Spillet

– George. Seems like the russians are now bidding up the rouble. Want me to close out some shorts?

No. The volume has surpassed 1.3 trillion. Let them spend their chips today, and we’ll hit them harder tomorrow.

– What about the krona?

They just lowered their interest rates and are on hold for further currency purchases. We’ll be fine, just hit them after four o clock local time, when they leave work.

Traderne i City og på Wall Street har en fantastisk dag. Volatiliteten i petroøkonomiene eksploderte for noen timer siden, og dessverre sitter Norge på dårlige kort. Jeg har ingen spådom om hva som kommer, men kan se for meg flere scenarioer. For de som ikke vet hvordan valutamarkedene påvirker resten av økonomien, kan jeg komme med noen eksempler.

Faller kronekursen, som vi ser nå, faller kjøpekraften til norske bedrifter. Det betyr at når klesbutikken skal betale for vinterjakkene sydd i Italia, må de ut med mye mer penger enn først antatt. Det fører til at de må sette opp utslagsprisen og spiralen er i gang. 

Norges Bank satte ned renten forrige uke, og nå ser det ganske håpløst ut, ettersom dette er en av to styringsverktøy de har. De kan enten støttekjøpe kroner i det åpne markedet, og håpe stormen avtar, eller så blir de tvunget til å heve renten. Dette skjer naturligvis ikke over natten, men befinner vi oss i en kinkig posisjon tidlig neste år, kan det gå raskere enn antatt. 

Hva med aksjer? De som selger i dollar og har kostnader i kroner, vil gå en lys tid i møte, men vi kan se utslag i andre selskaper der operasjonen er mer kompleks. RCL stiger til all time high på 605 kroner, fordi selskapet er primærnotert i dollar på NYSE.

Norwegian, som har steget 30% i høst på fallende oljeprisen, kan nå få et problem med valutaen hvis de ikke har hedget seg. De har en stor del av inntektene sine i norske kroner, men må betale flyene sine i dollar.

Et uheldig utfall av renteheving er at boligmarkedet kan komme under press. Vi kan ende opp i en situasjon med drastisk nedtrapping i oljesektoren, svekket sysselsetting og høyere renter. Da kommer den virkelige laksmustesten for boligmarkedet.

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer