Usikkerheten rår

Vi er i en tid hvor det er vanskelig å være investor. Markedet har sjeldent vært så usikkert som nå, med usikkerhetsmomenter som koronapandemien, presidentvalget i november, usikkerhet rundt videre stimuli fra penge- og finanspolitikken – og på toppen av det hele har president Trump blitt påvist COVID-19.

For det første opplever verden en global pandemi som vi ikke har tydelig kontroll på. I høst har vi sett økende smittetall globalt, der land som Storbritannia, Spania og USA opplever flere smittetall enn selv i mars og april. Det er med på å øke sannsynligheten for nye nedstengninger av samfunnet. Potensielle nedstenginger vil ha tydelige negative konsekvenser for økonomien, noe som er grunnen til at september ble den verste børsmåneden i USA siden markedene var i fritt fall i mars. Men der antall tilfeller har økt med en skremmende rate, har antall innlagte og antall dødsfall holdt seg relativt flate gjennom høstperioden.

For det andre nærmer vi oss det amerikanske presidentvalget, hvor Biden er i solid ledelse over Trump. Demokraten har signalisert at han ønsker å reversere Trump sine skattelettelser fra 2017, som innebærer en økning i bedriftsskatten fra 21% til 28%. En økning i bedriftsskatten vil isolert sett ha negativ innvirkning på aksjemarkedene. På den andre siden kan President Biden bidra til flere krisepakker til næringslivet, en vennligere administrasjon mot Kina, og store investeringer i grønn energi.

Valgkampen i USA fikk en uventet vending da det ble kjent at Trump testet positivt for COVID-19. Det er fortsatt knyttet stor usikkert i hvilken grad dette vil påvirke hans muligheter til å fortsette valgkampen – i skrivende stund er han lagt inn på et sykehus av sikkerhetsårsaker. Flere Twitter-videoer tyder på at det går greit med presidenten. Trump er notorisk kjent for å «pumpe» markedet gjennom lovnader om handelsavtaler, nye krisepakker og ytterligere skattelettelser. Kommer han til å gjøre det samme med lovnader om hvor bra han føler seg over de neste ukene? Og hvordan kommer markedet til å reagere den dagen Trump, som tilhører hver eneste korona-risikogruppe, returnerer fra sykehuset i toppform og snakker om hvor lite farlig korona er? Det kan virke som – alt annet like – at Trumps COVID-påvisning er kjempebull for markedene.

Sammen med stor usikkerhet knyttet til COVID-19 pandemien og et kommende presidentvalg, er det også ekstremt lave renter rundt om i verden. Da pandemien inntraff ble sentralbankene tvunget til å sette ned rentene for å stimulere økonomien og hindre en likviditetsskvis. Renten er nå på null eller negativ i store deler av verden. Norges Bank har signalisert at Norge fortsatt er inne i en dyp lavkonjunktur og at renten vil holdes på 0% i god tid fremover. Den amerikanske sentralbanken, Federal Reserve, har også varslet at de kommer til å holde renten uendret på 0% i flere år. Fed har i tillegg kunngjort at de vil operere med et gjennomsnittlig inflasjonsmål som gjør at inflasjonen kan overstige 2% i perioder – med andre ord ofrer de hovedmandatet sitt, «stabil prisstigning», for økt stimuli. Det er ikke utenkelig at høyere inflasjon blir redningen fra rekordhøye gjeldsnivåer. Rekordlave renter skal forsvare de høye aksjeprisingene som vi er vitne til nå. Når renter er 0% vil du få negativ utvikling på sparepengene dine i banken hvis vi justerer for inflasjon, dermed må en investere i aksjer for at sparepengene skal kaste av seg. TINA.

Historisk sett har høsten vært tiden for børskrakk. Tiden vil vise om dette gjentar seg også denne høsten. Den største risikoen i dag er nok koronapandemien, og spørsmålet om økt smitte også vil føre til flere dødsfall. I så fall er det kun en bredt tilgjengelig vaksine som kan stabilisere en slik situasjon. Det er i dag 126 kandidater for en COVID-19 vaksine, men det er dog antatt at en vaksine først vil bli tilgjengelig godt ut i 2021. I tillegg er det økt usikkerhet rundt om den amerikanske kongressen kan komme til enighet om en ny krisepakke, samtidig som Federal Reserve roet ned likviditetstilførselen i august. Det liker ikke investorer.

Oslo Børs var svakt ned i september (-0.4%). DNB, Equinor og NEL utviklet seg i tydelig negativ retning i løpet av september, og var med på å trekke ned OSEBX-indeksen. På den andre siden viste solide selskaper som Telenor, Orkla og SalMar styrke og utviklet seg positivt. I de to første ukene av skoleduellen ligger vi noe bak OSEBX-indeksen. Vi har en nokså diversifisert portefølje med 15 selskaper fra ulike sektorer. Til sammenligning har andre skolen valgt en litt annen strategi med noe færre aksjer og litt mer cash.

Vi gleder oss til å følge med på utviklingen utover høsten. Nå som tredje kvartal er over, blir det spennende å følge med på hva selskapene rapporterer for Q3.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Warren Buffet
Warren Buffet
06.10.2020 10:31

Bra innlegg. Er det likvel ikke slik at det “alltid” er mye usikkerhet? Unknown unknows osv. Et mål på dette kan jo være VIX-indeksen som i skrivende stund er rett i underkant av 29. Dette er jo nokså høyt og viser vel at markedene allerede har hensyntatt at dette?

Charlie Munger
Charlie Munger
Svar på  Warren Buffet
08.10.2020 09:23

Enig med deg Warren, at det “alltid” er en viss usikkerhet. Dette er vel også årsaken for at du får betalt for å sitte med aksjer over lengre perioder. Som du nevner er VIX indeksen på høye nivåer som indikerer at investorer kan ha hensyntatt fremtidige svingninger i markedet. Til syvende og siste er det viktig å huske på at ingen er spåmenn og det er ingen som vet hvor markedet skal. Det vi derimot vet fra historien, er at du har fått god avkastningen ved å holde gode selskaper over lange perioder.