Gå til hovedinnhold

Spareøkonomens syn på ny prismodell for fond

Som spareøkonom kan jeg ikke ut fra sparerens perspektiv forsvare at indeksfond øker i pris. Økte kostnader gir lavere avkastning. På den annen side har jeg forståelse for at hver enkelt kunde må være med å dekke kostnadene.

Dette leserinnlegget sto på trykk i Dagens Næringsliv 12.8.20. Innlegget gjengis i sin helhet nedenfor.

I DN 10. august skriver Nordnetkunde Karl Sivert Skatland at Nordnet går baklengs inn i fremtiden ved å drastisk øke kostnadene på indeksfond. Han utfordrer samtidig undertegnede på hvordan en prisøkningen kommer sparere til gode.

Som spareøkonom kan jeg ikke ut fra sparerens perspektiv forsvare at indeksfond øker i pris. Økte kostnader gir lavere avkastning. Punktum.

Virkeligheten er imidertid sjelden så enkel som den ser ut ved første blikk. Årsaken til den nye prismodellen for fond er MiFID II-regelverket, som tvinger frem en overgang fra returprovisjoner til plattformavgifter for fondsdistributører. Regelverket skal gi kundene et forsterket forbrukervern og mer transparens i kostnadene. Hva du betaler for i de ulike delene av verdikjeden skal komme tydelig frem, noe som skal skape en bedre konkurranse – hvor forvaltere konkurrerer på forvaltningsavgift, plattformer på plattformavgift og rådgivere på rådgivningshonorar. Denne tydeligheten og transparensen er jeg helt sikker på at vil slå positivt ut for Skatland og andre fondskunder.

Nordnet har valgt å ha lik plattformavgift på aktive og passive aksjefond fra 1. september. Prisen på aktive fond reduseres mer enn indeksfond går opp i pris. Våre kunder har mer midler i aktive fond enn i indeksfond, noe som totalt sett betyr mindre penger til Nordnet og mer til kundene. For fremtidig volum i indeksfond vil Nordnet riktignok få økte marginer, men selv om jeg som spareøkonom er for så lave avgifter som mulig, har også jeg forståelse for at hver enkelt kunde må være med å dekke kostnadene. Returprovisjoner fra indeksfond har historisk sett vært for lave til å dekke distribusjon og administrasjon. Indeksfondene har helt enkelt vært for billige på plattformer, og jeg kan ikke forsvare at kunder med aktive fond skal subsidiere indeksfondkundene.

Vi mener vi nå har landet på en bærekraftig og rettferdig prismodell. De fleste banker og plattformer har ikke lansert sin modell ennå, men vi kan allerede se at noen har lavere plattformavgift, andre høyere. Hvor godt Nordnet har truffet med sin nye prismodell gjenstår å se.

Pris er dessuten ikke alt. En brukervennlig plattform tilpasset mobil, gode verktøy for håndtere porteføljen, et rikt produkttilbud samt gode ressurser som hjelper kundene å forstå, bygge kunnskap, og gjøre de rette valgene for sparepengene sine er også verdt noe.

For å fremdeles være konkurransedyktige på indeksfond lanserer vi i september egne globale og regionale indeksfond til en totalkostnad på 0,3 %. Dermed vil vårt billigste globale indeksfond øke i pris med 0,12 prosentpoeng – altså langt mindre enn Skatland frykter. Sammenlignet med dagens gjennomsnittspris på alle 37 indeksfondene vi tilbyr er prisen på de nye indeksfondene omtrent identisk.

Også Forbrukerrådet tyder på å ha forstått dette når de peker på at indeksfond kan bli dyrere med nytt regelverk. I rapporten «Forby returprovisjoner» fra mars 2019 side 44 står det: «… Ikke alle fond vil bli rimeligere i den nye strukturen. Dyre og aktivt forvaltede fond blir rimeligere hvis uniforme påslag erstatter returprovisjonene. Rimelige passive fond og obligasjonsfond kan derimot bli dyrere fordi de tidligere hadde lavere returprovisjoner enn det nye påslaget.»

Les også: Anders Skar sitt opprinnelige innlegg “Ny prismodell for fond”.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
29 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
31.08.2020 13:33

Siste dag å flytte beholdningen før Nordnet blir de av de dyreste tilbydere av indeksfond.
Et sted/tråd hvor gode alternativer til Nordnet indeksfond (de som var helt gratis) er diskutert?
Jeg skal selge meg helt ut hos Nordnet og flytte sparingen til annet meglerhus.

Takker for innspill og tips.

Sist endret 1 år sideniden
Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
31.08.2020 18:37

Det må bli KLP eller Sbanken. Forøvrig stort sett alle andre banker/meglerhus også, men det er vel de to som har kommunisert at de vil holde de lave prisene på indeksfond også fremover. Du får KLP AksjeGlobal Indeks V for 0,18% årlig forvaltningsavgift hos begge de to.

Gjest
Gjest
22.08.2020 13:36

Hei Bjørn Erik

Hvem er det som står for forvaltningen av de nye Nordnet indeksfondene? Har dere sikret dere at de er “til å stole på” og er flinke indeksforvaltere, slik at Nordnet kunder ikke ender opp med en forvalter som ikke greier å følge indeksen tett (da spiller det liten rolle med lavere forvaltningsavgift) ?

Gjest
Gjest
19.08.2020 00:41

Sbanken har på Facebook annonse om at de kompenser kunder som flytter til dem mellom 18 og 31 august og som blir berørt av flyttegebyr med 300 kr https://sbanken.no/bruke/kontoer/aksjesparekonto/flytt-aksjesparekonto2/?fbclid=IwAR1fDNCy0Duj9wpTt0PCNfWZrB_LqfqokrKyqe4l70VQCjsOsVHYioUjPdM “Fanget av dyre flyttegebyrer? Vi synes det er tull at du skal betale for å flytte sparingen din. Starter du flytt av ASK til oss i perioden 18. – 31. august og må betale flyttegebyr, gir vi deg 300 kroner. Ingen spørsmål.” https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=3196017577119749&id=102076273180577 Om en kun har kontanter på ASK hos Nordnet slik at det kun blir kontoflyttegebyr på 199 og ikke verdipapirflyttegebyr på toppen er det jo 50% profitt utover… Les mer »

Sist endret 1 år sideniden
Gjest
Gjest
17.08.2020 19:05

Hva skjedde med spareøkonomen? Han sluttet å kommentere innleggene her.. håper det ikke skyldes de kritiske spørsmålene vi kom med som må besvares for å gjenbygge tillitten.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.08.2020 09:47

Det gjør vondt for spareøkonomen å forsvare dette, det er jeg sikker på. Jeg tror han egentlig forstår godt kommentarene som kommer her, samtidig så er han forpliktet utad til å forsvare endringene. “It is hard to get a man to understand something, when his salary depends on him not understanding it”

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.08.2020 10:06

Hei “Gubben”. Jeg og Nordnet tåler kritikk. Jeg hadde for øvrig langhelg på fjellet med tre små barn, så jeg vil ikke være pålogget “hele tiden” 🙂 Jeg forstår at kunder med overvekt av indeksfond er skuffet over den nye prismodellen. «Alle til lags kan ingen gjera», er et gammelt ordtak, som kan trekkes frem her. Kunder med aktive fond og blandede porteføljer er temmelig fornøyde, men de roper ikke like høyt om det (naturlig nok).   Det vil ofte være slik at prisbevisste kunder vil få lavere totalpris ved å handle ulike varer og tjenester på flere steder. Slik… Les mer »

Gjest
Gjest
17.08.2020 11:34

Enten så kjøper man indeksfond i ETFer, eller så flytter man vps indeksfondene sine til f.eks KLP eller S-Banken, ferdig snakka. Helt idiotisk å ha VPS indeksfond hos Nordnet etter dette, ferdig snakka

Gjest
Gjest
15.08.2020 19:53

Jeg tror Nordnet undervurderer tapet ved at kundene begynner å se seg om etter andre leverandører på flere deler av porteføljen når man ikke kan ha alt samlet på Nordnet. For min egen flytter jeg PKB og annen indekssparing til KLP. Det har også fått meg til å se etter andre leverandører på andre deler av porteføljen min. For nordiske aksjer på ASK kommer jeg til å flytte til Nordea, da de har kurtasje fra 1 krone. For Zeroporteføljen ryktes det at Pareto kommer med et bra tilbud i år, så da flytter jeg den… Hadde derimot Nordnet ikke doblet… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.08.2020 22:31

Virker som at de ikke forstår at de har gitt oss en god grunn til å rydde i porteføljene våre. Personlig solgte jeg alle fond jeg hadde i ASK og IPS i Nordnet, både aktive og passive. Summen ble overført til hhv KLP og Sbanken, og der har jeg kun opprettet indeksfond. Det burde jeg jo har gjort for lenge siden, ettersom all empiri viser at billige diversifiserte fond er nøkkelen til langsiktig avkastning.

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.08.2020 10:05

Hei Thomas. Jeg forstår at kunder med overvekt av indeksfond er skuffet over den nye prismodellen. «Alle til lags kan ingen gjera», er et gammelt ordtak, som kan trekkes frem her. Kunder med aktive fond og blandede porteføljer er temmelig fornøyde, men de roper ikke like høyt om det (naturlig nok).   Det vil ofte være slik at prisbevisste kunder vil få lavere totalpris ved å handle ulike varer og tjenester på flere steder. Slik er det i dagligvarebransjen, finansbransjen og andre bransjer. Folk flest setter imidlertid pris på å ha alt på ett sted, ett sted de kjenner godt… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.08.2020 18:58

Da møtes vi på midten Bjørn, Erik. Dere får beholde en av de tre (bloggen, Pengepodden eller Youtubekanalen) og vi får tilbake de gamle prisene på indeksfond 🙂

Gjest
Gjest
13.08.2020 13:18

Nordnet er Norges dyreste leverandør av indeksfond. Det trodde jeg aldri at jeg skulle oppleve…

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.08.2020 10:09

Hei Einar.

Som jeg skriver i innlegget: “De fleste banker og plattformer har ikke lansert sin modell ennå, men vi kan allerede se at noen har lavere plattformavgift, andre høyere. Hvor godt Nordnet har truffet med sin nye prismodell gjenstår å se.”

Jeg tror du skal vente litt med å konkludere med at 0,3 % totalkostnad i indeksfond (Nordnets nye regionfond som kommer 1.9.20) er “Norges dyreste”.

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom i Nordnet

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.08.2020 12:30

Jeg lurer på hvordan disse nye indeksfondene med null forvaltningsavgift skal kunne drives med fortjeneste da? Blir det en motsatt retur-provisjon fra Nordnet til Deutche Bank? Vil dette evt være i tråd med MiFID II-regelverket?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
19.08.2020 19:09

Vi får se. Per nå er det vertfall et faktum at 1.9 er Nordnet Norges dyreste leverandør av indeksfond. Det kommer du ikke unna. Det blir en merkedag i Nordnet sin historie, om det blir kake på kontoret vet ikke jeg. I tillegg ligger det også en risk i deres eget indeksfond med null historikk. Dere har jo selv hatt indeksforvalterne i KLP på besøk Pengepodden for å forklare hvordan de jobber for å minimere avvik mot indeks. Det er et håndverk det også og over tid ser man tildels store avvik mellom indeksfond selv om de følger samme indeks… Les mer »

Gjest
Gjest
13.08.2020 08:29

Du skriver: “Returprovisjoner fra indeksfond har historisk sett vært for lave til å dekke distribusjon og administrasjon” For lave til å dekke = dere taper penger på at folk har indeksfond hos dere. Med mindre dere har veldig ineffektive bakenforliggende systemer, så er jo jobben med distribusjon og administrasjon i stor grad automatisert. Så når du her skriver at dere i praksis går i tap på å huse indeksfond, så stemmer ikke dette i forhold til hva jeg har hørt fra andre i bransjen. Har du noen dokumentasjon som kan backe opp dette utsagnet? Liker forøvrig investeringsmulighetene dere tilbyr, men… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.08.2020 11:16

Hei Chris. Takk for kommentar. Våre interne regnestykker viser dette. Vi har også snakket med andre selskaper som sier det samme. Det er nok lettere for en bank som har mesteparten av inntjeningen sin fra boliglån og selge indeksfond uten marginer eller med tap. Det ønsker ikke Nordnet fortsette med, nå som vi reduserer inntjeningen drastisk på aktive fond. Vi har fondsdistribusjon som kjernevirksomhet – sammen med aksjehandel – og vi må tjene penger på kjernevirksomheten vår for å fortsatt utvikle gode tjenester og innhold for våre kunder. Jeg håper du ser på total kundeopplevelse når du vurderer å flytte… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.08.2020 11:36

Hei, takk for tilbakemelding. Den totale kundeopplevelsen er dessverre ikke så bra i det siste. Det var jo noen drastiske endringer på Superlånet, som gjorde at man måtte gjøre store endringer på sin belåningsgrad på forholdsvis kort varsel. Og nå er det dette med indeksfond, som vil være såppas ugunstig priset hos dere at man dessverre er tvunget til å flytte de ut. I tillegg er det til tider veldig lang responstid på saker man melder inn. Man har tidligere vært veldig for Nordnet og måten de har operert på. Anbefalt Nordnet til flere venner og kolleger som har blitt… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.08.2020 19:17

Jeg forstår ikke hvilken jobb det er som manuelt må gjøres når det handles fond? Og hvis det enda eksisterer en manuell jobb så er det vel bare å automatisere dette nå? 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
14.08.2020 09:08

Kundesørvis

Gjest
Gjest
12.08.2020 21:57

Da tar jeg min lille million og stikker til konkurrentene deres. Én dråpe i havet for dere, riktignok, men jeg tror ikke jeg er alene om å være skuffet over at dere priser dere ut av markedet for indeksfond 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.08.2020 11:08

Takk for kommentar. Vi håper selvsagt at du ikke flytter indeksfondene dine. Og om du flytter,er du alltid velkommen tilbake. ETF-er er også gode og rimelige alternativer til indeksfond. Du får globale ETFer ned i 0,12 % forvaltningsavgift, men valutaspread og kurtasje kommer i tillegg. Jeg holder på å skrive et innlegg om valgmuligheter og kostnader for ETFer. Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.08.2020 21:37

SXR8 har en TER på 0,07% pa. Ca halvparten av firmaene i den indeksen selger og driver utenfor USA, så er derfor veldig globalt og billig. PROBLEMET med stor p, er at tilliten til Nordnet er lav. Når dere så lett og så raskt skrur opp prisen på indeksfond, hva hindrer dere å gjøre det samme med ETF’er? Jeg trenger forutsigbarhet, spesielt hvis jeg kjøper ETFer fordi det er kjøps og salgsavgift på totalt 0,5%+valutaavgift på det samme+ spread. Så jeg trenger forsikringer om at dere ikke skrur opp prisen her og når ETF volumet øker. Det er større innlåsningseffekt… Les mer »

Sist endret 1 år sideniden
Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.08.2020 15:29

Hei “Gubben”. Her er et (nytt) omfattende innlegg om kostnader i ETF-sparing. https://www.nordnet.no/blogg/slik-sparer-du-billigst-med-etfer/

Hilsen Bjørn Erik Sættem-

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
15.08.2020 22:36

Hvis du skriver om ETF så ber jeg deg være EKSTREMT detaljert. Jeg har lest meg opp om ETF til min PKB i Nordnet, men det er så mye informasjon som peker i helt forskjellige retninger. F eks har dere detaljerte påstander på nettsiden deres om kostnadene, men når jeg skal klikke kjøp så får jeg helt andre kostnader. Derfor klikket jeg ikke kjøp. Kontaktet kundeservice som sier at det er infoen på nettsiden som er riktig, ikke kostnaden som kommer fram før man klikker kjøp. Men tør jeg stole på det da? Hvis det viser seg at det var… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
18.08.2020 15:27

Hei Bjørnis. Nå er ETF-innlegget publisert: https://www.nordnet.no/blogg/slik-sparer-du-billigst-med-etfer/

Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom

Gjest
Gjest
12.08.2020 11:21

Jag ser de beste av 2 världar!
Indeksfonder havner på Sbanken, samtidigt drar jag nytte av Nordnets senkte aktivt forvalte fonder iom att jag eier TIN ny Teknik og BFG Next Gen Tech.
For meg blir det alltså rimeligere med Nordnets endring (bara litt jobb med flytt av indeksfond).
Liker også Nordnets ETF utbud så det er positivt i øvrig!

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
13.08.2020 11:06

Takk for kommentar, Lars. Vi håper selvsagt at du ikke flytter indeksfondene dine, men ser det opp i mot fordelene med å ha alt på ett sted. ETF-er er også gode og rimelige alternativer til indeksfond. Du får globale ETFer ned i 0,12 % forvaltningsavgift, men valutaspread og kurtasje kommer i tillegg.
Hilsen Bjørn Erik, spareøkonom