Gå til hovedinnhold

V-oppgang og Corona festbrems

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.
V-oppgangen fortsatte i starten av juni, blant annet med all-time high på Nasdaq indeksen i USA. Markedet korrigerte ned gjennom siste del av måneden på negative koronanyheter. Oppgangen de siste månedene har vært ledet av økonomisk sensitive aksjer. «Dash for trash» er brukt for å beskrive den sterke oppgangen for aksjer særlig hardt rammet av koronapandemien. Gradvis gjenåpning har vært spesielt viktig for aksjene som falt mest i mars. Det samme har aggressive tiltak fra sentralbankene.

Måneden startet med knallsterke arbeidsmarkedstall fra USA. I mai ble 2,5 millioner nye jobber skapt, mot en forventing om tap av 7,5 millioner jobber. Arbeidsledigheten på 13,3 prosent er høy, men betydelig lavere enn fryktet. En rapport fra Washington Post mente feil-klassifisering førte til lavere registrert ledighet, men arbeidsledigheten var uansett godt under forventet nivå.

I Norge blir også pessimistiske anslag for arbeidsmarkedet gjort til skamme. Norges Bank ser nå 5 prosent arbeidsledighet i 2020, betydelig lavere enn IMF som har forventet det dobbelte. Det kom sterke tall for den amerikanske detaljhandelen, opp +17,7 prosent i mai måned. Mot slutten av juni kom PMIer i Europa som var bedre enn forventet, selv om få viste nivåer over 50 (som indikerer vekst).

Utover i juni korrigerte aksjemarkedet ned, og volatilitetsindeksen VIX gjorde sitt største hopp siden nedturen i mars. Ny coronasmitte førte til nedstenging av bydeler i Beijing. Økt smitte i visse stater i USA ledet til snakk om en «andre bølge», og mulige restriksjoner på reise mellom amerikanske stater. IMF nedjusterte sitt estimat for global vekst i 2020. Aksjer som gjorde det sterkt gjennom første del av juni falt noe tilbake.

I Norge og Norden har vi sett mange transaksjoner i kapitalmarkedet, både nedsalg og emisjoner. Selskaper har benyttet et sterkt marked til å styrke sine balanser og skaffe seg penger til vekst. I Oslo og Stockholm kom børsene opp over nivåene fra sommeren 2019. Børsen i Danmark nådde rekord-nivå. På nordiske børser gikk Industri, Teknologi og Forbruksvarer sterkt denne måneden. Oljeprisen steg, men lå det meste av måneden litt over og under 40 dollar.

Nordiske høyrenteobligasjoner fortsatte opp i juni. Det samme gjorde de sikre Investment Grade obligasjonene. I USA annonserte Federal Reserve at de kjøper individuelle selskapsobligasjoner, og ikke bare indekspapirer. Både aksje- og rentemarkedet reagerte positivt på denne beskjeden. Norges Bank holdt styringsrenten fast på 0, og sier den vil bli liggende på dagens nivå «en god stund fremover». Sentralbanken tok likevel opp sin rentebane. Statsrentene ligger fremdeles på svært lave nivåer.

Etter at coronaepidemien hadde presset forventningene ned kom makrotallene inn betydelig bedre enn forventet i juni, noe som lover godt for den økonomiske utviklingen.

Les våre tidligere innlegg her: Arctic Asset Management – Nordnetbloggen

Se listen over fondene våre

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer