Velgerne, markedet og oljen har talt – valget i USA

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Året 2016 er definitivt året for de store overraskelsene. Først Brexit og så Trump vinner valget. Jeg fryktet jo det verste, men håpet på det beste. Børsen åpner ned 2, 9 %, men hentet seg veldig raskt inn igjen, og er ned rundt 1,4 %. Oljen er ned 0,7 %, noe som ikke er dramatisk i det hele tatt.

Det virker på meg som at markedet denne gangen var mer forberedt. Børsen var ned 8 dager på rad de 2 foregående ukene, så mye er indiskontert.

Valget og forandring

Amerikanerne har tatt et valg, og valget er forandring. Dette er i mine øyne et opprør mot overklassen som har ødelagt en hel middelklasse. Trump er tydelig på at han vil få ned skattene, skape arbeidsplasser og “make America great again”. Han sier han vil behandle alle likt, så lenge de behandler Amerika pent. Han legger ikke noe imellom, og er tydelig på at USA sine interesser går foran andre. USA var et fantastisk land å leve i, men finanskrisen tok knekken på en veldig stor del av middelklassen. Den har ikke klart å gjenreise seg, og mange av de som har kommet i arbeid er lavtlønnede. Jeg har sagt ved flere anledninger at man må følge med på “wages” når makroøkonomiske statistikker kommer frem. Jeg tror også dette er en av grunnene til at FED holder igjen en renteheving. De vil helst se lønningene stige til et høyere nivå, slik at en renteheving ikke struper økonomien.

Dette kan du gjøre nå

Så kommer det viktigste spørsmålet; hva skal du gjøre i porteføljen? Først og fremst ville jeg tatt ned belåningen hvis du har lån på aksjeporteføljen sin. Og jeg ville i hvert fall ikke økt eksponeringen ved bruk av belåning når markedet er usikkert.

Du kjenner deg kanskje igjen når jeg sier at ofte så sitter du med høyest risiko når markedet svinger mest. Dette skjer ofte fordi fristelsen blir stor når ting faller, og du blir fristet til å prøve å time bunnen. Når volatiliteten er som høyest er risk/reward dårligst. Mye av grunnen til det, er at du tar dårligere beslutninger når volatiliteten er stor. Oftere selger du på lave kurser, og tenker at det er viktig å sikre pengene. Mens gevinstene tas ofte tidligere enn vanlig for du tenker at dette kan like fort falle ned igjen. Da får du det jeg kaller “tunnelsyn” i markedet. Risikoen i porteføljen økes dramatisk, mens gevinsten står ikke i stil med risiko økningen.

Jeg fryktet at oljen skulle mye ned i dag, og den er knapt ned. Oslo Børs er knapt ned, markedet har talt. Dette er ikke så dramatisk som mange skulle ha det til, og jeg må innrømme jeg er positivt overrasket. Men som sagt 2016 er året for overraskelser!

Det viktigste du må huske på når du holder på med aksjer er å lære deg at du ofte tar feil om hendelser, selskaper, etc. Men hvordan du agerer på ny informasjon og nullstiller deg er avgjørende for din suksess som investor og sparer.

Dette har jeg gjort i dag

Til slutt vil jeg dele litt hva jeg selv har gjort i dag. Og det er ingenting. Jeg sitter stille i båten, var fristet til å kjøpe litt på morgenen. Men vil se an USA i kveld.

Lykke til alle sammen!

Har du spørsmål, send meg en melding på Shareville.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer