Gå til hovedinnhold

Styr unna farlig følge

i en sang som blir spilt mye på NRK P3 synger den amerikanske rapperen ASAP Rocky at han har en svakhet for de litt røffere løsaktige damene, og at det har en tendens til å skape problemer for ham…

Det samme ser vi dessverre stadig vekk i aksjemarkedet. Aksjer som faller kraftig eller har falt mye har en nærmest magisk tiltrekningskraft på mange. Særlig selskaper som har vært store og kjente. Nå må det vel snu?

Det er ikke alltid sånn. Tidligere i dag skrev jeg et innlegg om Apple og de sterke kvartalstallene de la frem etter børs i går. I den forbindelse gikk jeg inn og kikket på websidene til Nordens, ja Europas tidligere største selskap; Nokia. De viser selv grafisk hvordan det har gått med selskapet siden 2007:

Trenden her har vært meget klar lenge. Å spekulere i at en slik utvikling skal snu er fristende, men som regel ikke lønnsomt. Jeg anbefaler kun spekulanter og tradere å operere i slike aksjer. Langsiktige sparere og investorer bør gjøre seg selv den tjenesten å holde seg unna. Ikke kjøp aksjer i slike selskap. Lytt til det gamle investorordtaket:

Nå vil mange hevde at Nokia er et dårlig eksempel, i og med at aksjen er opp 74% i år, hovedsakelig fordi mesteparten av selskapet kjøpes opp av samarbeidspartneren Microsoft.  Det er riktig. Det finns penger å tjene for spekulanter som treffer riktig. Det samme kan sies om REC som er opp 233% til ca. 3 kroner i år. Det monner allikevel lite for de som kjøpte den på 300. Min erfaring er at langt de fleste vil gjøre det bedre økonomisk over tid ved å unngå selskaper det åpenbart går dårlig for. Sjansen for negative overraskelser er større enn for positive, slik vi nettopp så i Noreco.

PS: Mine innlegg er ment å gi informasjon og innsikt, og er ikke å tolke som en direkte kjøps- eller salgsanbefaling. Posisjoner man tar i markedet må tilpasses den enkelte type investor/sparer. Les gjerne også Sparevettreglene for mine anbefalinger på investoradferd.

For å få med deg alle mine innlegg og kommentarer, følg meg på Twitter: @KarlNordnet

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer