Gå til hovedinnhold

Trendbasert investeringsstrategi

Trendbasert investeringsstrategi: Etter å ha publisert innlegget En enkel investeringsstrategi med fantastisk avkastning forrige uke har jeg fått mange tilbakemeldinger. Her kommer derfor en oppdatering hvor strategien er testet på kurshistorikk i flere markeder. Minner også om at årsaken til at jeg trekker dette frem nå er fordi en rekke indekser gav salgssignal på modellen 01. september.

Handelsregelen er enkel

Modellen er en teknisk modell som søker å “time” markedet. Altså med det formål å få med seg mesteparten av oppgangen i gode perioder, men unngå eller endog profitere på perioder med betydelig nedgang. Modellen er en kombinasjon av den tekniske modellen MACD og glidende gjennomsnitt basert på månedlige kurser. Man behøver altså kun å sjekke porteføljen ved månedsslutt for å se om modellen gir signaler. Dette er en latmanns strategi.

Modellen gir et salgssignal om den tekniske momentum-modellen MACD har gitt salgssignal og indeksen stenger under 10 måneders glidende snitt på månedsbasis. Tilsvarende med motsatt fortegn er et kjøpssignal.

Det er brukt månedsdiagram på kursene, MACD med parameterne 20 9 og 7 (evt. bruk standard), og 10 måneders glidende gjennomsnitt. Slike modeller er tilgjengelige i Infront, samt på en rekke webverktøy for teknisk analyse som f.eks. BigCharts.

Strategiene vi har testet er:

  1. Sitt investert hele tiden (buy and hold)
  2. Gå cash når modell gir salgssignal og avvent kjøpssignal
  3. Gå short når modell gir salgssignal. Long ved kjøpssignal

Oslo Børs OBX Indeks

Oslo Børs OBX indeks (Total Return) med historikk tilbake til 1990. Gjennomsnittlig årlig avkastning 10,55%, standardavvik årlig avkastning 28,04%. Dvs at 2/3 av årene har gitt 10,55% +/-28% avk.

 Samlet avkastning  Største nedgang/tap
 Kjøp og hold indeksen  405% -65% 2007-09
 Gå cash ved salgssignal  1588%  -10% mars/jun 12
 Veksle mellom long og short  3059%  -11,1% jun/aug 12

Stockholm OMXS30 Indeks

Stockholm OMX indeks (prisindeks, inkluderer ikke utbytter) med historikk tilbake til 1992.

 Samlet avkastning  Største nedgang/tap
 Kjøp og hold indeksen  740% -70% 2000-03
 Gå cash ved salgssignal  2611%  -11%
 Veksle mellom long og short  3999%  -18%

Tyske DAX Indeks

Tyske DAX indeks (Total Return) med historikk tilbake til 1992. Gjennomsnittlig avkastning 11,72%, standardavvik 23,96% (vesentlig lavere enn Oslo Børs).

 Samlet avkastning  Største nedgang/tap
 Kjøp og hold indeksen  544% -71% 2000-03
 Gå cash ved salgssignal  1280%  Ingen tap
 Veksle mellom long og short  1572%  -18%

USA S&P 500

Amerikanske S&P 500 indeks historikk tilbake til 1990. Gjennomsnittlig årlig avkastning 11,89% (inkludert reinvesterte utbytter). Standardavvik 17,7% (vesentlig lavere enn alle andre nevnte indekser).

 Samlet avkastning  Største nedgang/tap
 Kjøp og hold indeksen  838% -55% 2007-09
 Gå cash ved salgssignal  1390%  Ingen tap
 Veksle mellom long og short  1392%  -19%

Konklusjoner

Historiske resultater er ingen garanti for fremtidige resultater, men vi ser uansett noen interessante og ikke ulogiske poenger i tallmaterialet.

  1. Å gå ut og inn av markedet har gitt vesentlig bedre avkastning enn å sitte hele tiden.
  2. Å gå ut av markedet ved salgssignal, og sitte på kontanter inntil kjøpssignal igjen gis er sterkt risikoreduserende og har sjelden/aldri innebært et betydelig “tap”.
  3. Å gå ut- og inn av markedet eller veksle long/short fungerer best i de markedene som svinger mest, og ikke uventet er dette Oslo Børs, det minste aksjemarkedet i testen, og kjent som et boom og bust marked.

Disclaimer: Dette er ikke å se på som en investeringsanbefaling, men som et innspill til ettertanke for de med interesse for sånt. Enhver må finne en investeringsstrategi som passer for seg selv med hensyn på risiko, kompetanse, tidshorisont og liknende. Vi har ikke beregnet avkastning inkludert renter og kurtasje, og heller ikke sett på utbytter spesielt. Dette vil uansett ikke påvirke resultatene nevneverdig.

Kursdiagrammet øverst er fra Infront.

_________________________________

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer.

Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine kommentarer på investoradferd. Forfatteren har selv posisjoner i aksjer og fond i markedet, og kan ha posisjoner i verdipapirer eller markeder som er omtalt. Undertegnede er underlagt regler for egenhandel av verdipapirer som ansatt i svenskregistrert finansforetak.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
22 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
12.09.2015 10:15

Herlig innlegg, Karl Oscar. Vil du kunne handle med denne strategien i brede indekser som MSCI World Indeks og Emerging Markets, evt. indeksfond som følger disse? Takk for gode blogginnlegg og solide podcasts. Det er alltid et høydepunkt når nytt materiale slippes.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.09.2015 12:37

Takk for tilbakemelding.

Jeg har ikke spesifikt testet strategien på verdensindeksen eller smalere Emerging Markets indekser. Det er dog ingen grunn til å tro at den ikke vil fungere der også, med det forbehold at vi allerede ser at effekten er størst i de markeder som svinger mest. Man kan således anta at det er minst å hente i verdensindeksen, da den allerede er så godt diversifisert.

EM svinger derimot mye.

Gjest
Gjest
09.09.2015 10:44

@Karl Oscar
Hva bruker du som “Buy” og “Sell” signal på MACD ?
1. Line cross over
2. Moving Average Crossover buy/sell signal is generated when the MACD (blue line) crosses above/below the zero line.
3. MACD Histogram Buy/Sell Signal
Buy : When the MACD histogram is below the zero line and begins to converge towards the zero line.
Sell : When the MACD histogram is above the zero line and begins to converge towards the zero line.
4. Annet ?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.09.2015 14:22

Jeg har benyttet kryss på de to glidende snittene som MACD-signal, og i tillegg hatt brudd på 10 mnd glidende snitt som ytterlig filter. Når begge inntreffer: Selg/Kjøp på åpningsdagen påfølgende måned.

Gjest
Gjest
08.09.2015 18:12

En liten klarhet for de uten særlig kunskaper på Infront, som vil se og lære underveis. 10 månders glidende gjennomsnitt vil være MA10 på instillingene for denne case. Med andre ord,Moving average blir satt i perspektiv for den instilling du har har (dag/uker/måneder) for hver “Candle stick”. Er candle stick satt til dag, vil MA 10 = 10 dagers glidene gjennomsnitt.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.09.2015 18:17

se fra tidslinje 2min21sek på markedspuls 36 for forståelse og fremvisning https://www.youtube.com/watch?v=laEHK4igCaA

Gjest
Gjest
08.09.2015 16:10

Veldig spennende. Kunne du laget en fiktiv portefølje på shareville, som følger denne strategien? Eventuelt laget blogginnlegg en gang i måneden med en fiktiv portefølje som følger strategien? Hvor du oppdaterer om du kjøper, selger osv.. Du kan f.eks kun handler OBX bear og bull ETF’er? Ville vært interessant å sett hvilken avkastning det gir i virkeligheten, uten å satset egne penger.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.09.2015 14:20

Nei, det blir neppe aktuelt nå. På lang sikt mener jeg det er mye spennende å gjøre for Nordnet innen forvaltning, men vi får se. Jeg følger delvis selv denne strategien. Derfor jeg har gått cash på Zero-kontoen nå. Tror imidlertid timingen kan gjøres enda bedre i det korte bildet, og man kan gjøre opportunistiske tilnærminger underveis. Det er imidlertid en fullt gjennomførbar strategi, og strengt tatt kan det godt hende resultatene blir best ved å ikke kikke på markedet hver eneste dag. Vær forsiktig med bull og bear på såpass langsiktige posisjoner. De faller i verdi ved volatilitet i… Les mer »

Gjest
Gjest
08.09.2015 00:56

Hvordan ville man satt opp på “Bigcharts”? SMA:10, Lower Indicator MACD, Price Display:Close og frequency på monthly. Blir det riktig og er det mulig å forandre på MACD parameterne? Hadde vært fint med Infront men vanskelig å forsvare 800kr/mnd når målet er å spare med høyest mulig avkastning 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.09.2015 09:27

Ja, det høres omtrent riktig ut. Jeg har ikke sett veldig nøye på alle andre mulige web-verktøy for å sette opp denne modellen rett og slett fordi jeg har Infront. Meget mulig du finner andre chartingverktøy som er enda bedre og hvor du kan endre variablene mer.

Forhåpentligvis kan vi snart overraske med et bedre chartverktøy hos oss også.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.09.2015 15:39

Et bedre chartverktøy fra Nordnet hadde vært litt av en julegave!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
10.09.2015 14:10

Jeg er helt enig. Får håpe Nissen hører hva du sier. 🙂

Gjest
Gjest
07.09.2015 20:52

Ser det ikke nå ut til at det er i ferd med å danne seg ett kjøpssignal i dax den svenske OMX ved bruk av MACD etter i dag?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.09.2015 21:18

Ja, og nei. Her er det viktig å holde tidsperiodene på plass. Jeg snakker om et langsiktig signal gitt på månedlige candlesticks. Du (antar jeg) refererer til et mulig MACD-signal på daglige candlesticks. Dessuten baserer jeg modellen på en kombinasjon av signaler. Det må både være gitt et signal på MACD OG skje et brudd ned, eller opp, på 10 måneders glidende snitt. En relevant sammenligning i dagsdiagrammet er å se på MACD i sammenheng med 10 eller 20 dagers glidende snitt. Selvsagt mulig at indeksen bunner ut her, men jeg tror mer de siste dagers konsolidering vil være et… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.09.2015 22:53

Det stemmer, er på daglig candle stick, på den ukentlige er vi avhengig av en god uke nå før nærmer oss noe signal om å endre strategi. Sitter selv short i OMX Stockholm, Dax og S&P500. Får vi en god uke nå vurderer jeg å ta gevinst i disse

Gjest
Gjest
07.09.2015 20:51

Väldigt bra. Tycker att dessa fenomen är väldigt intressanta. Mycket uppskattad information du ger här. Det hade varit awesome om du kunde fortsatta med att skriva inlägg på bloggen om teknisk analys.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.09.2015 21:21

Takk for tilbakemelding. Jeg har alltid vært opptatt av å analysere markedet med det formål å finne “actionable information” som er praktisk anvendelig. Følger selv denne strategien nå, med noen kortsiktige tilpasninger.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.09.2015 23:38

Det hörs förnuftigt ut. Kan du kanske beskriva några fler case här på bloggen där du har funnit annan «actionable information» ?

Tycker det är intressant och att du förklarar det på en bra måte.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
08.09.2015 09:31

Tja. Har ikke skrevet så mye om kortsiktige tradingsignaler da dette er et område som hver enkelt må finne ut av selv. I den ukentlige videoblog Markedspuls (onsdager) snakker jeg dog litt mer om de siste signaler slik jeg ser de.

Vil du slå fundamentalanalytikerne på å spå neste kvartals resultater kan jeg dog anbefale denne tankegangen/modellen: https://www.nordnet.no/blogg/kapital-i-dag-du-kan-gjore-analysen-selv/21/11/2013/

Gjest
Gjest
07.09.2015 17:57

Dette er meget interessant. Den første tanken jeg gjør meg er at ETF’er egner seg bedre til å følge dette enn vanlige fond, men ulempen er såklart at man utsetter seg for valuta risiko når fks. dollar/euro er så høy mot norske kroner. Et dette grunnen til at du har holdt deg unna ETF’er en stund?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.09.2015 21:26

Ja, og nei. Det stemmer at ETF’er egner seg godt til å følge denne strategien, men man vil handle såpass sjelden at vanlige fond også kan benyttes uten problem.

Ellers holder jeg meg ikke unna ETF’er. Eier faktisk en på DAX (long), som kanskje kommer til å gå i stop-loss i morgen. Kjøpte den på den første dippen (under 10.000) og har ikke kunnet selge den ut igjen pga bindingstid jeg er underlagt som ansatt i meglerhus. .

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
07.09.2015 22:57

Jeg bruker ETFer og ETNer til denne strategien og det er ikke noe problem. Bare les deg opp så du skjønner hva du kjøper og hvilken risiko du tar og pass på at det er ett marked for instrumentet. Jeg hedger valutarisikoen ved å låne tilsvarende beløp i valutaen, synes det er enklest siden disse posisjonene er relativt kortsiktige og kortsiktig valutasvingning er nesten ren bingo