Var Trump en unnskyldning for å ta gevinst i markedet?

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Markedet har ofte en tendens til å falle når vi minst venter det. Med VIX på 25 års lav, var kanskje tiden inne for å kunne slappe av litt. Igjen så kom det et fall som var vanskelig å forutse. Men så kan man lure på om Trump bare var en unnskyldning for å selge aksjer. Ifølge Howard Gold er det andre underliggende årsaker bak. Han mener markedet ligger langt foran sin egen inntjening. Markedsverdien på børs speiler et altfor positivt bilde på fremtiden.

Rapporteringssesongen mot slutten

Rapporteringssesongen for første kvartal nærmer seg slutten, og 91 % av selskapene i USA har sluppet tall. 75 % har overgått forventningene på inntjeningen (EPS), mens 64 % har overgått forventningene til topplinjen.

EPS-veksten kom inn på 13,6 %, noe som var etterlengtet og beste siden 2011, ifølge FactSet. Forventninger til resten av året er videre 10 % vekst på inntjeningen (EPS), og 5 % på topplinjen. Men siden bunnen i februar i fjor har S&P gått 31 %, noe som er over det dobbelte av forventningene.

PEG-ratio – P/E delt på forventninger

Med den velkjente parameteren PEG-ratio tar du P/E og deler på forventningene. Ser vi på S&P-indeksen som handler på P/E 17, hvor forventningene til vekst er 10 %, så blir PEG 17/10 = 1,7. Det kan man argumentere for at er friskt priset.

En sektor som handler lavt i forhold til inntjeningen er energi-sektoren hvor forventet inntjeningsvekst er på hele 287 %, men sektoren handler på P/E 27, noe som gir en ekstremt lav PEG på 0,1 %.

Helse og Industrials handler friskt. Helse har en forventet vekst på 4,2 % i 2017, og P/E er 16 – noe som gir en PEG-ratio på 3,8 %. Industrials har forventet EPS-vekst på 5,1 %, mens P/E er 17,9 – noe som gir en PEG-ratio på 3,5 %.

Blir det skattelette for Trump?

Industrisektoren er nok en sektor som er utsatt for høyere risiko enn på lenge. Sykliske aksjer har hatt en voldsom opptur etter at Trump ble valgt, og forventningene til vekst er høy. Med all uroen som er rundt Trump, så blir det spennende å se om Kongressen godkjenner hans skattelette. Jeg frykter at de ikke ser det som en bærekraftig politikk, uten å ha en tydelig finansieringsplan. Tea Party kan han få med seg, ettersom de liker skattelette, men med gjelden som er høy og stigene, tror jeg de må se en mer bærekraftig forslag enn det Trump har foreslått så langt.

Les andre relaterte innlegg:

  1. Det ble ikke så ille allikevel!
  2. BørsXtra 18.mai: Frykten spiket, Elbil-boom, klart for investorteft-konkurranse
  3. Morgenrapport Fredag

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer