Gå til hovedinnhold

Usikre tider

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

Ved inngangen til 2016 råder usikkerheten i markedene. Det varslede nyttårsrallyet i aksjemarkedet ser bokstavelig talt ut som en kinaputt og flomlyset er igjen rettet mot det som skjer i «Midtens rike». Samtidig er oljeprisen i fritt fall og norsk økonomi rystes i grunnvollene.

Usikkerhet er dessverre noe vi som investorer må leve med. Den føles i perioder større (som nå), men er i realiteten alltid like stor. Risikopremiene i finansmarkedet reflekterer denne «følelsesfellen» i form av at de ofte er kunstig høye når usikkerheten føles stor, og ditto lave når vi tror vi har kontroll på verden rundt oss. Disse mekanismene har ofte en selvforsterkende effekt som bidrar til både eufori og panikk i markedene. For oss som investorer er dette en utfordring, samtidig som det skaper muligheter.

Oljeprisen setter stadig nye rekorder på nedsiden, og vi må nå tilbake til 2004 for å finne like lave nivåer. Paradokset er at en lav oljepris faktisk er en betydelig stimulans for veksten i verdensøkonomien, og da spesielt de fremvoksende økonomiene. Verdens «oljeregning» vil med dagens oljepris bli 20.000 milliarder kroner lavere i år enn i 2014. Dette tilsvarer faktisk brutto nasjonalprodukt i Frankrike. En liten lykkepille å ta med seg inn i 2016.

Godt nytt år.

TIL HOLBERGGRAFENE

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer