Spådommer for 2014

Slike spådomslister har egentlig kun en underholdningsverdi, gjetning for å se om man får rett. Det interessante er dog argumentasjonen, som er en øvelse i seg selv. Her kommer det noen overraskelser, men jeg har ikke gått motstrøms for moro skyld. Dette er hva jeg spår for det kommende tidsintervallet “år”, stipulert i den gregorianske kalenderen:

1. Aksjemarkedet overrasker på oppsiden. De fleste spår 8-12% videre oppgang for S&P500, jeg tror på 15%+. Bakgrunnen er at jeg tror veksten kan bli sterkere i både EU, USA og Kina enn hva makroøkonomene spår for øyeblikket. Husk hvor vi kommer fra, vi kommer fra kjelleren på vei opp, og da er det enkelt for analytikerne å safe inn på et tall som ligger litt høyere, slik at de slipper å stikke ut hodet og virkelig bomme hvis veksten skulle flate ut. Jeg tror på menneskets ønske og evne til verdiskapning, og nå ligger variablene til rett for jobbetid. Bullmarkedet internasjonalt fortsetter, og drar Oslo Børs med seg.

2. Jeg tror renten i Norge blir satt opp, subsidiært så hever de rentebanen. Øystein Olsen har nå fått større fleksibilitet ettersom kronen har falt og eventuelt kan svekke seg ytterligere. En liten renteheving kan hjelpe til med soft landing for boligmarkedet (som han har vært redd for), og gjeldsbelastningen i husholdningene (færre låner ved høyere renter).

3. Boligprisene faller videre. Jeg tror EK kravet forblir, dessverre, og jeg tror deregulering av byggeforskrifter lar vente på seg. Sentimentet vil derimot forbli labert, og da kan boligprisen utvikle seg svakere. Vi må også huske på at hvis norsk økonomi bremser, som følge av mindre investeringer i oljesektoren, samtidig som Europa plukker seg opp, kan vi oppleve mindre tilflytting. Faller kronen -10%, får en utenlandsk arbeidstager i Norge tilsvarende mindre kjøpekraft når han skal ta pengene hjem. Jeg tror overraskelsen vil bli at boligprisene svekker seg ytterligere, contrarian til hva alle ekspertene sier.

4. Jeg har spådd oljeprisen ned i 1.5 år, og egentlig ikke fått mer rett enn at den ligger i lave enden av intervallet. Reprisingen på nedsiden uteblir. Skal jeg driste meg til å spå ny nedgang i år? Nei, Jeg snur og sier flat utvikling. Jeg har stor tro på verdensøkonomien, og den er en viktig driver for råvareprisene.

5. Statsbudsjettet for 2015, som meisles ut på vårparten, kommer til å bli årets non-event for alle utenom journalistene. De som stemte H/FrP kommer til å smile og heie når lekkasjene kommer, men når forhandlingene med V/KrF setter i gang føler man på magesåret og rynken over nesen. Det kommer til å bli et lyselilla, omtrent rosa budsjett, uten de store driverne for noen av norges næringssektorer.

Detter er hva jeg tror om noen av aksjene på Oslo Børs:

  • Norwegian – Under 220 kroner. De vil oppleve fortsatt yieldfall, og problemer med ekspansjon/økt konkurranse.
  • Norsk Hydro – Over 33 kroner. Her snur jeg, og tror aluprisen vil følge verdensøkonomien opp. NHY er blodtrimmet.
  • Golden Ocean – Lett over 20 kroner. Det kommer corporate akt. med vesktambisjoner. De kan kjøpe skip el selskaper.
  • Statoil – Over 160 kroner. Aksjen er opp 23 kroner siden august. Men jeg frykter potensialet blir tatt ut tidlig på året.
  • Seadrill – Flat 250 kroner. Men fortsetter å spy ut penger i form av utbytte.
  • ThinFilm / Idex – Fortsatt doblingskandidater. ThinFilm kommersialiserer produkt neste år, og Idex kan bli kjøpt opp.
Richard Paulsen
Richard Paulsen
Gründer/Skribent

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
30.12.2013 14:56

Godt Nyttår. Jeg er i grunn enig i veldig mange av spådommene, men tror ikke på noen renteheving slik økonomien ser ut nå. Boligmarkedet kommer til å bli dårlig, ja. Det er stort overheng av usolgte boliger og hytter. Som gammel megler vet jeg godt at “prisen klarerer markedet”. Er det ikke etterspørsel på dagens priser…så skal prisene ned. For aksjemarkedet (spesielt internasjonalt) bør året derimot bli bra, og kanskje til og med riktig bra. Jeg kjøper fond for alt som ikke gikk til julegaver og Nyttårs-Champagne nå.

Gjest
Gjest
31.12.2013 09:49

Deregulering av byggeforskrifter? Dagens (og fremtidens) byggeforskrifter er bundet til det europeiske bygningsdirektivet. Prøv igjen.