Uke 40 – Elkem: Nytt liv i norsk juvel

Elkem har endelig kommet seg tilbake på børs. Selskapet har hatt en sterk utvikling siden 22. mars med en oppgang på hele 48% knust Oslo Børs sine 18%. Likevel syntes Børsgruppen UiA at selskapet er lavt priset i forhold til fremtidig inntjening og potensial. Etter noen turbulente år med eierskifte, omstrukturering og nedsalg er Elkem igjen på rett kjøl, takket være de nye eierne, China National Bluestar.

Elkem ble stiftet i 1904 av Sam Eyde, Marcus Wallenberg, Knut Wallenberg og Knut Tillberg som Det Norske Aktieselskap for Elektrokemisk Industri, senere forkortet Elkem. Selskapet har vokst til å bli en av de ledende produsentene av avanserte silisium- og silikon baserte materialer og har produksjon i hele verdikjeden. China National Bluestar kjøpte Elkem fra Orkla i 2011.

China National Bluestar sitt hovedområde er kjemisk industri og fokuserer på nye avanserte produkter/materialer og animalske fôrprodukter. De er også største eieren av Elkem med 58,2% av aksjene.

Elkem består av fire hovedsegmenter:

  • Elkem Silicones
  • Elkem Silicones Materials
  • Elkem Foundry Products
  • Elkem Carbon

Selv om alle de fire segmentene i Elkem opplevde økt omsetning og inntjening, er det Elkem Silicones som er den økonomiske drivkraften i selskapet, da den representerer 65% av overskuddet per H1 2018. I 2015 kjøpte Elkem opp Bluestar Silicones av China National Bluestar. Først i 2017 var kjøpet fult integrert i Elkem sin verdikjede. Elkem Silicones lager avanserte silikonbaserte produkter til områder som jordbruk, konstruksjon, fornybar energi, transportsektoren og kjemikalier.

Elkem Silicones har ni verk: Xinghou Silicones (Kina), Roussillon (Frankrike), Saint-Fons (Frankrike), Caronno (Italia), Lubeck (Tyskland), Santa Perpetua (Spania), Joinville (Brasil), Shanghai (Kina) and York (USA). Selskapets mest genererende inntektskilde er dermed representert i alle større, viktige regioner. Spesielt i det kinesiske markedet. Elkem Silicones leverer høyt spesialiserte produkter til krevende industrier som setter strenge krav til kvaliteten på materialene.

Hvorfor Elkem? Er det ikke flere selskaper som driver med det samme?

Selskaper som Norchem, FerroAtlantica, Jihe Micro-Silica og Globe Speciality metals er hovedkonkurrentene. Likevel skiller Elkem seg ut etter at Bluestar valgte å selge sine virksomheter til Elkem, dermed skapte det en gigant innenfor segmentet. Det norsk – kinesiske samarbeidet har vist seg å være utrolig givende for ansatte, selskapet og selvfølgelig lønnsomheten. Tilgangen til det raskt voksende kinesiske markedet og norsk spesialkompetanse innen silisium har gjort at Elkem er verdensledende på området.

Den finansielle posisjonen er sterk. Konsernet har en samlet egenkapital per 30. Juni 2018 på 12.200 millioner kroner, tilsvarende 44%. Den rentebærende gjelden beløp seg på 4.450 millioner kroner i Q2, en nedgang fra 5.370 millioner ved utgangen av første kvartal. EBITDA nådde 1.970 millioner NOK i Q2 2018, opp 143% fra Q2 2017.

Selskapet handles i dag til en P/E på 6x for 2019.

De nye anleggene i Kina, blant annet Xinghuo Silicones, har meget god fremdrift. Anlegget har gradvis økt sin produksjonskapasitet i 2018 gjennom forbedringer i den operasjonelle driften og eliminering av flaskehalser i produksjonen. Det ble gjennomført en større oppgradering av anlegget i Juli/August, som vil påvirke resultatet negativt med en engangseffekt på 200 millioner NOK i Q3. Tredje kvartal ventes dermed å bli noe svakere enn andre kvartal.

Elkem har et ekstremt fokus på R&D, med 1200 patenter og 20 nye produkter til markedet hvert år. Av de 6.000 ansatte i konsernet jobber over 450 av dem på de 11 forskjellige forskningsanleggene i Kina, USA og Europa. Av den totale omsetningen til Elkem kommer 20% fra produkter som er mindre enn 5 år gamle – et testament på at dette er en stor suksess. På grunn av fokuset på teknologi og forskning har Xinghuo Silicones fått status som «teknologi bedrift» i Kina, skattesatsen for 2018 frem til 2020 er redusert fra 25% til 15%.

Det er forventet utbytte fra Elkem H2 2019. Med en solid direkteavkastning på 6%.

Fremtidsutsikter

Markedet er fortsatt sterkt, men er ventet å flate noe ut. Effekten av tollavgift på amerikansk import av silikonprodukter fra Kina er usikker, og kan representere en risiko for selskapet. Marginene for Kina er ikke bærekraftige med 15-20% og ventes å falle noe tilbake. Samtidig er energiprisene stigende, både i Norge og Kina. Dermed vil kostnadene til produksjon øke. Det ventes en kapasitetsutvidelse fra og med 2020 og utover og vil påvirke tilbudet. Silikon prisene er høye og det er ventet tilbakegang.

Yongdeng Silicon Materials vil bli vesentlig oppgradert i H2 med omforming av smelteovner, tekniske og miljø oppgraderinger. Kostnaden er foreløpig ukjent.

Marco Jenssveen Carrea

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer