Gå til hovedinnhold

Til tross for Maximale problemer så kjøper Private Banking-kundene Norwegian

Norwegian var igjen det store fokuset for våre private banking-investorer i mars. Til tross for en vellykket emisjon, tok det ikke lang tid før Norwegian fløy inn i nye problemer. Våre kunder lar seg derimot ikke skremme og laster opp med Norwegian aksjer.

Våre private banking-investorer omsatte aksjer for 1,1 milliarder kroner i mars, og netto ble det solgt aksjer for 5 millioner kroner. Norwegian troner på toppen over de mest kjøpte aksjene, med et nettokjøp på 25 millioner. Aker BP topper salgslisten, med et nettosalg på 19 millioner kroner.

– Markedet ble tatt på sengen av ettervirkningene fra den dramatiske fly-ulykken i Etiopia. Konsekvensene av denne ulykken har ført til at myndighetene har satt alle Boeing 737 Max fly på bakken inntil videre. Norwegian har allerede 18 slike fly og ytterligere 92 i bestilling, kommer det frem at disse maskinene har teknisk feil, vil det være dramatisk for flybransjen. Spørsmålet markedet stiller seg nå er hvor lenge denne termineringsperioden varer. Hvis denne perioden strekker seg til påske, vil Norwegian måtte leie inn fly for å dekke kapasiteten. Dette kan bli kostbart for Bjørn Kjos og absolutt ikke noe selskapet trenger, nå som de har lagt planer om lønnsom drift.

Børsmåneden mars var øvrig preget av noe høyere volatilitet på Oslo Børs enn de foregående månedene. Mars måned endte til slutt tilnærmet flatt. Frykten for global nedgang forsterket seg i mars måned, etter at vi flere europeiske land leverte meget svake ledende indikatorer. I tillegg til et svakt Europa, varslet sentralbanksjef i USA, Jerome Powell, et svakere vekstbilde fremover. Til tross for noe svakere verdensøkonomi, kjøper privatpersoner aksjer. Våre kunder har i mars måned kjøpt store stabile råvareselskaper, samt fortsatt å tro på Bjørn Kjos sine planer i Norwegian. På salgssiden blinker olje og oljeservice selskaper seg ut som soleklare kandidater.

– Vi ser ut i fra våre kunders aktivitet at man kjøper store selskaper som har hatt en dårlig kursutvikling gjennom mars måned. Her blinker spesielt Magseis Fairfield og Norsk Hydro seg ut, som begge har falt betydelig mer enn markedet. Jeg tror kundene anser dette som en mulighet til å få kjøpt store solide selskaper, til en rimelig pris.

På salgstoppen troner Aker BP, Magseis Fairfield og TGS-NOPEC som de mest solgte aksjene i mars.

– Oljeprisen har siden slutten av desember steget over 30 prosent. Dette er et resultat av at Opec og Non Opec har kuttet produksjonen med over 2 millioner fat per dag, for å øke prisen. Vi ser et tydelig tegn ut i fra våre kunders aktivitet at tidligere kjøpsfavoritter som Aker BP og TGS-NOPEC nå selges. Dette har sammenheng med nevnte oljeprisen, og våre kunder anser nå muligheten for å sikre gevinst i disse aksjene, som har steget betydelig siden bunnen i desember.

Mest kjøpe Mest solgte
Norwegian Air Shuttle Aker BP
Spectrum Magseis Fairfield
Norsk Hydro TGS-NOPEC Geophysical Company
DNB Mowi
Sparebanken Sør Gjensidige Forsikring
Elkem Norwegian Air Shuttle TR
Sandnes Sparebank SpareBank 1 SR-Bank
Kværner Petroleum Geo-Services
Komplett Bank DNO

Private Banking-fondskunder ble ikke skremt av fallende vekst

De globale vekstutsiktene nedjusteres. Den amerikanske sentralbanken har avlyst flere renteøkninger, og rentekurven i USA har blitt negativ. Men PB-fondskundene våre tror ikke festen er over.

Våre private banking-kunder nettotegnet fond for 25 millioner kroner i mars. Aksjefond ble kjøpt for 15 millioner, kombinasjonsfond for 2 millioner, og rentefond for 8 millioner.

– Kjøpsinteressen for aksjefond holder seg, selv om nivåene er på rundt det halve av de to foregående månedene. Dette tyder på at våre private banking-kunder ikke lar seg skremme av nyheter om lavere vekst, sier Bjørn Erik Sættem, spareøkonom i Nordnet.

Under årets børsoppgang har konjunkturene blitt gradvis svakere. Veksten i verdensøkonomien har blitt nedjustert flere ganger, noe som også påvirker selskapenes vekstutsikter. Samtidig har den amerikanske sentralbanken blitt mer «duete». I fjor høst lå det an til at FED skulle fortsette å heve renten en stund til. Nå har lavere vekstutsikter ført til at sentralbanken har snudd, og markedet forventer rentekutt i stedet.

Sættem mener likevel at det finnes gode grunner til at investorene ikke rømmer aksjemarkedet:

Historien viser at det tar mange måneder fra rentekurven inverterer til aksjemarkedet topper ut – og i denne mellomperioden er avkastningen som regel sterk. Dessuten har investorene få attraktive alternativer til aksjer.

High Yield er fremdeles populært

Også denne månedens ser vi at high yield rentefond er populært blant våre PB-kunder: Fondsfinans Kreditt, FIRST Høyrente, Holberg Kreditt og Fondsfinans High Yield ligger alle på topp-ti-listen for nettokjøp. Dette er spenstige rentefond som investerer i kredittobligasjoner med lavere kvalitet enn investment grade.

Mest kjøpte Mest solgte
Fondsfinans Kreditt Storebrand Global Multifactor
Alfred Berg Nordic Gambak Pareto Investment Fund
DNB Obligasjon DNB Aktiv Rente
FIRST Høyrente Delphi Nordic
Holberg Kreditt KLP Pengemarked
Fondsfinans High Yield SKAGEN Vekst
KLP Kredittobligasjon Storebrand Global Value
KLP AksjeGlobal Indeks Nordnet Smart 10
Handelsbanken Kina FORTE Norge
KLP AksjeNorge Indeks II Storebrand Indeks – Norge


Se forrige måneds private banking-statistikk her: Fortsatt stor oljeoptimisme blant Private Banking-kunder

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer