Statoil i fokus på rød børs etter PUD for Castberg

Denne artikkelen er fra samarbeidspartneren vår.

05-Dec-2017

  • Oslo ned 0,6%
  • Oljeprisen ned til 62,3 dollar
  • Statoil leverer PUD for Castberg, gir kontrakter til AKSOL
  • 11 selskaper søkt for lisenser i 24. konsesjonsrunde
  • PGS vinner med +7%, UBS hever til kjøp

OSLO, 5 des (Reuters) – Statoil STL.OL er i fokus i en svak norsk oljesektor tirsdag i forbindelse med en etterlengtet PUD for Johan Castberg-feltet og kontraktsdryss verdt 4 milliarder kroner til Aker Solutions AKSOL.OL.

Statoil anslår de forventede utvinnbare ressursene til 450 -650 millioner fat oljeekvivalenter, som gjør Castberg-prosjektet til det største offshore olje- og gassprosjektet i verden som er besluttet utbygget i 2017.

Den planlagte oppstarten på feltet er 2022.

Totalt har Statoil klart å halvere investeringskostnadene til 49 milliarder kroner fra 100 milliarder, og gjøre feltet lønnsomt med en oljepris i underkant av 35 dollar per fat fra opprinnelig over 80 dollar, opplyser selskapet.

Det anslås at investeringene ved å drifte feltet er på rundt 1,15 milliarder kroner årlig, og vil utgjøre rundt 1.700 årsverk nasjonalt, hvor om lag 500 vil være i Nord-Norge.

Samtidig med overleveringen av PUD, signerer Statoil kontrakt både for undervanns-produksjonssystemet for Johan Castberg og EPma, eller prosjektering og innkjøpsledelse, begge med Aker Solutions til en samlet verdi på omlag 4 milliarder kroner.

Statoil handles ned 0,3 prosent til 169,5 kroner i takt med lavere oljepris. Et fat nordsjøolje faller 10 cent for dagen til 62,3 dollar.

Aker Solutions snur også ned 2,0 prosent til 41,5 kroner, etter å ha steget opp mot tre prosent tidligere i dagens handel.

Sparebank 1 Markets skriver at dagens presentasjonsmateriale ikke inneholder nye tall og burde derfor ikke trigge endringer i Statoils konsensusestimater.

Meglerhuset har inkludert Castberg-feltet i sine estimater fra 2022 og antar en platå-produksjon på 80-90.000 fat per dag netto til Statoil, tilsvarende rundt 4 prosent av selskapets totale produksjon.

I den norske oljesektoren opplyser oljedirektoratet at totalt 11 selskaper søkte på lisenser i den pågående 24. konsesjonsrunden. Til sammenligning var søkerertallet i forrige rundt på 26 selskaper.

Både Statoil og Aker BP AKERBP.OL var blant de norske søkerene.

Seimsikkselskapet PGS er dagens vinner med et kursbyks på 7,0 prosent til 13,8 kroner. UBS oppgraderer tirsdag aksjen til kjøp fra tidligere nøytral og justerer kursmålet til 18 kroner fra tidligere 20 kroner.

UBS skriver at det venter sterkere etterspørsel etter seismikk i 2018 ettersom høyere oljepriser vil hjelpe leteforbruket med å stabilisere seg.

Tilbudsbildet er strammere etter en reduksjon på 50 prosent skip siden toppen i 2012/2013, som burde støtte en moderat prisøkning, skriver meglerhuset som har PGS som toppvalg i sektoren.

UBS mener markedet tar feil i deres overdrevne bekymring om at PGS ikke vil klare å refinansiere gjelden sin i 2020-21 og vil trenge ekstern kapital for å møte sine forpliktelser.

Meglerhuset forblir nøytral til TGS selv om det anerkjenner at den eiendelslette modellen har vist seg å være robust gjennom sykelen.

TGS faller 0,9 prosent til 203,1 kroner.

I sum er hovedindeksen ned 0,6 prosent til 795,9 poeng.

(Reporting by Henrik Stølen)

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer