Sommerferien er over med rekordsterk juli

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Hei alle sammen. Håper dere har hatt en fin og god sommer. Jeg har ligget på stranden i Spania og gledet meg over sterke kvartalstall, stigende oljepris og ikke minst stigende børser, spesielt oppgang på Oslo Børs.

Oslo Børs stengte opp hele 4,8 % i juli, og oljeprisen steg 3,6 USD til over 52 USD. Grunnen for denne oppgangen er ikke tilfeldig, ettersom selskapene har gjort en knalljobb med å levere kvartalstall som har oversteget forventningene.

Hele 73 % av selskapene i USA har levert bedre enn ventet, og det er så langt den beste målingen siden factset startet å måle dette i 2008.

Gode kvartalstall for selskaper på Oslo Børs

I Norge er det noen som selskaper som har skilt seg ut. En av disse er Telenor som leverte meget sterke tall. Aksjen har steget over 20 kroner i sommer. DNB leverte også meget gode tall, og sjefen Rune Bjerke var ute og guidet på lavere utlånstap enn ventet. Vipps-problemene fikk en del fokus, men DNB forsikret om at de jobber knallhardt med å få løst nettbank- og Vipps-problemene.

Statoil leverte tall som var litt bedre enn ventet, men markedsreaksjonene var helt klart positive. Selskapet var komfortabel med dagens oljepris, og leverte bunnlinje på over 10 mrd.

Oppgang i oljeprisen

Oljeprisen har steget 3,6 USD i juli, takket være oljelagre som har kommet ned, samt en USD som har svekket seg. Oljen har vært sterk til tross for store problemer i Venezuela, og økt produksjon fra Libya og Nigeria. Torbjørn Kjus som er oljeanalytiker i DNB har nettopp senket sine oljeprisanslag til 60 USD, ned fra 70 USD, nettopp grunnet økt produksjon og at han ikke ser at oljelagrene faller fort nok.

Tredje kvartall og fryktindeksen

Børsene har steget mye den siste tiden, og jeg tror vi kommer til å se at resultatene i Q3 også blir sterke. Det er allikevel noe med at fryktindeksen er på det laveste på 25 år, og børsene er all time high. Ikke bare på nivå, men også på mulitipler. S&P 500 har en P/E på over 24, som de kun har hatt en gang tidligere, og det var før 2000. Jeg skal på ingen måte spå noe børsfall, men selv har jeg solgt meg kraftig ned. Grunnen er at jeg synes risk/reward eller avkastningspotensiale nå er dårligere enn på lenge. Jeg ønsker heller å ha kruttet tørt dersom det skulle komme en korreksjon.

Uansett så gleder jeg meg over alle kunder der ute som har fått avkastning på pengene sine denne sommeren også!

Gleder meg til en spennende høst, akkurat som jeg gjorde ifjor. Send inn spørsmål på Shareville eller Twitter så svarer jeg så fort som mulig.

kvartalstall, oppgang, oslo børs

Les mer om temaet:

  1. Olje og laks i fokus på flat Oslo Børs
  2. OLJEPRISEN BEGYNNER Å SE RISKY UT!
  3. Er risikofri den nye risikoen?

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer