Valgkampens laveste notering!

Frithjof Jacobsen maler hedgefondfanden på veggen + ECB, Nord-Korea

For hver dag som går, blir Nord-Koreaproblemet mindre i bakspeilet, inntil det avfyres en ny rakett. Uten annen empiri enn min hukommelse, har helgene blitt et populært tidsrom for prøveskytinger. De kortsiktige kan derfor tenke at aksjer kjøpes best på mandager og selges på fredager, før det eventuelt kommer i stand en avtale eller… full krig bryter ut!

Mario Draghi og ECB rørte ikke renten denne gangen heller, og sier under pressekonferansen at stimulipakken fortsetter ut året. I tillegg åpner de for å ØKE stimulipakken hvis økonomien forverrer seg. Her er de fleksible med andre ord, og en kjent trader sa akkurat “ECB is trying to kill market volatility”. Jeg kan si meg enig. Kapitalallokering fungerer best i et friest mulig marked. Det dysfunksjonelle skal erstattes med friske ideér og nytt eierskap. Da kan vi ikke fjerne risikoen ved å eie aksjer.

Valgkampens laveste notering ble satt av Frithjof Jacobsen i VG, der han prøver å male hedgefondfanden på veggen til Jonas Gahr Støre. Jacobsen åpner artikkelen med å omtale Egertonfondet som et privatfly, sammenlignet med Ryanair som norske aksjesparere flyr. Den eneste grunnen til dét, er at hedgefond har blitt regulert bort fra Norge. I alle andre land, er det like vanlig for aksjesparere å velge alternative fond. For det er akkurat hva dette er; en annen investeringstrategi. Fullt ut lovlig, men dessverre en skyteskive for venstreradikal presse som et symbol på internasjonal kapitalisme.

Overraskende nok må vi helt til femte paragraf før fokuset rettes over på hvor mye forvalterne tjener i bonus. Akke seg over at noen gjør det godt på resultatbasert lønn. Den er ikke like moralsk akseptabel som Jacobsen sin egen toppsjikte lønn i en avis med kraftig opplagsfall.

Dernest omtaler han hvor fondene er registrert og påpeker at søsterfondene til det fondet Støre var investert i, er registrert på Cayman. Et kjent skatteparadis. Sett opp en liste over alle selskaper, shippingindustri og finans som samler all sin internasjonal virksomhet i et attraktivt land. (Selge et globalt produkt? da kan du kaste en pil på verdenskartet, eller google fordelaktige business practices) Den listen blir lang. Start gjerne med våre tre store statlige foretak.

Så kommer det en rekke gullkorn fra Bjørnar Moxnes, unnskyld Frithjof Jacobsen:

“Egerton driver med svært aktiv forvaltning, det vil si at de går ut og inn av store aksjeposter i jakt på profitt. Alt for å oppnå maksimal avkastning”

“Selskapet oppgir også at de kan handle i såkalte derivater, det vil si avanserte finansielle instrumenter som vanlige norske aksjefond ligger langt unna.”

Ja, takke seg til at forvalteren din bruker sikringsinstrumenter for å redusere risikoen på pengene dine. Men skulle de gjort det, har det nå blitt innført et nytt tabellsystem: Svært aktiv forvaltning, mindre aktiv forvaltning og nesten itteno aktiv forvaltning.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer