Gå til hovedinnhold

THIN: Liten surfer på stor bølge

Vi hadde i går kveld en bedriftspresentasjon av selskapet Thin Film Electronics (THIN) i våre lokaler. Selskapet er lite, men har en interessant historikk og er en av børsvinnerne på Oslo Børs i år med en oppgang på 223% inntil i går. Hvorfor det?

Thin Film Electronics – Aksjen skjøt fart når Invesco gikk inn i høst. Kilde Infront.

En av de store megatrendene innenfor IT internasjonalt er det som kalles “the internet of everything”, som kort fortalt betyr at elektronikk vil bli bygget inn i nesten alt og koblet opp til internett. For interesserte fins det masse informasjon om dette, og et greit sted å starte er med en rapport fra det ledende konsulenthuset McKinsey som du finner her. Det er lett å se for seg de produkt-, produsent- og konsumentfordelene som en slik fremtidsvisjon bringer med seg. Beskyttelse mot kopiering, bedre kontroll på holdbarhet, fullstendig oversikt over en gjenstands historikk og hvor den befinner seg, dynamiske priser, mulighet til å fjernstyre etc, etc.

En av forutsetningene for å få realisert denne visjonen er at elektronikk som minne, displayer, sensorer og små radiosendere/mottakere kan bli produsert ekstremt billig. Dette må gjøres langt billigere enn med dagens (vanlige) silisiumbaserte elektroniske brikker. Tenk deg at du litt inn i fremtiden har melkekartonger med temperatursensor og minne. Du ser temperaturen på melken, og en kurve for historikken på hvor kaldt melken har blitt lagret. Når den er tom kaster du den – i papirsøppelen. Du bruker mobiltelefonen til å finne ut hvor på loftet du lagret vinterjakkene dine. En liten chip på jakkens vaskemerke styrer dette. Den forteller deg også når jakken sist ble vasket, og hva den kostet når du kjøpte den. En kjapp sjekk på mobil e.l. gir deg innholdet i kjøleskapet ditt inkludert holdbarhet på alle varer. Har du nok øl til helgen? Vil du automatisere bestilling og levering?

Alt dette er mulig å gjøre i dag, men en del er ennå for dyrt og en del har ikke kommet fullt ut gjennom produksjonskjeden. Thin Film har en interessant posisjon i denne it-trenden fordi de har en løsning på å produsere elektronikk meget billig, trykket på polymer (plast) i stedet for silisium. Selskapet har noen produkter klare og de første kommersielle kontrakter er signert. En rekke prototyper er i varierende grad av ferdigstillelse.

Selskapet ser for seg et forløp der de først produserer prototyper og har egen produksjon av begrensede serier av ferdige produkter. Noe av dette er i gang allerede. Steg to er å sette opp større industriell produksjon sammen med partnere som skal benytte det ferdige produktet – typisk store aktører innen produksjon/pakketering. Steg 3 er full lisensproduksjon der noen andre produserer innenfor eksisterende produksjonslinjer, men med lisensiert teknologi fra Thin Film.

Hva er mitt syn på dette? Vel, jeg er helt sikker på at teknologien kommer. Dette er en fremtidsvisjon som er gunstig både for produsenter og forbrukere og som er såpass “lett” realiserbar at vi kommer til å se det. Noe er der allerede, og mer kommer. Mye mer. Om Thin Film som selskap kommer til å få en prominent plass som leverandør inn til dette fremtidsbildet er selvsagt usikkert. Vi registrerer dog at selskapet har vunnet internasjonal anerkjennelse for sine produkter, og omtales positivt fra veldig store partnere og elektronikkselskaper internasjonalt. I høst sikret det store globale investorselskapet Invesco seg en betydelig eierandel i THIN gjennom en rettet emisjon. For øvrig er aksjonærstrukturen veldig spredt, men vi ser en del kjente norske fond på eiersiden.

Det er stor risiko knyttet til aksjeinvesteringer i så små selskaper som dette, og der teknologien er i et såpass tidlig stadium. Thin Film holdt dog en bra presentasjon på vårt investorseminar. De er på rett vei. Jeg tror til og med de kan være litt for pessimistiske med hensyn på hastigheten på kommersialiseringen, dersom det slår til. Samtidig kan det dukke opp konkurrenter vi ikke har oversikt over som endrer bildet. Vi vet ikke om THIN blir en vinner, men det er et interessant lodd.

Selskapet har potensiale i seg til å bli et lite norsk elektronikk-eventyr. Jeg vil ikke bli overrasket om det blir et ganske kort eventyr. Dog med en happy ending for investorene.

Selskapets presentasjon fra i går finner du her (på engelsk), litt ned på siden under “Corporate Presentations”.

_________________________________

Spørsmål eller kommentarer mottas med takk. Kommenter gjerne under artikkelen, eller send meg melding på Twitter.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene og Investorvettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer