Starten på Nordnet Skoleduellen

Starten på Nordnet Skoleduellen

Endelig er skoleduellen i gang, og som stolte nordlendinger er det ingenting som vil smake bedre enn å ha høyere avkastning enn “søringa”. Det er viktig å bemerke seg at dette er en konkurranse, noe som sterkt spiller inn i den risikoen vi i Børsklubben er villig til å ta de neste 8 mnd.

XXL- Et selskap i vekst

En elendig vinter kombinert med sterk priskonkurranse i Sverige gjorde sitt utslag på andre kvartals inntjening for XXL. Sammen med usikkerheten rundt selskapets videre ekspansjon i Europa har dette resultert i en lavere kurs. Forhåpentligvis kan noe av denne tvilen nå legges vekk, etter at den nyåpnete butikken i Wien har blitt godt mottatt. Det skal nevnes at den engelske sportskjeden ”sportsdirect” satset stort i Østerike, men ikke helt fikk det til. Så det blir spennende og følge utviklingen i Østerrike.

B2 Holding- Gjeld så langt øyet ser

B2Holding er et gjeldsinnkrevingsselskap som driver med oppkjøp av misligholdte lån, såkalte non performing loans (NPL). Selskapet har levert solide kvartalstall og har ca 1 milliard (cash + lånekapasitet) investeringskapasitet etter Q2. Cash EBITDA økte med 59 % til NOK 420 mill i Q2, sammenlignet med året før. Selskapet har porteføljer i 17 forskjellige land, med investeringsmuligheter i 19 land i Europa. Herunder har B2Holding fått lisens (som en av 8 selskaper) i Hellas. Finanskrisen i 2008/2009 førte til en stor økning blant NPL som vi fortsatt ser ringvirkninger av i dag. Vi tror ikke B2 vil ekspandere noe særlig geografisk fremover, men heller at veksten skal komme fra de landene de allerede er i.  Sentralbanken i Europa (ECB) har stilt større krav til bankers egenkapital (EK) som igjen har resultert i enda fler NPL. Det kan virke som det er en endeløs mengde med gjeld i Europa.  Det kommer frem i en rapport fra Deloitte at det bare i Italia vil bli tilbudt 37 milliarder Euro i NPL i 2017.  Ikke bare vil veksten kunne komme fra sentral og øst Europa, men at voksende forbrukslån er har blitt et globalt problem. I Norge spesielt, har vi sett en stor økning blant finansielle aktører som spesialiserer seg på forbrukslån (Monobank, Komplett bank, Instabank osv) noe som kan og vil føre til flere NPL. Derfor tror vi på B2Holding.

Norwegian – tillatelse i USA

Kjoser`n har nettopp slått på stortromma og økt sin posisjon i selskapet betraktelig. Skulle det vært noen tvil om at det var substans i Michael 0`Leary sitt utspill i media nå nylig, kan dette nå feies til side. Vi i Børsklubben UIT velger å ta et aldri så lite veddemål med O`Leary om at Norwegian fortsatt flyr i beste velgående om 6 mnd.

Ja, Norwegian er et selskap med mye gjeld og de har slitt med å holde kostnadsnivået lavt de siste kvartalene noe som har gitt utslag i lavere kurs. Men det koster og ekspandere og utdanne nye piloter. Med nye ruter til Singapore og Argentina samt tillatelse til å operere i USA ser vi positivt på fremtiden. Det skal også nevnes at NAS er et av de mest ”shortete” selskapene på OBX, så det er mange som vil si seg uenig i vår vurdering. Skulle det være slik at NAS nå leverer gode tall, kan dette potensielt føre til at mange av de som har ”shortet” selskapet får kalde føtter og skaper et shortsvkiss som presser kursen opp ytterligere. Det er dette vi håper på, og velger dermed å ta plass med Kjoser`n ombord Norwegian.

Kværner – økt aktivitet på Norsk sokkel

Kværner er et kvalitetsselskap som er kjent for å ha levert noen av verdens mest krevende prosjekter innenfor ingeniørtjenester, anskaffelser og fabrikasjonstjenester. Kværner har mye penger på bok. Vi har tro på at Kværner stiller sterkt fremover i en tid hvor vi tror økt aktivitet på Norsk sokkel. Det jobbes til daglig med store kontrakts-anbud. Med nesten 3 milliarder på bok og 9 milliarder i ordrereserver mener vi at Kværner er undervurdert til dagens kurs. Kværner har en stødig ledelse og leverer gode resultater. Vi ser positivt frem mot kvartalsrapporten som kommer i slutten av oktober og mener dette er en aksje man burde ha i porteføljen inn i 2018.

NRS – Verden trenger proteiner

Ifølge estimater vil vi om ikke alt for mange år være 10 MRD mennesker på jorden. Det vil si at vi må øke matproduksjon betraktelig, i en verden hvor våre ressurser allerede er høyt utnyttet. Fortsetter vi som nå, vil vi trenge en planet til. Som Havbruks student kan jeg trygt si at oppdrett av laks er mer miljøeffektivt, enn andre former av landbasert jordbruk. For eksempel trenger Laksen 1,2Kg fôr, for å vokse 1Kg, kyllingen krever 2Kg og en okse krever 8 Kg fôr. Når man ser en slik utnyttelse forhold og tar i betrakting at kun 5% av verdens proteininntak er fra havet, så er det lov og være optimist mot fremtiden. 

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer