“When your taxi driver is telling you to buy stock, you know it’s time to sell”

Vi gjør ingen endringer i porteføljen denne uken, og velger å ta en nærmere titt på et høyst aktuelt marked om dagen – kryptovaluta. Selv om vi er investorer med fokus på Oslo Børs og selskaper med fundamental verdi, er det på sin plass med en liten kommentar om kryptovalutamarkedet, som har sett en massiv tilstrømming av nye investorer og tilhørende prisoppgang det siste året.

Det finnes over 20 kryptovalutaer som har en market cap på over 1 mrd NOK, og den største av de er Bitcoin. Felles for alle er den underliggende blockchain-teknologien, som gjør at de handles utenfor det etablerte bankmarkedet. Det finnes et begrenset antall Bitcoins som utvinnes ved hjelp av «miners» som verifiserer transaksjoner i blokkjeden.

Uten å gå nærmere inn på detaljene bak teknologien, vil vi se på prisutviklingen til Bitcoin og hvilke utfall man kan forvente seg fremover. En god prediksjon vil være at prisen ikke vil gå sidelengs – hvorvidt den skal doble seg i løpet av neste uke eller korrigere ned 50% er vanskelig å si. På lang sikt er det likevel vanskelig å finne gode argumenter for den nåværende prisen på Bitcoin. Man har sett en prisøkning på nesten 2.000% det siste året, og de færreste prisøkninger ender godt etter en lengre parabolsk utvikling.

Prisutviklingen på Bitcoin i 2017. Kilde: Coindesk.com/price

Prisen vil i det lange løp reflektere fundamentale verdier, og selv om Bitcoin og blokkjedeteknologien kan ha en verdi, er det vanskelig å argumentere for at det har vært en utvikling i teknologien som kan forsvare en tjuedobling i verdi på kryptovalutaen.

Selv om det er en boble som på et tidspunkt vil sprekke, vil det mest sannsynlig ikke medføre store ringvirkninger slik vi har sett fra tidligere bobler. Kryptovalutaer er foreløpig et nisjemarked som er fristilt finansmarkedene, i motsetning til andre bobler i nyere historie. Problematikken med likviditeten som kan oppstå når en større korreksjon kommer i det allerede illikvide markedet, vil likevel kunne resultere i store tap for spekulanter som ikke kommer seg ut tidsnok.

Vi i Børsklubben forholder oss til fundamentale verdier, og nøyer oss med rollen som nysgjerrige observatører av utviklingen i kryptovaluta.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer