Spetalen, Trøim og Fredly tenker likt!

Gjennom de siste to årene er det mange store aktører som har kjøpt eksponering i kapitalintesive segmenter innen oljebransjen. Som eksempler har vi Spetalen gjennom Standard Drilling, Trøim gjennom BORR og nå sist Arne Fredly gjennom egen bok.

Det er enkelt å forstå investeringsfilosofien. Har man balanse eller cash nok til å bære en midlertidig finanseringsksot kan man kjøpe ankerhåndteringsfartøy, jack-up rigger og tankskip på billigsalg. Tesen er at verdien stiger kraftig når underliggende inntjening bedrer seg. Vi er nå vitne til full klaff hos flere av disse veddemålene.

Hvis dere leser BørsXtra i dag, skriver de om en Clarksons Platou analyse på Standard Drilling. Meglerhuset mener det er et oppsving i Nordsjøen, der Standard nå har 100% eide fartøy som får høyere rater. De mener skipsverdiene som Spetalen kjøpte på nedturen har steget fra $11.1 millioner til $15-20 millioner. Det gir Spetalen et stort handlingsrom til å gire opp med flere skip eller selge alt til en større aktør. Clarksons mener aksjen skal stige 63% fra dagens kurs.

Det kan komme et samme drag i rigg-markedet, men der er etterslepet av kapasitet fortsatt for stort. Tankmarkedet lever sitt eget liv, men er også en svært syklisk bransje. Arne Fredly har kanskje kjøpt seg tid ved å legge skipene over i Hunter Group, for oppturen kommer garantert på et tidspunkt.

Hva skal du som småsparer tenke rundt slike investeringer? Jeg tror det viktigste er å være på samme side som de toneangivende investorene. Begynner de å redusere risikoen eller selge aksjer, aktiva, så kan det være et sterkt signal om at du bør bevege deg videre også. Akkurat nå derimot, ser det ut til at samtlige samler eggene sine i et syn på bedring av stålverdier og inntjening!

Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
1 Kommentar
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
20.04.2018 21:36

Synes det er viktig å påpeke at hadde du vært medaksjonær med Fredly og Spetalen er det overhengende mange ganger at du har måttet sitte igjen med skjegget i postkassa.Så synes det var et veldig dårlig råd. En av mine gyldne regler er å aldri være medaksjonær med Spettet og John Fredriksen. Men forstå meg rett ikke noe galt i måten dems, jeg bare stolr ikke på de med penga mine.