Gå til hovedinnhold

Solgte aksjefond i mai – for første gang på over ett år

Våre fondskunder har hamstret aksjefond hver måned siden bunnen i april 2020. I mai i år nettosolgte imidlertid kundene aksjefond for 76 millioner kroner. Det er fornybarfond og teknologifond som selges. 

Tross nok en sterk måned på verdens børser nettosolgte våre fondskunder aksjefond i mai. Det er fjorårets vinnerfond innenfor fornybarsektoren og IT som nå selges, viser statistikken.

Våre privatkunder nettosolgte fond for 69 millioner kroner i mai. Aksjefond ble nettosolgt for 76 millioner kroner. Rentefond ble nettokjøpt for 5 millioner, mens kombinasjonsfond ble nettokjøpt for 2 millioner. (Merk: Disse tallene inkluderer ikke tilflyttede midler til egen pensjonskonto i Nordnet, som ble lansert 1. februar.)

Tross urovekkende høye inflasjonstall fra USA steg verdensindeksen med nye tre prosent i mai. Om lag den samme oppgangen så vi på Oslo Børs.

Oppgangen kan dels forklares med at flere og flere land gradvis gjenåpner samfunnet i takt med at andelen som er vaksinert øker.

Fjorårets vinnerfond er årets taperfond hittil i år

I 2020 var det vekstorienterte fond som lå på avkastningstoppen, primært fornybarfond og teknologifond. I 2020 var 7 av de 10 mest kjøpte fondene blant våre kunder i disse to kategoriene. Disse fondene steg voldsomt i verdi i løpet av 2020.

De tre siste månedene har dette imidlertid snudd, dels som følge av at økte langrenter har gitt vekstorienterte fond en smell. Så langt i år har de fleste fornybar- og teknologifond gitt negativ avkastning, mens verdensindeksen er opp ca 8 %. Dermed har utålmodige fondskunder solgt fondene som de tjente godt på i fjor.

På generelt grunnlag vil jeg advare mot å satse tungt på fjorårets vinnerfond.

Fond som topper vinnerlistene siste 12 måneder er som regel spisse bransjefond eller fond som investerer i kun ett land. Dette er fond som svinger mye fra år til år. Mange internasjonale undersøkelser, blant annet fra Morningstar, viser at fondskunder flest oppnår noe lavere avkastning enn fondene de investerer i over tid, hensyntatt kostnader. Forskjellene i avkastning forklares med investoradferd og psykologi. Forskjellene mellom kundeavkastning og fondets avkastning er størst i fond som svinger mye, typisk spisse bransjefond. Her har kundene en lei tendens å investere når kursene er høye, og selge etter en korreksjon. Dermed blir kundens avkastning ofte svak.

Jeg anbefaler generelt globale aksjeindeksfond som fundament i en langsiktig portefølje. Så kan man spe på med spenstige bransjefond eller andre fondskategorier man har tro på for å forsøke å slå verdensindeksen med de aktive valgene.

Indeksfond på kjøpstoppen

På listen over de 10 mest kjøpte fondene i mai finner vi hele 5 indeksfond.

Et globalt indeksfond inneholder knappe 1600 ulike selskaper fra 23 land. De største er Apple, Microsoft, Amazon, Facebook og Google. Dette fem er vekstaksjer, men lenger ned på listen finner du en rekke verdiaksjer, som JP Morgan Chase, Johnson & Johnson, Berkshire Hathaway og Exxon Mobil. Et globalt indeksfond er faktisk en god blanding mellom verdi og vekst, og vil være et godt langsiktig valg uansett rentenivå.

TOPP 10 NETTOKJØPTE FOND I MAI:TOPP 10 NETTOSOLGTE FOND I MAI:
NORDNET INDEKSFOND NORGEHANDELSBANKEN BÆREKRAFTIG ENERGI
ODIN EIENDOMBGF NEXT GENERATION TECHNOLOGY
DNB FINANSTHEMATICA FUTURE MOBILITY
NORDNET INDEXFOND SVERIGEÖHMAN GLOBAL GROWTH
KLP AKSJEGLOBAL INDEKS VSTOREBRAND FORNYBAR ENERGI
NORDNET INDEKSFOND GLOBALBLACK ROCK WORLD TECHNOLOGY
FONDSFINANS UTBYTTEJPMORGAN US TECHNOLOGY
LANDKREDITT UTBYTTEDNB MILJØINVEST
DNB GLOBAL INDEKSDNB SMB
BGF WORLD MINING FUNDMS INVF US GROWTH FUND

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer