Vær en optimist!

Verdiskapning skjer gjennom hardt arbeid og optimisme. Jeg trenger ikke å vise dere utviklingen til Oslo Børs de siste hundre år, for den kjenner alle godt fra før; Streken går rett opp. Alle som jobber tett med eller i børsnoterte selskaper bruker 10-14 timer hver eneste dag for å tjene penger for seg selv og selskapene de jobber for, det er modig å tro at dette ikke vil ha noen effekt.

Akkurat nå sitter det en ingeniør i Aker Solutions og modellerer fremtidens borepakke, en geolog studerer havbunnen for å finne ut hvor PGS skal skyte seismikk og forhandlerne i Statoil byr på verdens største leteområder. De kunne ikke brydd seg mindre om tirsdagens ISM tall kommer inn på 50.9 i stedet for “forventet” 51 eller at det ble skapt 5000 færre arbeidsplasser i USA enn hva Reuters skrev i morgenbriefen. De er der for å bygge verdi, de er der fordi de tror at de neste 3, 5 eller 10 år kommer til å være ekstremt profitable for selskapet de jobber for og seg selv..

Man blir ikke rik av å shorte aksjer.

Selv om “finanskjendiser” som Jan Haudeman og Øystein Stray Spetalen uttaler til pressen at de tror på ragnarok og er negative til markedet, har det liten korrelasjon med deres egen eksponering. Begge har tjent seg rike på å eie ting over tid, gjøre gode invetering tidlig i vekstbransjer og dra nytte av de fantastiske oppgangsperiodene de siste 30 årene. Akkurat nå, midt i den største gjeldskrisen i historien, eier de store eiendommer, unoterte aksjer du aldri har hørt om og dominerende poster i flere børsnoterte selskaper. Hvis de virkelig tror at verden går “ad undas”, er de merkelig posisjonert.

Hva med de som alltid er negative?

Alle kjenner noen som har vært bearish til markedet fra tidlig 2000 tallet, og fortsatt leter etter “feil” i økonomien, systemet og hos alle andre. De finnes på obskure tradingvideor på Youtube, og har websider som blander aksjer, astronomi og konspirasjonsteorier. Det er de samme gutta du aldri fulgte som ung. Ikke fulgte du de ut på fotballbanen for de spilte ikke lagidrett. Ikke fulgte du de i skisporet for de gikk ikke ut om vinteren. Ikke fulgte du de ut på dansegulvet for de sjekket aldri damer. Hvorfor i huleste skal du følge de nå?

Det er ikke dermed sagt at man ikke skal shorte aksjer av og til, eller gå i cash, men det dreier seg om en innstilling. Er du positiv og optimist, så følger du vinnerne, de som faktisk bruker hele livet sitt på å skape verdier. De vinner alltid til slutt.

Tror du på oppsiden, vil du være forsiktig med shorting og heller bruke tiden på å finne investeringer som tiltrekker seg andre, det er nemlig de du skal selge til når du tar gevinst.

Når jeg jobbet som megler hadde sjefen min et veldig viktig poeng. Han overhørte en samtale fra en ung megler som anbefalte en ny kunde å sitte i OBX bear: “Kunden din er 40 år og har nettopp solgt en forretning som han har brukt 15 år på bygge opp, han hadde ikke klart det om han ikke var en naturlig optimist, gjerne større optimist enn alle de som IKKE gjorde som han, og du anbefaler han å satse på at verden rakner?

Folk liker å tjene penger, de liker skaperkraft, hardt arbeide og resultater.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer