Gå til hovedinnhold

Tøys av Storebrand

Jeg leste i Aftenpostens økonomidel i dag at Storebrand-sjef Odd Arild Grefstad mener at det ikke er lurt å begynne pensjonssparing tidlig. Han mener at man i stedet skal betale ned på boliglån. Hvis man ser hvordan de unge i dag lever så skjønner ikke jeg at det skal være snakk om enten eller. Her er det fullt mulig å gjøre begge deler. Jeg er enig i at man skal fokusere på å betale ned på lån, men de aller fleste med fast jobb har noen kroner man har mulighet til å sette av hver måned. Dette er penger som ellers ville gått til kaffe latte eller annet man ikke kan gjøre rede for ved månedens slutt. Disse pengene ville altså reelt sett uansett ikke blitt brukt til å nedbetale lån.

Min påstand er at det er viktig å begynne sparing tidlig. Kall det langsiktig sparing, for eksempel til pensjon. Konseptet pensjonssparing i seg selv er det få unge som klarer å ha et forhold til. Imidlertid mener jeg at all privat langsiktig (pensjons)sparing skal foregå på kontoer der pengene er tilgjengelige, slik at hvis man mot formodning trenger noe av pengene underveis i livet, så vil det være fullt mulig. Låste pensjonskontoer er til for at banker og livselskaper skal tjene penger og for folk som ikke klarer å la penger stå i en åpen langsiktig sparing, men jevnlig bruker kontoen til forbruk. Det å begynne en langsiktig sparing tidlig vil gi en kjempebonus når man en gang vil slutte å jobbe.

HER ER ET EKSEMPEL:

•Peder Ås sparer 500 kr per mnd fra han er 20 til 30 år, altså i 10 år, og sparer ingenting mer frem til pensjonsalder. Peder Ås har da satt inn totalt 60.000 kroner.
•Laila Lie begynner litt senere og sparer 500 per mnd fra 30 år til pensjonsalder, altså i 37 år. Laila Lie har da satt inn totalt 222.000 kroner.

HVEM HAR MEST VED PENSJONSALDER?

Svaret er ganske skremmende, men også logisk:

Peder Ås har ca 300.000 kr mer når han er 67 år, til tross for at han sparte kun 60.000 og Laila Lie sparte 222.000.

Peder Ås har en forventet pensjonssaldo på ca 1.600.000 når han er 67 år.

Laila Lie har en forventet pensjonssaldo på ca 1.300.000 når hun er 67 år.

(ved 8 % årlig nettoavkastning for begge.)

De få kronene man kan avse tidlig i livet, har faktisk en stor betydnig, Når man blir litt eldre og boliglånet er nede på et komfortabelt nivå, kan man begynne å sette av mer i sparing.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer