Derfor har jeg solgt meg ned i aksjer

Dette innlegget er skrevet av tidligere investeringsøkonom i Nordnet, Tom Hauglund.

Jeg har solgt meg kraftig ned i aksjemarkedet den siste uken. For meg handler ikke det nødvendigvis om å ha rett eller galt. Det handler like mye om å gi fra seg oppside for å beskytte seg for nedside. Jeg vil heller ha pengene klare og sitte litt på sidelinjen, for å beskytte meg mot en eventuell korreksjon. Prisen jeg betaler for det, er at jeg selger aksjer jeg egentlig har troen på langsiktig. Men som vi alle vet dersom korreksjonen kommer, vil alle aksjer falle uansett hva man tror på.

Hva skjer med oljeprisen?

Det som bekymrer meg mest er oljeprisen. Mitt hovedscenario for året 2017 er at Opec nå sammen med andre ikke-Opec land vil gjøre alt de kan for å ende året med en oljeprisen opp mot 60-70 USD. Mye av grunnen til produksjonskuttet 30. november var nettopp å få ned oljelagrene. Det har gått helt motsatt vei. Lagrene har steget kraftig den siste tiden, og på toppen av det kom det en Opec-rapport i i mars som viste at Saudi-Arabia faktisk økte produksjonen i februar. Det er alvorlig, og min tynnslitte tillitt til Opec står igjen for fall. Skulle nå Opec velge å ikke forlenge eller ytterligere kutte produksjonen i neste Opec-møte 25. mai, da tør jeg ikke tenke på hva som skjer med oljeprisen. Det vi derimot vet, er at Shale-Oil er på full fart tilbake, og i et tempo ingen andre forventet.

Alle indikatorer viste at “alle” var Long oljefutures, og igjen skjedde det som ofte skjer. Det motsatte av hva alle tror!

Hvorfor er jeg nervøs for markedet?

For å forstyrre mitt bilde ytterligere, har markedet begynt å miste troen på Trump sin gjennomføringsevne. Obama care som var det første han ville fjerne i presidentstolen, har blitt et mareritt for han. Hans forslag om å fjerne det og endre til ny, ble slaktet, og når det skulle stemmes for, så fikk han ikke med sine egne republikanere til å støtte fjerningen av Obamacare. Dette er et slag under beltet for Trump, og jeg tror han har vært altfor frittalende som president. Han kritiserer folk «left and right» og fremstår ikke samlende. Han skaper masse konflikter, og peker fingre til alle som ikke synger etter hans pipe. Det er ikke måten å samle USA mot en bedre hverdag, Hvem er «we» egentlig når han sier at «we are gonna make America great again». Jeg lurer snart på om han egentlig er ute etter egen anseelse fremfor «the greater good».

Flere med meg er bekymret, og vi ser at lange renter har falt litt tilbake. Dette har truffet finansektoren, som har falt noe tilbake. Oljeprisen er ned 7 USD fra topp, som har satt en demper på olje og oljservice-sektoren.

Lakseprisene har falt kraftig siden nyttår og mange selger seg ned i laks. Til og med Trygve Hegnar har solgt aksjene sine. Det gjør at denne sektoren også er under press. Det finnes ikke så mange steder å gjemme seg akkurat nå, og det fører til at markedet sklir av.

Min konklusjon

Jeg konkluderer med at risk/reward nå er mye svakere enn i inngangen på året. Usikkerheten har satt seg litt i markedet, og som Thrane Nielsen og Hermanrud sa på Nordnet Live. Vi må ha inntjeningen opp for å forsvarer dagens kurser. Fjerdekvartalstallene viste det motsatte. Markedet trenger at USA vokser for at selskapsinntjeningen skal opp. Trump skal nå levere på sine lovnader, og har ikke fått noen god start. Hva som skal endre sentimentet nå vet jeg ikke, men markedet trenger litt gode nyheter føler jeg.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

guest
2 Kommentarer
eldste
nyeste mest stemmer
Se alle kommentarer
Gjest
Gjest
03.04.2017 15:05

Så hvor putter du pengene nå?
Fond eller obligasjoner?

Gjest
Gjest
03.04.2017 16:04

Et alternativ til å selge seg ned er jo å balansere ut med å ta BEAR posisjoner. XACT Derivat Bear som er gearet 2 ganger kan være et fint alternativ