Tips for å etterprøve rådene fra banken

www.dinepenger.no i dag, står det en sak som heter “Banken rir to hester”. Seks av ti søker råd hos banken når de skal velge hva de skal spare i står det. Jeg tror akkurat den statistikken er misvisende. Min erfaring er at det er svært få som går til banken for å finne ut av hva man skal spare i. Man er der gjerne i annet ærend, eller er kalt inn av rådgiveren sin som vil ha en gjennomgang. I slike møter blir man solgt sparing til, man etterspør ikke selv. I mange tilfeller kan det selvsagt være lurt å spare slik rådgiveren anbefaler, men vi har også dessverre sett saker i media der kundens beste åpenbart ikke kunne vært prioritert fra rådgiverens side. Derfor vil jeg liste opp noen tips du kan vurdere neste gang du skal i møte med banken eller en annen “uavhengig” rådgiver.

  1. Aldri invester i noe du ikke forstår.
  2. Invester kun i produkter som du kan selge deg ut av akkurat når det passer deg.
  3. Invester kun i  produkter som børsnoterte aksjer, børsnoterte fond eller i verdipapirfond. Andre varianter kan være for kompliserte og for vanskelige å selge seg ut av.
  4. Ikke ta opp lån for å investere. Da øker risikoen betydelig.
  5. Blir du anbefalt fond, spør om å få se kostnaden i fondet, både kjøpskostnad og årlig kostnad. Sammenlign med andre fond de tilbyr og sjekk at de ikke bare anbefaler de dyreste.
  6. Spør etter Indeksfond. De er ofte billige og gir deg ca. samme avkastning som indeksen fondet speiler, f.eks Oslo Børs.
  7. Hvis du har tid; avtal et møte i en annen bank og sammenlign rådene. Kan bli en interessant øvelse.

Mvh

Sissel

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer