Gå til hovedinnhold

Viktige tekniske signaler

Har du lyst til å bli bedre i teknisk analyse? Her viser jeg deg hva du skal se etter

I denne artikkelen vil jeg fokusere på noen mønstre i aksjekurser som du ikke må glemme når du analyserer selskapet ved hjelp av teknisk analyse. Teknisk analyse er et svært omdiskutert tema om det fungerer eller ikke, men her vil jeg ta for meg enkelte mønstre som man gjerne kan se etter når man analyserer selskaper eller andre finansielle produkter.

Hva er teknisk analyse?

Teknisk analyse er det jeg vil kanskje kalle en relativt enkel måte å investere på. Det star for seg tidligere aksjekurser i selskapet og prøver å fortelle oss hvor aksjen vil gå etterpå. Det vil si at vi ikke trenger noe kunnskap om selskapet, hvilket markedet det opererer i, hvilken inntjening de har, EBITDA, EV osv osv osv.

Når man analyserer ratioer, inntjening og slikt, så kalles det for fundamental analyse. Når vi analyserer grafer, så kalles det teknisk analyse. I teknisk analyse så tar vi ikke i betraktning noe annet enn selve grafen og ser vekk fra nyheter, analyser og ratioer.

Siden mye av finans blir gjort på engelsk, så vil jeg også holde meg til litt engelske navn på disse formasjonene. Dette vil også gjøre det enklere for dere å søke opp like formasjoner på nettet senere hvis dere vil vite mer om dem etterkvart, men her får dere innblikk i de mest brukte formasjonene og hvordan de kan brukes i investeringer. Jeg vil også gjerne presisere at dette gir ingen garanti på hvilken retning kursen går. La oss begynne på morra.

1: Ascending Triangle:

Denne pleier å forekomme i oppovertrender, og blir regnet som continuation pattern, altså at den fortsetter oppover. Hvis du drar en strek mellom de to linjene, så vil du få en rettvinklet trekant oppe til venstre, dette er kjennetegnet på ascending triangle. Man ser også at den øverste streken er helt rett. Her får man et kjøpssignal dersom kursen beveger seg over den øverste streken, som da også kalles breakout.

2. Triple Bottom:

Denne kalles triple bottom for åpenbare grunner – at den har tre bunner. Denne forekommer ofte i nedovertrender og kjennetegnes ved at den har tre bunnpunkt som treffer nesten samme kurs før den snur og kommer over breakout og snur trenden. Det vil da være et kjøpssignal dersom kursen går over breakout.

3. Inverse Head And Shoulders

Denne har gjerne flere navn som reverse head and shoulders og viser også som nummer 2 en reversering i trend. Vi har da en bunn som er lengre ned enn de to andre som treffer nesten samme kurs. Dersom kursen går over neckline, så vil dette være en kjøpstrigger og betyr at kursen i selskapet skal snu.

4. Flag Continuation

Denne er kjennetegnet med den rektangulære formen, og kan brukes i begge retninger. Som vist på bildet så går kursen oppover, før den snur litt ned – altså motsatt av den originale bevegelsen – før den så går over en av de blå linjene. Dersom den går over linjen, så vil dette være en kjøpssignal, men kan brukes i andre retning, altså hvis den går under den nederste blå linjen, så vil det være et salgssignal.

5. Pennant

Denne formasjonen forekommer oftest hvis det er store bevegelser i aksjekursen etterfulgt av det vi kaller consolidation (konsolidering), det vil si at det ikke er mye svingninger i kursen. Disse små svingene vil lage disse konvergerende linjene som på lengre sikt vil krysse hverandre. Vår breakout vil da være når kursen overstiger den øverste linjen og dette vil gi oss et kjøpssignal. Vi vil også gjerne se endringer i volum. Når kursen beveger seg mye, så vil vi ha økt volum, men under konsolideringen, så vil volumet også synke, før den stiger igjen hvis kursen passerer breakout nivået.

6. Bullish Symmetric Triangle

Denne formasjonen kan fort minne oss om nummer 5, pennant, men er en egen. Den kjennetegnes ved at linjene konvergerer og former en likebeint trekant og trenger ikke å komme etter en periode med mye svingninger i kursen. Her får vi et kjøpssignal dersom kursen passerer den øverste linjen, også kjent som vår breakout. Etter breakouten så får vi ofte en skarp bevegelse i aksjekursen.

En slik formasjon kan også forekomme motsatt vei. Da har vi at aksjekursen er på vei ned og vil få en periode hvor vi kan se et likebeint mønster før den passerer breakouten på nedre side noe som vil indikere et salgs signal.

7. Decending Triangle

Denne triangelen vil også være som vår første en continuation pattern og er også motstykket til den første formasjonen. Her har vi ofte at kursen synker, før den lager denne triangelformasjonen. Vår breakout vil være dersom kursen passerer den nederste linjen som vil indikere et salgssignal.

8. Double Top

Denne formasjonen ser ut som det motsatte av triple bottom som vi så på i punkt 2. Det er enkelt å kjenne igjen denne formasjonen siden vi har to topp punkter som treffer nesten samme kurs før den faller under vår breakout. Formasjonen forekommer ofte når trenden snur. Før denne formasjonen har man ofte en oppover trend, og etter formasjonen så får man nedgang i aksjekursen.

9. Head And Shoulders Top

Har du sett noe lignende før? Vi så en lignende formasjon i punkt 3 som var akkurat samme formasjon bare invers. Denne er veldig enkelt å kjenne igjen fordi den ligner på en slags person. Det midterste topp punktet er over de to andre som treffer nokså lik kurs. Vi observerer denne formasjonen oftest når trender snur. Vår neckline vil fungere som en indikator på hvor vi kan finne breakout. Hvis kursen passerer under vår neckline, så har vi et salgssignal på selskapet.

10. Falling Wedge

En slik formasjon formerer ofte i oppgangsperioder og man minne oss litt om pennant, bare at det er litt større svingninger fra topp og bunn. De blå linjene vil treffe hver topp og hver bunn og konvergere. Dersom kursen vil overstige den øverste linjen, så får vi et kjøpssignal.

Hvordan kan man lage slike linjer?

Jeg bruker oftest Investing.com for å analysere selskaper teknisk, og anbefaler gjerne alle å bruke det. Der får du enkel oversikt, og kan lage det du måtte ønske.

Oppsummering:

Det finnes utallige andre formasjoner som man kan ta for seg, men her har jeg tatt for meg mine 10 favoritter som jeg alltid bruker når jeg skal se om jeg skal kjøpe meg inn i et selskap eller ikke. Du må selv gjerne bruke de samme eller andre. Har du noen gode formasjoner jeg ikke har nevnt? Si gjerne i fra i kommentarfeltet.

Har du noen mønstre eller tekniske signaler du liker?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer