Gå til hovedinnhold

Uttalelser fra Trump gir håp om de-eskalering i Midtøsten

Ferske uttalelser fra Trump om at USA vil bruke de neste to til tre ukene på å vurdere sin posisjon i konflikten mellom Israel og Iran, har skapt optimisme i Asia.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllende disclaimer.

Morgenrapport – fredag 20 juni.

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,2%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,6]%.

Utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 06.47 i dag, og er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,7 % siden Oslo Børs stengte torsdag, DAX futures som er opp 0,9 %, oljeprisen (Brent Blend) som er ned -1,1 % og USDNOK som er ned 0,5 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen. Roger Berntsen har gitt ut denne morgenrapporten uavbrutt i 19 år, men han kan gjøre feil.

Roger Berntsen har ingen eierinteresser i selskaper nevnt i denne rapporten.

Verdens aksjemarkeder

  • De amerikanske børsene var stengt torsdag
  • Eurostoxx 600 endte ned 0,8 prosent i går, mens de ledende børsindeksene i Norden (OMXS30, OBX, OMXH25 og OMXC20) steg 0,2 prosent i snitt.
    • EUROSTOXX 50 Volatility index steg 2,6 poeng, til 24,9.
      • VIX > 25: Signaliserer frykt og usikkerhet. VIX <15: Indikerer stabilitet og optimisme.
  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,5 prosent i snitt fredag morgen.

Det var stille på Wall Street torsdag ettersom de amerikanske børsene var stengt i forbindelse med Juneteenth. I dag holder både den svenske og finske børsen stengt grunnet Midsummer Day, noe som gjør at kun børsene i Norge og Danmark holder åpent i Norden.

Oslo Børs har hatt en sterk utvikling så langt i år, med en oppgang på over 18 prosent. Høyere oljepriser og stigende fraktrater i shippingmarkedet – drevet av økt geopolitisk usikkerhet i Midtøsten – har gitt støtte til markedet. Norges Banks overraskende rentekutt i går, har samtidig svekket kronen og dermed styrket konkurransekraften til eksportrettede selskaper. Banken signaliserer at det kan komme ytterligere ett til to kutt i løpet av året.

Ferske uttalelser fra Trump om at USA vil bruke de neste to til tre ukene på å vurdere sin posisjon i konflikten mellom Israel og Iran, har skapt optimisme i Asia. Mange tolker det som et tegn på at diplomatiske initiativ er i gang. Det kan også bidra til en mer positiv stemning på europeiske børser i dag.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 77,1 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10 NOK; 9,61 SEK; 6,47 DKK og 0,87 EUR, mens 1 EUR koster: 11,5 NOK; 11,08 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er normalisert (toårs renten, som står i 3,93 er lavere enn tiårs renten, som står i 4,39).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,31 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).
  • Gull (Gold Spot), som handles i USD per troy uns, står i 3356,7 (2 % fra all-time high).

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest


0 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer