Gå til hovedinnhold

Spådommer for 2016

Spådommer for 2016: Her er hva jeg tror om det neste året. Det er selvfølgelig ønskelig å være mest mulig konkret, for dermed å innkassere seier eller egg i ansiktet om tolv måneder, men jeg tror det er de store linjene som er viktigst! Kom gjerne med egne synspunkter i kommentarfeltet, jeg svarer fortløpende!

Aksjer

– Det som er fantastisk med aksjemarkedet er at det ikke bare er en funksjon av inntjeningen til selskapene, men også risikosentimentet og avkastningskravet til investorene. Hvilke andre steder kan du få avkastning i disse lavrentetider? Jeg tror aksjemarkedet fortsetter videre opp med uforminsket styrke. Dette vil drives av yieldinvestorer, bedre sparerate og økonomi hos folk flest. Pensjonssparere i USA driter i om S&P500 handler på PE 15 eller 16 mot historisk snitt. De har overskudd på konto, og kjøper aksjer som gir bedre avkastning enn banken! S&P500 vil stige 10% og Hovedindeksen på Oslo Børs vil stige  5-7% (holdt igjen av Statoil som går et utfordrende år i møte).

Renter

– Amerikanske renter kommer til å stige gjennom året, og dollaren vil nå nye høyder. Det kommer IKKE til å skade amerikanske aksjer, selv om ekspertene siterer lærebøkene på det motsatte. Les forrige punkt!

– Norske renter fortsetter ned det første halvåret, men flater ut etter sommeren. Den europeiske sentralbanken gir ikke mer gass på stimulipakken. Det kan godt hende at vi opplever høyere renter sent i året.

Olje

– Her kan vi se $20 tallet for brentoljen. Det er ingen bunn på denne råvaren. Rett og slett fordi verden produserer for mye olje og lagrene er rekordhøye. Utvinning av shale blir mer effektivt som følge av teknologi, Iran kommer på markedet og Irak øker produksjonen med 1 million fat per dag.

– Vi kan oppleve noen kortvarige rallyer som følge av ulike OPEC medlemmer går offentlig ut og forlanger kutt!

– Oljeaksjene går inn i sitt værste år, der restruktureringer og refinansieringer står i sentrum. Tiltakene som ble gjort i fjor er glemt, og nye nedskjæringer blir nødvendig. High yield obligasjonsmarkedet kommer til å lide en smertefull… omstilling!

Bolig

– Boligprisene klarer seg fint, med rekordlav rente og massiv tilflytting til byene (30.000 asylsøkere skal plasseres) står etterspørselen sterkt. Vi kommer til å oppleve utflating og kanskje noen minusmåneder, men alt i alt går året i pluss. Arbeidsledigheten øker i oljeindustrien, men resten av økonomien viser sysselsettingsvekst.

Teknologi

– Bitcoin kursen doblet seg i siste halvdel av 2015, og noteres nå til $450. Jeg spår at kursen går over $1000 i løpet av året, og det baserer jeg på at handelsvolumet har steget jevnt og trutt siden forrige kurshopp. I tillegg går det massive investeringer inn i infrastruktur og start-ups i denne sektoren, der tidligere Bank of England direktører og SWIFT folk ansettes i Bitcoinrelaterte virksomheter. EU har bestemt at det ikke skal kreves MVA på Bitcointransaksjoner, og alle finansregulatoriske myndigheter i Europa har nå åpnet for bilateral handel av kryptovaluta. Dette blir året!

– Equity crowdfunding kommer for fullt, og i dag kunne vi lese om SEC som har åpnet for at amerikanske selskaper kan selge aksjer gjennom Bitcoinprotokollen. Sammen med JOBS act, har de nå åpnet for å gjøre emisjoner gjennom sosiale medier til tusenvis av investorer, der eneste bevis på kjøp er en Blockchainkode. Dette kommer til å eksplodere, ettersom det gjør hele prosessen for vekstselskaper billigere og bedre!

– Fingerprint har bare begynt. I 2016 kommer du til å føle deg gammeldags om du ikke har fingeravtrykksensor på mobilen. Denne bruker du til å låse opp passord, betale for varer osv. Fingerprint Cards AB går i 1000 SEK eller blir kjøpt opp! NEXT Biometrics dobler seg den også, eller blir kjøpt opp. IDEX vil dessverre henge etter!

– Virtual Reality blir lansert på forbrukermarkedet gjennom Oculus Rift, Samsung Gear og et par andre aktører. De første versjonene blir dårlige, og jeg spår at dette IKKE tar av i 2016. Du kommer ikke til å sitte i et virtuelt rom og spille poker med vennene dine det neste året, slik som Mark Zuckerberg vil.

– Voice search og commands tar et kvantesprang, og her ligger norske Dag Kittlaus og Viv Labs helt i front. Dette vil snu opp ned på søkebransjen, og gjøre at Google mister fotfeste. Du kommer til å søke med stemmen din, og dermed ikke se resultatet med annonser på tradisjonell måte. Vi blir mer vant med dette, i året som kommer.

Oppstart

– Norge kommer til å oppleve flere suksesshistorier, men ingen unicorns, og de kommer til å bety mer for andre oppstartsbedrifter enn Innovasjon Norge. Etableringen av Merkur Markets av Oslo Børs vil bli en suksess. Vi kommer til å se mange nye spennende teknologiselskaper listet på denne plattformen. Vi er ikke så fattige på teknologiselskaper som mange skal ha det til, men underdekning i media har ført til dårlig selvtillit hos mange gründere. Initiativet til DN Gründer har vært vellykket og vi kommer til å se flere mediestartups med fokus på teknologi og nye selskaper.

Politikk

– Det blir utbygging i vestkorridoren mot Asker, men kranglingen mellom Arbeiderpartiet og Miljøpartiet vil kjede det norske folk gjennom så mye spalteplass at det vil signalisere endeliktet til den tradisjonelle mediamodellen. Saken som aldri blir delt i sosiale medier, men opptar “alle” journalister. Største delen av utbyggingen er i Bærum, og de ønsker denne nye veien velkommen.

– Den tannløse Høyre/Frp regjeringen surrer videre, låst til høyere utgifter og lite manøvreringsrom som følge av mellompartiene. Allikevel ligger de samlet over de røde på meningsmålingene og alle som spår Jonas Gahr Støre sin statsministerperiode vil bli skuffet. Det vil forøvrig de som fortsetter å stemme på H/Frp også. Fullstendig tap tap situasjon for alle som er engasjert i politikk.

 

I løpetav de siste to årene har jeg solgt nærmere 1500 bøker av «Hvordan Tape Penger I Aksjemarkedet». Nå har jeg rundt 50 bøker igjen, og det er lite trolig at jeg kommer til å bestille opp et nytt opplag, da denne får leve videre i det digitale universet. Det betyr at du nå kan sikre deg en av de siste utgavene av denne «klassikeren», og det rekker du før julaften!

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
13 Kommentarer
nyeste
eldste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
21.12.2015 22:09

Hovedindeksen på Oslo Børs klatret i dag 0,17 prosent før den sluttet på 591,14 poeng. Det ble omsatt aksjer for 3,35 milliarder kroner.

IDEX Høyt oppe på vinnerlisten, IDEX la på seg 26,20 prosent før den sluttet på 10,55 kroner.

Gjest
Gjest
18.12.2015 21:48

Mr. Paulsen har tatt feil mange ganger i sine spådommer om IDEX

Gjest
Gjest
17.12.2015 08:47

Meget velskrevet av Mr. Paulsen. Jeg er i grunn enig i alt, og syns rett og slett han har beskrevet godt det som er mest sannsynlige utfall av en del trender vi allerede ser. Uventede ting kan og vil alltid skje, men det får man heller reagere på enn forsøke å predikere.

Jeg tror også 2016 blir et godt år. Hvorfor skulle det ikke det?

Gjest
Gjest
16.12.2015 22:43

Du skrev bitcoin $1000 i inneværende år, men det er veeeeldig snaut og i såfall utroooolig god spådom. Antar det skulle stå 2016, altså neste år 🙂

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.12.2015 22:58

Takk for at du følger med 🙂 Jeg har rettet opp.

Gjest
Gjest
16.12.2015 19:43

Hei Richard, jeg har lest endel om deg og må si det er mye bra du skriver. Skal bestille din bok idag :). Hvordan ser du på Next Biometrix aksjen imorgen? Det har kommet en melding etter at børsen stengte på rettet emisjon på 2 mill aksjer som ble godkjent, det var vel ventet og således ingen stor nyhet som kan virke på aksje kursen? eller hva mener du? Hvor ser man aksjen imorgen etter presentasjonen kl.10.00? Tier 2 kunde eller hvor stor ordren til Dell var vil vel kanskje gi kortsiktig oppgang? Siden Next har enda ikke levert noe,… Les mer »

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.12.2015 22:59

Det er ingen ny emisjon, kun godkjennelse av aksjene Greenbridge kjøpte tidlig i November.

Gjest
Gjest
16.12.2015 19:05

Interessante spådommer. Hva tenker du rundt grønn energi og aksjer knyttet til dette? Blir 2016 året dette virkelig tar av?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.12.2015 23:00

Nei, jeg tror ikke det. Vi må vente flere år! Det er prispress i alle segmenter og selskapene sliter.

Gjest
Gjest
16.12.2015 15:12

Veldig bra innlegg Richard, mye fornuft og “make sense” i din spådommer! Har du noen tanker rundt markedet i Kina?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.12.2015 15:25

Jeg skulle gjerne hatt en sterk mening om det, men der strekker jeg ikke til dessverre. Jeg har få holdepunkter enn at myndighetene suspenderer de fleste aksjer når det faller på børsen 😉

Gjest
Gjest
16.12.2015 14:15

Hva tror du om flyselskaper fremover? Olje er billig, men man ser mye maning til edruelighet på reising osv. pga. klimabesparing.
Mulig flere avgifter som dytter billettprisene opp uten marginøkning?
Eller tror du på fortsatt jevn passasjervekst over hele fjøla?

Gjest
Gjest
Svar på  Gjest
16.12.2015 14:46

Flyselskapene var vanskelig. Mye henger på denne flyavgiften, som ser ut til å bli innført. Jeg var for usikker rundt det momentet, og lot heller være å spå noe. På 3-5 år derimot er jeg sikker på at NAS er i førersete pga stor, ny og effektiv maskinpark.