Gå til hovedinnhold

Unge forsøkt presset ut av boligmarkedet

Like etter at det ble innført krav om 15 prosent egenkapital ved kjøp av bolig, noe som slår hardt for unge som vil inn i boligmarkedet, blir også de unge som er flinke til å spare, fintet ut av regjeringen.

Regjeringen innfører fra høsten av at kapitalinntekter skal sidestilles med arbeidsinntekt i forhold til grensen for hva man kan tjene uten å få avkortning i stipend fra Lånekassen. Man kan totalt ha inntekter på 145 400 kr før avkortningen inntreffer.

At ordningen også var inkludert BSU, ble møtt med massiv storm og Kristin Halvorsen ble tvunget til å holde renteinntektene man får fra BSU sparing utenfor ordningen.

Kristin Halvorsen har også tidligere slått ned på folks evne og lyst til å spare ved å avskaffe IPA i 2006. Da det medførte ramaskrik, ble det funnet opp en halvveisløsning som fikk navnet IPS. IPS er nå ytterligere vingeklippet av nye skatteregler og et spareprodukt som knapt brukes i Norge.

Den nye ordningen aktualiserer sparing til barn via kapitalforsikring. Her utløses det ikke skatt og kapitalinntekt før man tar pengene ut av kontoen, men man kan kjøpe og selge fond og aksjer så mye man vil inne i kontoen mens man sparer. Da kan man enten spare med lav risiko i pengemarkedsfond eller i høyere risiko i aksjefond. Skjermingsfradrag i forhold til aksjefond skal være med i regnestykket når man vurderer kapitalforsikring mot vps konto, men når det står om 3 til 6 år med stipendkroner, så kan det lett regnes hjem. Samtidig understreker jeg at jeg anbefaler foreldre å spare i eget navn, med barnet som begunstiget, så slipper man både å bekymre seg for å ha for høy formue i forhold til lånekassens grenser og man unngår også at poden brenner opp pengene på et eller annet unyttig når han blir 18 år. Pengene deler man ut med en ½ ganger grunnbeløpet i året. Da slipper man at det spiser av arvegrunnlaget også.

Man kunne også brukt aksjefond eller kombinasjonsfond fordi man ikke utløser gevinst, altså kapitalinntekt før man selger deler eller hele fondet. Det innebærer imidlertid en viktig begrensning. Har man akkumulert god avkastning i fondet, vil man utløse kapitalinntekter som regnes som arbeidsinntekt dersom man selger i studietiden og det er jo det vi vil unngå her. Det betyr at man kan bli “låst inne” og ikke bør bytte på fondsporteføljen i studietiden. Det kan ha uheldige konsekvenser og blir også et regnestykke om det lønner seg å selge, om man tar en avkortning i stipend eller om man rett og slett må jobbe mindre.

Hele ordningen virker søkt og lite gjennomtenk fra regjeringens side. De som allerede er rike bryr seg mindre om lånekassens grenser. Det er vanlige folk; de som er flinke til å spare og de som tar lange utdannelser som får svi her. Det blir bare vanskeligere og vanskeligere for unge å komme seg inn på boligmarkedet. Dette gir en elendig signaleffekt i forhold til langsiktig sparing for kun å spare et sted mellom 20 og 40 millioner på innstrammingen. Det er mindre enn en dråpe i havet i statsbudsjettet. Er det verdt det for regjeringen å gjøre seg så upopulær for så lite?

Mvh Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer