Gå til hovedinnhold

UMS – Unified Messaging Systems

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Nordnet var i aller høyeste grad involvert i børsnoteringen av UMS. Hele 1400 kunder ønsket å bli aksjonær i selskapet, noe som var en kjempesuksess.

Vi har fått veldig mange henvendelser rundt selskapet, og veldig mange har ønsket at jeg skal skrive et blogginnlegg om UMS. Dette er ikke helt enkelt, siden jeg kjenner flere som er involvert i selskapet, og i tillegg eier jeg selv aksjer i selskapet (dette vet alle som følger meg på Shareville). I selve børsnoteringsprosessen har jeg vært forsiktig med å uttale meg, og bevisst holdt meg i bakgrunnen (vi syntes det var mest ryddig sånn).

Når jeg nå skriver dette blogginnlegget, og deler mine tanker rundt selskapet, er det viktig for meg å påpeke at jeg har egeninteresser når det kommer til UMS-aksjen. Som alltid må du gjøre din egen analyse, dine egne vurdering, og ta din egen beslutning på hvilke aksjer og investeringer som passer for deg.

Okay, da var det sagt. Da kan vi starte.

Litt bakgrunn om UMS

For å begynne i en ende, så er UMS et bemanningsvarslings- og befolkningsvarslingsselskap. De har en patentert teknologi, hvor de installerer softwaren i basestasjonene til operatørene som Telenor. Via operatørene kan de triangulere innenfor et bestemt område og sende SMS til alle som er i det gitte området. Meldingene som sendes kan også besvares.

Denne teknologien kan brukes under krisesituasjoner, og har opprinnelse fra Åsna-ulykken på Lillestrøm. Det var en gassulykke, og man måtte gå fra dør til dør for å evakuere et stort område. Det kunne ha gått veldig galt.

UMS har brukt mange år på og utvikle løsningen, og har nå kontrakter i mange land om å levere disse tjenestene. Svenske myndigheter er den største kunden, hvor Sverige har en av de mest avanserte varslingssystemene i verden. Skjer det terror eller en ulykke i Sverige, kan politiet i Sverige varsle alle i et gitt område via UMS. Se for deg Tsunamien i Thailand for mange år siden. Da kunne for eksempel UMS triangulert Bangkok, sendt en SMS til alle nordmenn og gitt dem informasjon, og de kunne svar om de var ok, eller trengte hjelp osv..

Kontrakten de nylig fikk i India er at annet eksempel. World Bank har innvilget 2,5 milliarder kroner for å sikre kystlinjen til India mot sykloner og andre naturkatastrofer. Det er ni delstater i kystlinjen, og UMS fikk nå to av dem. Resten kommer rullende ut på anbud. Globalt har UMS har over 1200 kunder.

Et annet område er bemanningsvarsling, hvor norsk politi, ambulanse og brannvesen har UMS som leverandør. Så når det skal kommuniseres raskt, sender UMS ut sms for å innkalle mannskap. For eksempel så har Skanska dette, slik at de kan varsle de ansatte på en byggeplass på kort tid om det skulle være noe viktig.

De fleste har fått med seg «Mannen» og trusselen i Tafjorden ved Geiranger i Romsdalen. Her kan du se en illustrasjonsvideo om dette, slik at du får litt mer innsikt i hva de gjør:

Inntektsmodellen

Som sagt så har jeg fått mange spørsmål knyttet til UMS, blant annet inntektsmodellen deres.

Inntektsmodellen til UMS er ganske enkel. De ønsker å ha en høy grad av det vi kaller “recurring revenue”. Det vil si faste inntekter. For eksempel så er kontrakten med svenske myndigheter over 7 år.

I fjor hadde de 0,6 % bortfall av kunder. Under børsnoteringen guidet UMS på 20% vekst i recurring revenue. De har kommunisert at kostnadene deres skal ned siden de er mer eller mindre ferdige med den nye plattformen deres, og skal nå dreie fokuset over på salg og markedsføring.

I mine øyne er nøkkelen den dagen de starter året med å ha dekket hele kostnadsbasen med faste inntekter. Jeg tror ikke vi er så langt unna det neste år, men det får vi kommunisert mer om etter hvert. Dersom selskapet fremover vokser 20 % årlig, kan dette bli spennende.

Utfordringene

Utfordringen til slike selskaper er at ting tar tid. Dette er kanskje ikke en investering for en kortsiktig investor, da selskapet fokuserer på å bygge stein for stein. Mange av prosessene deres er på nasjonalt nivå, og kan påvirkes av politisk skifter og lange prosesser. Anbudsprosesser tar tid, og veksten kan ta lengre tid enn planlagt. Selskapet er også sårbart ettersom de ikke tjener penger. Selskapet nærmer seg, og håper nok å tjene penger i år. Men det er alltid risiko forbundet med å eie selskaper som ikke har positiv drift. Da er det risiko for emisjon i fremtiden. Det er alltid risiko for at kontrakter ikke forlenges og lignende. I tillegg så kan konkurrenter komme fortere enn antatt.

Selskapet skal legge frem kvartalstall slutten av februar, og da vil selskapet gi mer informasjon om hvordan de ser på fremtiden.

Jeg og mange ansatte var med på plasseringen, og er dermed aksjonærer.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer