Gå til hovedinnhold

Vaksinering i fokus! Porteføljeoppdatering Uke 51:

Porteføljen har igjen opplevd en solid uke. Mye av dette skyldes fredagens oppgang på blant annet VOW ASA.

Porteføljen har igjen opplevd en solid uke. Mye av dette skyldes fredagens oppgang på blant annet VOW ASA. I tillegg har flere av de andre aksjene som DNO, ContextVision og Tomra gitt noen prosent avkastning for uka. Globale nyheter om blant annet planlegging, utsending og bruk av Pfizer-vaksinen har preget nyhetsbildet. I tilegg kom nyheten om godkjenning av Moderna sin vaksinekandidat.

Oslo Børs og oljeprisen har på bakgrunn av dette sakte, men sikkert vunnet nytt terreng. Mye er etter vårt syn kanskje priset inn på nåværende tidspunkt.

VOW ASA; En travel uke

Planer om anlegg på Follum, etablering av datters VOW Industries, og insidekjøpe er noe av det som har skjedd hos VOW denne uken. Aksjen gikk 17% på fredagens nyhet og gir oss en urealisert gevinst på nesten 20%.

Til tross for at selskapet har eksponering mot den kriserammede Cruise-næringen bekreftet CEO Badin at selskapet ikke har fått noen avbestillinger tilknyttet Cruise. Etter vårt syn er ikke dette bare godt nytt for selskapet i seg selv, men gir en pekefinger på hvor viktig VOW sine forskjellige rense- og avfallssystemer er for cruise-næringen. Det bekrefter hvor viktig ESG er for sektoren. Før 2020 har Cruise-næringen vært i vanvittig vekst, og det er grunn til å tro den vil hente seg igjen i 2021 og fremover.

Bildet er ikke knyttet direkte til VOW ASA.

Vi ser også på selskapets svært diverse miljøportefølje som et av selskapene styrker. Med det nye anlegget på Follum under utvikling gir dette VOW økte muligheter innenfor paralyse og dekarbonifisering under framstilling av metaller. I de kommende ukene får vi nok også kjennskap til hvem det “verdensledende produksjonsselskap” som VOW har inngått en intensjonsavtale om utviklingen av dette anlegget er. I børsmeldingen framgår det også avtalen er av “signifikant betydning for aktøren”.

Vi er svært spente å høre videre om planene og detaljene i prosjektet, og ser frem til Q4 for muligens mer detaljer.

Videre mener vi det er verdt å bemerke at selskapet er et av de få grønne vekstselskapene på Oslo Børs som tjener penger. Resultatet er fortsatt varierende, men annet er det ikke å vente når selskapet vokser rundt 28% i omsetting (YTD, Q3 2020 mot 2019 YTD Q3). At selskapet fortsatt har muligheten til å gå i pluss er etter vårt syn imponerende.

ContextVision: Medi-tek på vei opp?

Et selskap som kanskje har falt litt under radaren er det svenske medi-tek selskapet ContextVision som er notert på Oslo Børs. Selskapet har liten markedsverdi på under 2 mrd. norske kroner, men et fortsatt en ledende aktør innenfor medisinsk bildeanalyse, og har flere andre svært moderne systemer innenfor blant annet patologi, prostata screening og med mer.

Bildet er ikke relatert til ContextVision sin virksomhet.

Vinner av en Post-COVID epoken?

Selskapets salg har vært noe rammet som følge av pandemien, men vi mener det er en åpenbar oppside de neste årene. En sannsynlig vinner i statsbudsjettene rundt om i verden de neste årene er helsesektoren og vi forventer således et økt investeringsbudsjett for både offentlig og private aktører rundt om i verden. Dette mener vi selskapet står godt egnet til å tjene på, og ser en fin oppside. Riktignok er det mulig at dette først vil prises inn etter Skoleduellen 2020/2021, men mulig den også vil stige ved vaksinering.

På det tekniske planet har også aksjeprisen brutt ut av en middels-langvarig nedgangstrend. Allikevel er det lite likviditet, og selskapet er sensitive for større og mindre nyheter. Vi ser at selskapet har potensial for svært gode marginer etter et sterkt 2019 og på lang sikt vil denne faktoren kunne styrke seg ytterligere.

XXL: Blir det tidenes Q4?

Norske turdestinasjoner har sannsynligvis aldri vært mer populære enn i sommeren 2020. Når landegrensene og treningssentrene stengte, samt mulighetene for sosiale sammenkomster ble redusert, fikk flere nordmenn øynene opp for å gå på turer ute i norsk natur. Vi tror at denne trenden vil fortsette i de neste årene, selv etter at gjenoppningen er et faktum.

Som følge av dette er det gode muligheter for at friluftsutstyr står på manges ønskelister til jul. I tillegg til at turgåing blir mer populært, opplyste Norges Jeger- og fiskerforbund nylig om at det har vært en jevn økning i antall nordmenn som jakter. Blant kvinner har økningen vært kraftig. Rifler og jaktutstyr er riktignok en liten del av XXL sin omsetning, men det må også ses til ringvirkningen for mersalg.

Basert på dette tror vi at XXL vil kunne overprestere sammenlignet med tidligere år. XXL har også hatt utskiftninger i ledelsen i år. Selskapet signaliserer ved disse utskiftningene at de ønsker en slutt på mistillit og skandaler i organisasjonen. Dette er en viktig faktor for at vi har satt penger inn i selskapet, og regner med at det på sikt er avgjørende for et solid omdømme. Til tross for at XXL har gitt oss negativ avkastning så langt, tror vi at det vil hente seg inn i løpet av de neste månedene. Selskapet aktive satsting på netthandel blir videre avgjørende i de kommende årene, og kanskje særlig nå i juletidene.

Pandemien: Et tveegget sverd for XXL?

Før pandemien har mange av de store sportsaktørene stått i fare for konkurs. XXL som en dominerende aktør har vært tjent med dette. Pandemien har gjort at mange av sportskjedene har overlevd og vil nok styrke konkurransen i markedet, de kommende årene. Allikevel har XXL en dominerende plass i markedet. Dette innebærer at selskapet kan presse prisene ned for å skvise ut konkurrentene over tid. Dette blir sentrale vurderinger ledelsen må ta stilling til etter vaksinering.

Børsgruppen UiA,

Skrevet av:

Amund Risa Fylling, om XXL

Johannes Plassen (Red.), om VOW ASA og ContextVision

18.12.2020

Disclaimer:

Med denne artikkelen uttrykker vi kun våre meninger. Dette må ikke anses som en aksjeanalyse, anbefallingeller indikasjon på hva du burde gjøre med dine penger.

Tidshorisonten for våre vurderinger er ca. 8 mnd. fra denne artikkelen er skrevet. Porteføljen vår er en del av Nordnet’s Skoleduell, som er en konkurranse som varer fra midten av september til slutten av mai, hvert år.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer