Gå til hovedinnhold

Studie: Bærekraftige investeringer gir en høyere avkastning

Bærekraftige investeringer er populære investeringsobjekter på børsen. Mange fondsselskap tar hensyn til bærekraft når de vurderer sine investeringer, enkelte fond har det til og med som primær investeringsstrategi. Som privatsparer kan bærekraftige investeringer være et etisk valg, eller det kan være et spørsmål om avkastning. En studie fra Harvard viser nemlig at bærekraft og meravkastning har en sammenheng.

Studien som ble gjennomført i 2014 kalles The Impact of Corporate Sustainability on Organizational Processes and Preformance og er publisert av et av verdens høyest rankede universitet, Harvard Business School. Studien undersøkte effekten av arbeid med bærekraftighet i 180 amerikanske selskap yngre enn 18 år. Funnene viser at selskap som frivillig integrerte bærekraftstrategier mellom 1993 og 2010 hadde signifikante forskjeller fra de selskapene som ikke hadde gjort det med tanke på organisatoriske prosesser, avkastning på børsen og utvikling i nøkkeltall.

Etisk straff vs Ansvarsfull belønning

I studien sies det at de mer bærekraftige selskapene presterer dårligere dersom de for eksempel:

 • Opplever høye arbeidskostnader ettersom de har gitt for sjenerøse erstatninger og fordeler til sine ansatte
 • Avstår fra verdifulle forretningsmuligheter som ikke passer deres verdier og normer (som å selge produkter med negative konsekvenser for miljøet)
 • Nekter å betale bestikkelser for å vinne anbud eller lande avtaler i korrupte land eller regioner

Med andre ord kan denne gruppen påvirkes negativt av enda strengere begrensninger i sitt arbeid. Dette kalles en etisk straff. Den kan begrense lønnsomheten i bærekraftige investeringer fordi selskapet må tilpasse seg etiske normer.

På andre siden kan de mer holdbare selskapene overprestere da de er bedre til følgende:

 • Lokke til seg dykitge medarbeidere
 • Skape sikrere forsyningskjeder
 • Unngå konflikter med nærliggende samfunn (og beholde sine tillatelser for å drive sin virksomhet)
 • Konkurrere med flere produkt- og prosessinnovasjoner som er skapt og integrert med de begrensninger som sosiale- og miljørelaterte problem stiller organisasjonen.

Hvordan man vurderer den etiske straffen mot den ansvarsfulle betydningen har skapt en lang debatt rundt bærekraftige investeringers mer- eller underavkastning, og blir sett på som det evige spørsmålet. Derfor er det veldig positivt at mange av de seneste årenes forskning på området, inkludert den nevnte fra Harvard, kan bevise positive forskjeller og effekter av bærekraftig arbeid.

Verdiskaping i holdbare investeringer

Studien viser at strategier som inkluderer miljø- og samfunnsansvar  i høy grad er verdiskapende for aksjeeiere siden bærekraftige selskaper:

 • Har høyere avkastning enn børsen
 • Har en mer engasjert arbeidskraft
 • Driver virksomheten i et sikrere og mer samarbeidsvillig miljø
 • Har en mer lojal og fornøyd kundebase
 • Har bedre relasjoner med interessentene
 • Viser større åpenhet
 • Viser større åpenhet for innovasjon
 • Tenker mer langsiktig

Avkastningspotensial

Ut fra et investeringsperspektiv er det viktig å poengtere at det er på lang sikt er signifikant bedre resultater fra de bærekraftige selskapene som viser meravkastning på både kursutvikling og viktige nøkkeltall.

Både ROA (return on assets) og ROE (return on equity) viste en bedre avkastning enn hva markedet forventet.

Avslutningsvis fremgår det også at de mer bærekraftige selskapene hadde lavere volatilitet på børsen, dette indikerer lavere risiko og er et godt tegn for oss som investerer.

Del gjerne tankene dine om bærekraftige investeringer i kommentarfeltet nedenfor.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer