To ulike emisjoner!

Hovedfunksjonen til aksjemarkedet er å skaffe kapital til næringslivet slik at de ulike selskapene kan være en motor som driver økonomisk vekst for alle i samfunnet. Når et selskap henter kapital, gjør de det for å bedre balansen eller få overskuddskapital til å investere i vekstfremmende prosjekter. Kapitalinnhenting er et spill om psykologi og pris, og her skal vi se nærmere på dynamikken rundt kapitalinnhenting basert på to ulike eksempler. 

Mobiloperatøren ICE skrinla børsnoteringen sin før jul fordi investorene var lunkne til prisnivået, og kanskje ble skremt av raset på børsen. Nå skal de prøve igjen, men på en mye lavere kurs. Her kan man argumentere for at de fikk det generelle børsentimentet i ansiktet, men det kan godt være at meglerne og selskapet var for grådig på prisintervallet i første forsøk. Husk at en del av arbeidet til meglerne er å teste vannet før man hopper. De gir tilbakemeldinger på appetitten og ønsket prisintervall osv. Her var det mye som gikk galt samtidig, og kan ha kostet eksisterende aksjonærer dyrt.

NEXT Biometrics hentet penger i går, gjennom en klassisk kriseemisjon på et nivå som selskapet ikke har sett siden de ble notert på børsen. Her gjorde meglerne åpenbart en god jobb på et vanskelig case. De måtte sette prisen, eller om den ble satt gjennom en bookbuilding, på et nivå der investorene mente det var STOR sannsynlighet for at de var “in the money” dagen etterpå. De som kjøpte i emisjonen i går på 8 kroner, kan selge på 11 kroner i dag. Der har du fasiten. Dette var “markedet” for NEXT sin redningsoperasjonen i går, og nå må man se fremover. Hva hvis de hadde satt kursen for høyt og feilet slik som ICE gjorde? Da hadde storyen vært en helt annen i dag, og muligheten for en redningsoperasjon hadde forverret seg betraktelig.

De som fasiliterer aksjeemisjoner er meglerhusene og aksjemeglerne. De rådgir selskapene på egnet tidspunkt, anbefalt prisnivå og eventuelt størrelse. Dette koster penger, og forklarer også hvorfor meglerne troner øverst på skattelistene. Har du stått i andre enden, altså ansvarlig for å reise kapital til selskapet ditt, vet du at 4-8% kommisjon for at noen andre leverer ønsket sum på konto er en liten pris å betale. Dette er nemlig tidkrevende og kan koste eksisterende aksjonærer svært dyrt ved feiltrinn.

Som investor må du selv bedømme prisnivå og børssentiment før du investerer i en aksjeemisjon.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer