Gå til hovedinnhold

Songa Offshore – restruktureringsprosessen og bunnfiske

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Songa Offshore var litt i fokus i går, med Hermanrud som snakket om bunnfiske. På generelt grunnlag vil jeg si at jeg er enig med Hermanrud, men tenker å dele med dere mine tanker rundt Songa.

Jeg synes Songa er kjempespennende, dog er det visse ting frem i tid som gjør meg mer usikker på når timingen er riktig. Jeg er en momenttrader og jeg må føle at jeg har kjøpere i ryggen når jeg kjøper, ikke kjøpe aksjer der det står en vegg med selgere.

I Songa tror jeg vi vil møte en vegg med selgere i tiden fremover. Og argumentet er som følger:

Viktige elementer i restruktureringsprosessen

I restruktureringsprosessen som har pågått i hele år/sommer så har det helt klart kommet frem noen viktige elementer

Aksjonærene og obligasjonseierne har stilt opp med egenkapital og obligasjonseierne har tatt en «hair cut» på gjelden og konvertert gjeld til aksjer på lav kurs. For å ta et eksempel på dette kan vi se på Prosafe. Her fikk obligasjonseierne konvertert gjeld til aksjer på pari 30. Det vil si at obligasjonseierne fikk kun tilbakebetalt 30 % av lånet sitt, men i aksjer. Så lånte du Prosafe 100 000 kroner, fikk du kun 30 000 tilbake. De 30 000 fikk du allikevel ikke i penger, men i aksjer på 25 øre. Det skal sies at det var mulig å velge i Prosafe, og nesten alle valgte aksjer.

I Songa var det derimot litt spesielt. De kom i en skvis og kunne ikke presse bankene eller obligasjonseierne til å ta tap. Hvorfor ikke? De hadde, på tidspunktet dette ble gjennomført, kun fått levert to av fire rigger. Hadde de ikke fått restrukturert, hadde de ikke hatt kapital eller tilgang på lån nok til å betale ut de to siste riggene. Da har du ganske dårlige kort når du skal forhandle med långiverne. Bankene krever at du henter inn ny egenkapital (kun 25 millioner USD på 15 øre), og de krever at obligasjonseierne forskyver/restrukturerer gjelden.

Enkel og dårlig deal for aksjonærene

Når du da er helt avhengig av at bankene stiller opp for å betale ut milliarder av kroner for å få levert de to siste riggene, gjør du hva som helst for å få til en avtale. Du kan ihvertfall ikke kreve at bankene skal begynne å ta tap før de har betalt ut alt lånet.

Obligasjonseierne skjønte dette spillet og hadde gode kort på hånden. Så dealen ble enkel og dårlig for aksjonærene. Det ene lånet ble konvertert på 17,6 øre på pari 100! Dette er viktig å skjønne for å se bildet. Songa sin gjeld handlet på pari 50 i markedet (ikke mye som ble omsatt). Det lånet er på 150 millioner USD, og tilsvarer 8,4 milliarder aksjer! For å få til dette utstedet Songa et nytt obligasjonslån på 125 millioner USD, som er løpende konverterbart. Dette lånet som omtales som Songa07 blir nå, grunnet høy kurs, løpende konvertert.

Her er et eksempel på en slik børsmelding:

Vi har sett flere børsmeldinger på dette den siste tiden. Det er totalt 6 mrd. aksjer som kan konverteres  på kurs 0,1725 øre. I tillegg til dette, for å sukre dealen enda litt mer, blir det utstedt 2,1 mrd. warrants til 1 øre. Disse warrantene/tegningsrettene blir konverterbare i perioden 20.04.17-20.04.19. Med disse tegningsrettene gir det et kurssnitt på 0,13 øre.

Min konklusjon om Songa Offshore

Når du har lånt penger til et selskap som Songa innen rigg, ville du antageligvis ha skrevet av mye av pengene du har lånt dem. Du vil antagelig være veldig fornøyd med å få igjen 50-70 % av pengene dine.

  • Med det lånet som er løpende konverterbart får du igjen 100 % av pengene dine på 13 øre
  • På det lånet som det kommer 8,4 mrd. aksjer inn 12. november får du igjen 100 % av pengene dine på 17,5 øre

Da er mitt argument at du kommer til å se selgere (mange) helt ned til 10-15 øre når aksjene blir omsettbare. I dag er det 2,7 mrd. aksjer i selskapet. Totalt potensielt utvannet kan det komme opptil 19,2 mrd. aksjer. Derimot når disse aksjene blir «snurret» og nye eiere tar over etter obligasjonseierne, tror jeg oppsiden er enorm i Songa. Obligasjonseiere vil som regel ikke eie aksjer, de har ofte ikke lov eller mandat til å sitte med aksjer. Når de da blir konvertert så selger de ofte.

Dette er ren spekulasjon fra min side, men jeg vet Frederik Mohn kontrollerer 7,7 mrd. aksjer, så de kan vi trekke ut. 19,2-7,7 er 11.5 mrd. aksjer. Av de har 2,7 mrd. vært handlebare lenge. Da havner vi på 8,8 mrd. aksjer. Flere av disse «løse» aksjene er fond som er opportunity-fond o.l. og investorer som anser Songa som spennende selskap med sterk backlog. Jeg tipper at kanskje 2 mrd. aksjer skal ut. Det betyr ca 300-400 mill. kroner som skal bytte hender.

Etter dette tror jeg veien for Songa er opp.

Husk at dette er mine tanker, og skal ikke ses på som noen anbefaling.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer