Gå til hovedinnhold

Studentene vs analytikerne – Status

I mai relanserte vi Ekspertene og introduserte et helt nytt konsept Utfordrerne. På nordnet.no kan du følge ekspertporteføljen Analytikernes favoritter samt utfordrerporteføljene til studentene ved NHH og BI. Porteføljene har nå levd sitt liv på børsen i knappe halvannen måned. Hvem har gjort det best? Hvem er de beste investorene? Ekspertene ved analytikerne, eller studentene ved BI eller NHH?

Det har vært turbulente tider siden porteføljene ble lansert. I hovedsak er det mørke greske gjeldsskyer, samt bekymring for veksten i USA som har påvirket verdensøkonomien og børsene. I juni falt hovedindeksen på Oslo Børs over 4 % og dette reflekteres selvfølgelig i verdiutviklingen hos Ekspertene og Utfordrerne. En av portefølje har allikevel klart å oppnå positiv avkastning siden start…

Børsgruppen NHH
Studentene i Bergen har klart kunsstykket å slå indeksen på Oslo Børs (noe ekspertene liker å kalle alpha) samt gi positiv avkastning i et fallende marked. Imponerende. Porteføljen er p.t opp ca 2,7 % og har dermed slått hovedindeksen med nesten 5 %. Børsgruppen NHH har i tillegg vært relativt tungt investert i hele perioden. Spesielt er det offshoreselskapet EOC, lakseforedleren Morpol og riggselskapet Aker Drilling som drar porteføljen mot himmelen. Studentene har så langt ikke vært like heldige med investeringene i PGS og Sparebanken Nord-Norge som har gitt marginal negativ avkastning. Crusieselskapet RCL er siste kjøp i porteføljen og har så langt verken bidratt opp eller ned.

Børsgruppen BI
Børsgruppen BI hadde en kanonstart med god avkastning i den russiske olje- og gassgiganten Gazprom. De første ukene var BI studentene i tet, men har den siste tiden måtte se sin portefølje falle i verdi og bli forbigått av erkerivalene fra Bergen. Studentene i Nydalen har tydeligvis tro på energisektoren da de også har Statoil i porteføljen. Så langt har studentene ved BI en avkastning på minus 2,2 %. Gjensidige og BWG Homes (eiendom) har hatt korte opphold i BI’s aksjeportefølje, men begge blitt solgt (med tap) etter relativt kort tid. Børsgruppen BI sitter på en kontantandel tilsvarende 58 % av porteføljen, noe som tilsvarer et relativt forsiktig eller negativt  markedssyn. Med kun 42 % av porteføljen i aksjemarkedet har dessverre BI-gjengen gått glipp av oppgangen vi har hatt de siste ukene.

Analytikernes favoritter
Å følge analytikernes favoritter har så langt ikke vært noen enkel øvelse. Analytikerne endrer kontinuerlige sitt syn på aksjene, og for å lykkes i aksjemarkedet og med investeringer vet vi jo at man må være langsiktig. Hittil har porteføljen gitt en avkastning som har korrelert tett med utviklingen i hovedindeksen. Dette er for så vidt som forventet da analytikerne ofte følger de største og mest likvide aksjene på Oslo Børs. Analytikerporteføljen har siden oppstart gitt en negativ avkastning på 2,3 %. Flyselskapet Norwegian og folkeaksjen Statoil trekker opp avkastningen, mens spesielt vår danske investering, Jyske Bank, og cruiseselskapet RCL trekker ned.

Alle porteføljene har klart seg bra sammenlignet med det generelle børsklimaet. Studentene i Bergen har allikevel imponert mest, og de kan ta fellesferie vel viten om at de forvaltet sin aksjeportefølje til karakteren A. Til tross, dette er ingen grunn til å hvile på laurbærene. I aksjemarkedet kan ting snu fort, og børskrigen mellom BI vs NHH og analytikerne er langt fra over. Følge utviklingen løpende på www.nordnet.no/ekspertene.

Med ønsker om en god sommer.

//Anders

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer