To saker på en onsdag!

Høyere renter og sterkere dollar går ikke primært ut over amerikanske husholdninger eller europeiske importører, men utviklingsland med dollargjeld. Det gjelder praktisk talt alle, da dollardenominerte lån er det eneste som gjelder i internasjonal finans. Jeg anbefaler alle å følge med på hva som skjer i Argentina. Der har inflasjonen skutt fart til 40%, som følge av at dollargjelden har blitt dyrere. De er i ferd med å gå til IMF igjen for en bailout. Ambrose Evans-Pritchard i Telegraph skriver om dette problemet i dagens kommentar. Hvis Argentina er kanarifuglen i kullgruven, er verden i ferd med å bli dratt ned av en haug med defaults i EM (emerging markets). Han mener dette er en mye større krise enn BRICS problematikken i 2013.

Jeg anbefalte en podcast i går, episode 86 i “Invest Like The Best”. Før det hadde gått 10 minutter begynte jeg å notere gullkorn på gullkorn. Dere bør sette av denne podcasten, som tar for seg fundamental analyse og dagens situasjon.

  • Aktive forvaltere, som regner på verdsettelse (har en mening, tar avgjørelser), utgjorde for ti år siden 40-50% av markedsvolumet. I dag er de under 10%. Det betyr at 90% består av quanter, algoer og ETF’er, som kun handler på det kortsiktig prisbilde, ikke fundamentale forhold. Passive forvaltere bryr seg ikke om hva selskapet gjør eller hva det skal være verdt i det lange bildet.
  • De aktive er nå i private markeder som Venture og tech. Selskapene der har ikke behov for å notere da likviditeten har blitt mye bedre. Det er også mye mindre stress å være privat enn på børs, da du ikke mark 2 market aksjene dine utover en gang i året.
  • Dette ødelegger hele Benjamin Graham / Warren Buffett investeringstrategien. De investerte når man faktisk fant undervurderte selskaper på børs. Nå er det mange tusen “value investorer” på børsen, og potensialet blir tatt ut raskere. Børsen var også mye mer ineffektiv tidligere, det skapte misprisinger. De hadde jo ikke internett til å gjøre research. her måtte man lese rapportene på papir. Søk på “value investing” på Amazon. Jeg tror det ligger 8000 bøker om temaet der.
  • På grunn av teknologi endrer selskapene seg raskere. De som handler på en billig PE, gjør det kanskje fordi de er i ferd med å bli utkonkurrert, ikke fordi de hadde en svak periode og er “et screaming buy” på lavere nivåer.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer