Treasure og Hyundai Glovis

Vi har ikke foretatt noen endringer i porteføljen denne uken, og til tross for en volatil portefølje, føler vi den er godt diversifisert på nåværende tidspunkt. Selskapet vi skal snakke om i denne oppdateringen er det mystiske Treasure.

Treasure ASA

Treasure er et selskap med kun én eiendel: En aksjepost i fraktselskapet Hyundai Glovis på 12,04%. Dette tilsvarer per dags dato en markedsverdi på NOK 5 260 605 295. Som nevnt av flere her på Nordnetbloggen (Robin Øvrebø og Thorleif Jackson) utgjør dette en relativt stor premie i forhold til markedsverdien til Treasure. Per dags dato er denne premien på omtrent 35%.

Denne premien har forundret og forarget mange arbitrasjelystne investorer i Treasure. For å sammenligne premien over tid, lagde jeg (Lucas Palm) en oppstilling for å synliggjøre differansen i verdien av Treasures eierpost i Glovis og Treasures markedsverdi (oppdatert ukentlig). Fra mars 2017 til mars 2018 har denne premien i snitt vært 31%, men variert mellom 23-38% i perioden. Den umiddelbare årsak til en så signifikant premie er ganske åpenbar, men det er mulig å argumentere at den er for høy basert på nåværende prising.

Hva er årsakene til denne premien?

Selskapet har ikke gitt uttrykk for noen planer om salg, men hvis de, rent teoretisk, skulle selge aksjeposten, ville denne naturligvis bli solgt med rabatt eierpostens størrelse tatt i betraktning. Wilhelmsens eierandel av Treasure er på 72%, og sammen med en gjennomsnittlig daglig likviditet på rundt 22 000 aksjer er også dette en mulig årsak til denne premien. Treasure har en anskaffelsesverdi på aksjene i Glovis som er over dagens kurs (det er ikke oppgitt til hvilken kurs), derfor trenger man ikke ta hensyn til en skatteeffekt ved eventuelt salg.

Noen andre årsaker til at Treasure handles billigere, kan være det faktum at det er begrenset med informasjon fra Hyundai Glovis. Dette er ikke nødvendigvis så populært blant norske investorer. Hyundai Glovis styres også av Sør-Koreas nest største Chaebol (konglomerat), noe som også skaper økt usikkerhet. Det er veldig vanskelig å følge med på selskapet Hyundai Glovis og mange nyheter oversettes ikke til engelsk.

Hyundai Glovis

Men ting begynner å skje på andre siden av verden. Hyundai Glovis-aksjen har økt nesten 24% fra bunnen på KRW130 000. Årsaken til dette er sannsynligvis at sjefen for den sørkoreanske Fair Trade kommisjonen, Kim Sang-Jo’s, forsøk å løse opp krysseierskapet som preget Hyundai.

I august i fjor uttalte Kim Sang-Jo at han var i samtaler med Hyundai og at hans mål var å løse opp konglomeratet. Forhåpentligvis er dette noe som materialiserer seg nå som FTC tar sterkere grep mot Chaebolene i Sør-Korea.

Dette er ikke en kjøp/salgsanbefaling. Jeg eier aksjer i Treasure privat.

Lucas Palm

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
04.04.2018 12:51

Godt indlæg. Jeg ejer også aktier i TRE 🙂

Hvad tror du fremtiden byder? Vil WWI afvikle TRE som selvstændigt selskab? Vil Glovis blive solgt?