Gå til hovedinnhold

Snuoperasjon på Wall Street

Etter tre dager på rad med nedgang, snudde Nasdaq-indeksen opp igjen tirsdag. Nvidia-aksjen har vært en drivkraft for den teknologitunge indeksen det siste året.

Denne morgenrapporten er ment som generell informasjon og skal ikke tolkes som investeringsråd. Hensikten er å gi leseren innsikt i verdensøkonomien og finansmarkedene for å fremme forståelse og kunnskap om disse områdene. Se utfyllendedisclaimer.

Morgenrapport – onsdag 26 juni

  • Vi tror Oslo Børs åpner opp 0,1%, eller innenfor intervallet [-0,2, 0,4]%.

Vår spådom som er utarbeidet av Roger Berntsen – analytiker i Nordnet, klokken 07.08 i dag, er ment for edukativt formål og baserer seg på utviklingen i de globale finansmarkedene etter forrige handelsdag (historiske tall), deriblant S&P 500 futures som er opp 0,2 % siden Oslo Børs stengte tirsdag, oljeprisen som er ned -0,3 % i samme periode og USDNOK som er opp 0,1 %. Kursdrivende nyheter (resultater el.) fra selskapene som inngår i Oslo Børs er ikke hensyntatt i spådommen.

Roger Berntsen har eierinteresser i følgende selskaper nevnt i denne rapporten; Enphase Energy Inc.

Wall Street

  • De toneangivende indeksene i USA (S&P 500, NASDAQ COMP, DJIA og RUSSELL 2000) steg 0,1 prosent i snitt i går.
  • Carnival Corp (8,7%), NVIDIA Corp (6,8%), Norwegian Cruise Line Holdings Ltd (5,1%), toppet vinnerlisten blant selskapene som inngår i S&P 500 indeksen.
  • Pool Corp (-8%), Pentair PLC (-7,1%), Enphase Energy Inc (-5,7%), endte på bunn.

Etter tre dager på rad med nedgang, snudde Nasdaq-indeksen opp igjen tirsdag. Nvidia-aksjen har vært en drivkraft for den teknologitunge indeksen det siste året. Microsoft, Apple og Nvidia, de tre største børsnoterte selskapene i verden, utgjør hver rundt 8 prosent av Nasdaq 100. Med andre ord utgjør disse tre selskapene omtrent en fjerdedel av den toneangivende indeksen. Dette viser hvor betydningsfulle de er for markedets utvikling.

Gjennom historien har ulike perioder vært preget av dominans fra spesifikke sektorer eller selskaper, på samme måte som Nvidia, Microsoft og Apple dominerer Nasdaq i dag. På begynnelsen av 1900-tallet var jernbaneselskaper som Union Pacific sentrale på børsene. I 1920-årene dominerte bilindustrien med selskaper som Ford og General Motors. På 1960- og 1970-tallet var “Nifty Fifty” en gruppe av stabile vekstselskaper som IBM og Coca-Cola ledende. Teknologiboomen på 1980- og 1990-tallet førte selskaper som Microsoft og Intel til fronten, mens 2000-tallet har vært dominert av internettgiganter som Google, Facebook og Amazon. Disse periodene illustrerer hvordan spesifikke sektorer kan forme aksjemarkedet i ulike historiske epoker, og hvordan dagens teknologiselskaper spiller en tilsvarende dominerende rolle på Nasdaq.

Asia

  • De største indeksene i Asia (ASX 200, NIKKEI 225, KOSPI, CSI 300, HANG SENG, SENSEX) er opp 0,2 prosent i snitt onsdag morgen.

Nikkei 225 skilte seg ut på den positive siden i nattens handel. De andre børsindeksene i Asia endte blandet, uten de helt store utslagene. Samlet sett er dette ikke nok til å påvirke de europeiske børsene i noen bestemt retning. På den annen side er det naturlig å anta at snuoperasjonen på Wall Street i går kveld kan bidra til å bedre stemningen i Europa noe.

Den japanske hovedindeksen (Nikkei 225) er opp 18,5 prosent så langt i år, kun slått av den danske børsen som har steget nesten 30 prosent i samme periode. Oslo Børs er opp 8,0 prosent, mens den svenske og finske børsen er opp henholdsvis 6,8 og 0,4 prosent.

Renter, valuta og råvarer

  • Oljeprisen (Brent Blend) står nå i 84,61 dollar per fat.
  • 1 USD koster i skrivende stund: 10,61 NOK; 10,51 SEK; 6,97 DKK og 0,93 EUR, mens 1 EUR koster: 11,4 NOK; 11,26 SEK og 7,46 DKK.
  • Rentekurven i USA er invertert (toårs renten, som står i 4,72 er høyere enn tiårs renten, som står i 4,26).
  • De langsiktige inflasjonsforventningene i USA, målt gjennom 10-Year Breakeven Inflation Rate (T10YIE), ligger på 2,22 prosent, mot Federal Reserve sitt mål på 2 prosent (Kilde: Federal Reserve Bank of St. Louis).

Ferske tall fra det amerikanske petroleumsinstituttet (API) viste at oljelagrene i USA steg forrige uke, i motsetning til forventningene om et fall. Dette er isolert sett negativt for oljeprisen, gitt USAs betydelige økonomiske størrelse. USA spiller en sentral rolle i det globale oljemarkedet som en av verdens største produsenter og forbrukere av olje.

Teknologiske fremskritt, som fracking og forbedrede utvinningsmetoder, har økt den innenlandske produksjonen betydelig. Samtidig importerer og eksporterer landet fortsatt store mengder olje og raffinerte produkter. Strategiske petroleumsreserver gir en buffer mot forsyningsforstyrrelser. Endringer i amerikansk produksjon, forbruk og politiske beslutninger har stor innvirkning på de globale oljeprisene. I tillegg har USA betydelig geopolitisk innflytelse. Landet samarbeider med andre oljeproduserende nasjoner og påvirker internasjonal energipolitikk. Samlet sett gjør disse faktorene USA til en nøkkelaktør i den globale energisektoren.

Kilde: Rådata (renter, valutakurser, råvarepriser, indekser og aksjekurser) er hentet fra Infront.

Få morgenrapportene sendt på e-post

Legg inn e-postadressen din i feltet under og få morgenrapportene sendt rett til innboksen din.

Er du ikke Nordnet-kunde? Bli kunde her.

I kommentarfeltet nedenfor kan du kommentere innholdet i dette blogginnlegget, og ta del i andre leseres kommentarer. Kommentarene representerer ikke Nordnets meninger. Nordnet gjennomgår ikke kommentarene før publisering, men fjerner upassende kommentarer hvis det forekommer. Vil du vite mer om hvordan Nordnet behandler personopplysningene dine, klikk her.

Abonner
Gi meg beskjed
guest
0 Kommentarer
Se alle kommentarer