseres etter dette, men desimalene kan utvides til høyre. Ikke bare er det begrenset knapphet på Bitcoins, men miningrewards vil bli halvert neste år. Dette betyr at færre mynter blir produsert for samme jobben. Når sentralbankene inflaterer penger, synker antallet nye Bitcoins som treffer markedet hvert år.
Stablecoins
Dette er grunnen til at sentralbanksjef i Storbritannia, Mark Carney, nettopp uttalte at innføringen av en stablecoin som “libra” vil kunne vippe den allmektige dollaren av tronen, og det er i følge han en god ting. De som har en knapphet og ingen muligheter for inflasjon vil vinne til slutt.
Det er mange land som ønsker å komme seg ut av hegemoniet til dollaren. Spesielt Russland og Kina. Ifølge kilder er Kina faktisk klar til å lansere en digital Yuan. Administrerende direktør i Circle, Jeremy Allaire, holdt nettopp en tale der han sa at en digital valuta fra Kina ville la dem omgå vestlige bankregler gjennom direkte oppgjør på valutatransaksjoner.
Dette svekker makten som USA har over hele verden gjennom sine dollarbanklinjer. Akkurat nå trenger de fleste banker å ha en linje til det føderale banksystemet i USA hvis du vil handle dollar, enten gjennom klientoverføringer eller bankenes egne finansieringsposisjoner (obligasjoner, dollarlån). USA har gjort dette systemet til et våpen, ved å stenge ute banker de mener utgjør en sikkerhetsrisiko eller for politiske formål.
Tillit
Når vi ser på hvordan dagens sentralbankvaluta manipuleres og brukes som våpen i en valutakrig, er det urimelig at Bitcoin blir kritisert for å utgjøre en systemisk risiko. Det er bare en matematisk formel og hovedbok som lar deg overføre tillit direkte til motparten din. Millioner av private har allerede tatt i bruk Bitcoin, og nå er verdens største finansielle institusjoner på vei. Da får vi se hvordan profesjonelle investorer priser risikoen mellom en politisert fiat-valuta og en blokkjede som aldri har vært brutt.