Gå til hovedinnhold

“Straight to hell”

John LeFevre har skrevet en bok om sitt liv som obligasjonsmegler og syndikatleder for Citigroup i Asia. Han ble verdenskjendis etter å ha skrevet parodikontoen @GSElevator, som baserer seg på hva som “blir sagt i heisen” hos Goldman Sachs. Tweetene har ikke bare vært hans egne, men innspill fra et helt univers av finansproffer, som har kunne delt sin betraktninger anonymt gjennom denne kontoen. 

I sommer kom endelig boken “Straight to hell”. Den dreier seg mest om han, og hans erfaringer i finansmarkedet, men også mye teknisk om obligasjonsmarkedet. Boken gir et sjeldent ærlig inntrykk av hvoran det er å jobbe på toppen i en av verdens største investeringsbanker.

Jeg har aldri jobbet i obligasjonsmarkedet før, og derfor var lærdommen fra denne boken både nyttig og opplysende. Alle som investerer i aksjemarkedet bør følge med på pengeflyten i dette markedet, fordi obligasjonsinvestorer ofte har et klarere syn på “risk on/ risk off” til enhver tid.

En obligasjon er nærmere en binær investering enn aksjer. Låntager må betale tilbake lånet i sin helhet, hvis du investerer i obligasjon. Hvis de ikke går konkurs, da får du ingenting. Renten de må betale er en funksjon av risikoen i markedet, og sannsynligheten for at låntager går dukken. Obligasjonsmarkedet kan flyte i lang tid, så lenge det ikke er fare for konkurser eller mislighold. Øker risikoen dramatisk, vil rentene skyte i været, slik vi har sett for selskapene i oljesektoren det siste året. Da kan man plukke opp obligasjonslån i annenhåndsmarkedet til 40-70% pålydende, og dermed få en knallrente hvis den økonomiske virkelighet bedrer seg, og selskapen overlever.

Det John LeFevre gjorde i Asia, var å koordinere mellom corporate finance avdelingen som dro inn finansieringsoppdrag og salgsavdelingen på obligasjonsdesken (de som selger obligasjonene til kundene, og kjenner markedet til enhver tid).

En av hans daglige funksjor er å gi en markedsoppdatering til kundene og sin egen corporate avdeling. Der vil han f.eks fortelle om hva obligasjonene i de ulike kreditt typene handler til, og hvilken risikoapettitt dette reflekterer.

Hvis corporate avdelingen skal pitche et riggselskap, som ønsker å låne $200 millioner, sjekker han hva gjelden til andre riggselskaper handler til. Sammenligner deretter med totalmarkedet, og gir en anbefaling om de bør agere raskt eller vente. Det såkalte “vinduet”, der det er mulig å hente finansiering. Dette innebærer også å ringe rundt til store kunder og fiske interesse i forkant.

Alle dealer som blir satt bør være attraktive for investorene, ergo noen basispunkt lavere enn konkurrerende obligasjonslån. Det kan ofte være vanskelig å få utsteder til å selge gjeld til dårligere nivåer enn hva markedet handler til, bare for å tiltrekke seg flest mulig investorer, og derfor er jobben hans å komme med et prismål på renten, som ikke skremmer noen av partene. I tillegg til å gi råd om det er mulig å eksekvere dealen. Obligasjonslån som feiler i oppløpsfasen får store konsekvenser for selskapets finansieringsmuligheter, men også totalmarkedet. Dette er et nemlig et sterkt signal om forverret risikobilde.

Når oppdraget er gitt, starter jobben med å selge dealen inn til investorene, og her får man dårlig tid. Investorene lukter blod på gaten hvis en deal tar lang tid, eller at utsteder er villig til å akseptere en mye høyere rente enn hva forrige deal gikk til. Det blir armer og bein på oppløpssiden, og alle triks i boken blir brukt for å komme i mål. Rentene på konkurrerende papirer kan risikere å stige, hvis investorene trekker konklusjonen om at det ikke var apetitt for flere utstedelser. Det gjør hele markedet skadelidende.

Lærdommen er at man bør følge med på rentene i både high yield markedet og statsrenter, spesielt forskjellen mellom de to. Blir nye lån satt på høyere rente, slik at denne spreaden går ut, betyr det at investorene har bedømt risikoen for tiltagende i enten sektoren, selskapet eller verdensøkonomien. Merk også at det er her de store pengene handler, de som blir betalt for å bedømme risiko hver eneste dag.

De som fulgte med i obligasjonsmarkedet i Juni/Juli, fikk gode signaler om at risikoen økte betraktelig, noe som igjen resulterte i et stort fall i aksjemarkedet.

Les boken, det er garantert noe å plukke opp for enhver kunnskapstørst trader.

 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer